ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Creștere spectaculoasă a pieței de factoring la jumătatea anului. Nivelul atins este 2,8 miliarde euro

28 Septembrie 2021   |   BizLawyer

Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar și estimări ale Asociației cu privire la restul jucătorilor din piață.

 
 
Asociația Română de Factoring (ARF) a realizat și în 2021 studiul semestrial al pieței de factoring din România, raportând o creștere spectaculoasă, de aproximativ 25%, față de aceeași perioadă a anului trecut, totalul creanțelor gestionate prin astfel de structuri ajunâand 2,8 miliarde de euro.  

Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar și estimări ale Asociației cu privire la restul jucătorilor din piață.

“Inclusiv în criza generată de pandemie, factoringul este unul dintre produsele la care apelează companiile din toate domeniile de activitate.  Aceasta datorită valorii adăugate pe care o aduce, prin comparație cu produsele standard de creditare pe termen scurt, atât companiilor, cât și finanțatorilor, într-o perioadă de incertitudine. Astfel, printre factorii care au condus la creșterea înregistrată în piața de factoring, se numară faptul ca mulți operatori economici au vrut sa evite o posibilă creștere a riscului de neîncasare sau chiar insolvență în economie in 2021 și au ales să își protejeze stabilitatea financiară prin accesarea unor facilități de factoring fără regres, prin intermediul cărora să își asigure riscul de neîncasare de la clienți. În același timp, companiile mari au adoptat pe o scară din ce în ce mai extinsă strategia de protejare a portofoliului de furnizori prin oferirea de soluții de factoring revers”, declară Bogdan Roșu, președinte ARF.


În ceea ce privește cel mai bine reprezentate sectoare,  la nivelul factorigului intern, volumele realizate de sectorul FMCG au cea mai mare pondere din total, de aproximativ 22%, în valoare absolută însemnând aproximativ 550 milioane de euro. Pe locul doi, cu o pondere de 16%, se află sectorul Auto-Utilaje-Echipamente, valoarea creanțelor provenite din acest sector și gestionate în factoring depășind, la mijlocul anului, valoarea de 360 milioane de euro. Pe locul al treilea, cu o pondere de 15% și un nivel absolut de aproximativ 350 milioane euro, se regăsește domeniul IT&C.

În timp ce factoringul intern a înregistrat un avans de 25%, atingând aproximativ 2,35 miliarde euro în prima jumatate a anului, volumul creanțelor derulate prin factoring de import a crescut cu 26%, iar cel de export cu aproximativ 19%. „Avansul volumelor de factoring la export a fost stimulat de creșterea cererii pe piețele occidentale, în primul rând din Germania, cele mai relevante sectoare ramanand Metale, Chimicale, Reciclare (50% din total creante derulare prin factoring de export) și Auto (19.5%)”, menționează Bogdan Roșu.

În rândul companiilor care au accesat finanțări prin factoring intern si de export în 2021, cele mai mari volume au fost derulate de cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro (39%), aceeași pondere înregistrând și companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro. Companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au cesionat restul de 22% din volumul creanțelor cesionate în factoring, reducându-și contribuția față de anul precendent. Unul din motivele acestei evoluții ar putea fi orientarea companiilor din acest segment, dar și a finanțatorilor, către soluții pe termen scurt standard, susținute prin programul IMM Invest. „Din păcate, până la data acestui comunicat, conform informațiilor publice, nu am identificat date conform cărora programul de stat dedicat factoringului, IMM Factor, să fi fost implementat de finanțatori, ca urmare a unor prevederi ce il fac, pe de o parte, mai putin interesant decat IMM Invest pentru companii (e.g. acoperirea în mai mică măsură a costurilor), dar și a unor elemente tehnice care, în opinia profesioniștilor în factoring, necesită ajustare pentru a reflecta structura de derulare a produsului, elemente care, până la acest moment nu au fost preluate de legiuitor în documentația relevantă”, menționează Bogdan Roșu.

Studiul privind piața de factoring la nivelul primelor 6 luni din 2021 a fost derulat de catre IPSOS Interactive Services in conformitate cu regulile Codului International de Cercetare de Piata si Sociologica ICC/ESOMAR, in studiu fiind inclusi membrii ARF Access Financial Services IFN SA,  Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum si alte institutii financiare non-membre.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10133 / 16793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...