ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cushman & Wakefield Echinox: Dezvoltatorii continuă investițiile, peste 500.000 mp spații de retail sunt în construcție sau în faza de pregătire la nivel național. În București, planurile rămân limitate

16 Iunie 2022   |   BizLawyer

Stocul total de spații de retail din România a ajuns la finalul primului trimestru din acest an la 4,14 millioane de metri pătrați, din care 2,88 milioane de metri pătrați în afara Bucureștiului, iar 1,26 milioane de metri pătrați în Capitală.

 
 
Dezvoltatorii imobiliari continuă extinderea portofoliilor de proiecte de retail din România, spații cu o suprafata de peste 500.000 de metri pătrați fiind anunțate pentru următorii 4 ani, 10 dintre proiectele planificate având mai mult de 10.000 metri pătrați fiecare, reiese din rapoartele Bucharest Retail Market si Romania Retail Regional Cities, lansate de Cushman & Wakefield Echinox.

La nivelul regiunilor, în zona Centru Vest sunt în construcție și în fază de planificare proiecte totalizând 270.000 metri pătrați, care se vor adăuga la stocul existent de 1,4 milioane de metri pătrați. Astfel, această zonă va rămâne cea mai dezvoltată din punct de vedere al spațiilor de retail moderne construite.  
În zona de Est, care la finalul lunii martie cumula un stoc total de 610.000 metri pătrați, sunt planificate pentru dezvoltare spații noi de 137.000 metri pătrați, în timp ce în zona de sud, cu un stoc de 842.000 metri pătrați, proiectele anunțate totalizează 156.000 metri pătrați.


În prezent, Reșița, cu 73.000 de locuitori, este cel mai mare oraș din țară fără un proiect de retail modern. Există însă planuri pentru dezvoltarea de către Nhood a unui centru comercial de 35.000 de metri pătrați în următorii ani, parte a unui proiect de regenerare urbană. Giurgiu și Alexandria sunt două alte orașe importante fără niciun proiect modern de retail. Giurgiu va intra însă în acest an pe harta retailului modern, prin parcul de retail pe care Mitiska îl dezvoltă în oraș, pentru Alexandria însă neexistând încă în plan vreun astfel de proiect.

Trei orașe din țară au o densitate de spații comerciale de peste 1.000 metri pătrați/1.000 locuitori, respectiv Suceava (1.167 mp/1.000 de locuitori), Oradea (1.047 mp/1.000 locuitori) și Deva (1,006 mp/1.000 locuitori.
Cele mai puține spații de retail raportate la numărul de locuitori sunt înregistrate în Tulcea și Călărași cu 70 mp/1.000 locuitori, respectiv 98 mp/1.000 locuitori, cu toate că în aceste orașe salariile medii nete sunt peste cele din Suceava, Oradea sau Deva. Această situație este remarcată și în cazul unor orașe mari precum Cluj-Napoca, Alba Iulia, Craiova, Iași și chiar București, unde deși câștigurile medii nete sunt printre cele mai ridicate din țară, au o densitate redusă de spații de retail.

În București, în prezent, sunt în construcție spații totalizând 48.400 metri pătrați, respectiv extinderea Promenada Mall în zona Barbu-Văcărescu – Floreasca, Lemon Retail Park în Voluntari și Greenfield Plaza.

Stocul total de spații de retail din România a ajuns la finalul primului trimestru din acest an la 4,14 millioane de metri pătrați, din care 2,88 milioane de metri pătrați în afara Bucureștiului, iar 1,26 milioane de metri pătrați în Capitală.

La nivelul Bucurestiului, cea mai mare densitate de spații comerciale se află în sectorul 1, cu un nivel de circa 758 mp/1.000 de locuitori, pe pozițiile următoare fiind situate sectoarele 6 (655 mp/1.000 de locuitori) și 3 (488 mp/1.000 de locuitori).

Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Aproape toți dezvoltatorii prezenți pe piața locală de retail au anunțate planuri de investiții ambițioase pentru perioada următoare, dovedind încă o dată încrederea pe care o au în acest segment imobiliar. Vedem pentru următorii ani o diversificare a formatelor pe care aceștia intenționează să le aducă pe piață, noile investiții vizând în egală măsură proiectele de tip mall și cele de parcuri de retail. Există în continuare orașe importante din punct de vedere al puterii de cumpărare și a numărului de locuitori care pot absorbi scheme moderne de retail cu condiția ca acestea să fie adaptate nevoilor și cerințelor existente.”



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6928 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...