ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale (Reuters)

22 Octombrie 2021   |   Agerpres

Proiectul Comisiei Europene privind directiva Basel III stabileşte cerinţele minime de capital pentru băncile din UE între 0,7% şi 2,7% până în 2015 şi între 6,4% şi 8,4% până în 2030.

 
 
Doar zece mari bănci europene ar putea avea nevoie de o majorare de capital ca rezultat al implementării noilor standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, iar deficitul lor de capital ar putea fi sub nivelul de 27 miliarde de euro, conform proiectului unei reglementări UE consultat de Reuters.

Impactul ar putea fi mai redus decât suma de 52,2 miliarde de euro estimată anul trecut de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), o uşurare pentru sectorul bancar afectat de nivelul redus al profitului şi care încă se redresează în urma recesiunii provocate de pandemie.

Proiectul Comisiei Europene privind directiva Basel III stabileşte cerinţele minime de capital pentru băncile din UE între 0,7% şi 2,7% până în 2015 şi între 6,4% şi 8,4% până în 2030.


"Conform estimărilor furnizate de EBA, acest impact ar putea face ca un număr limitat de mari bănci din UE (10 din cei 99 de creditori din eşantionul analizat) să trebuiască în mod colectiv să-şi majoreze capitalul cu mai puţin de 27 miliarde de euro", se arată în documentul Executivului comunitar.

Autoritatea Bancară Europeană a informat că băncile din eşantionul analizat erau din 17 statele membre UE şi reprezintă aproximativ 75% din totalul activelor bancare din blocul comunitar.

Directiva, care va fi publicată săptămâna viitoare, va acorda autorităţilor de supervizare puterea de a impune cerinţe legate de riscurile climatice şi de reglementări mai stricte pentru subsidiarele băncilor străine în UE.

La finalul lui 2020, subsidiarele băncilor străine în UE aveau active de 510 miliarde de euro şi erau prezente mai ales în Belgia, Franţa, Germania şi Luxemburg.

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile.

Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii.

"Bineînţeles că băncile sunt într-un efort intens de lobby şi reiau unele din vechile lor argumente", a declarat recent Carolyn Rogers, secretarul general al Comitetului Basel de supervizare bancară.

În replică, un grup de bănci centrale şi organisme de reglementare a trimis luna trecută o scrisoare Comisiei Europene în care cere Europei să nu dilueze sau să amâne noile standarde Basel III.

Standardele Basel III ar urma să fie introduse pas cu pas până în 2028 şi ar urma să majoreze cerinţele de capital pentru cele mai mari bănci cu 23% în medie, a estimat luna trecută Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 472 / 16857
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent pentru Consiliul Local Sinaia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor (Powered by ZRVP)
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv și principiile cheie care stau la baza activității companiei
Avocații PNSA au asigurat asistența legală a tranzacției prin care celebrul alpinist David Neacșu a vândut compania GD Escapade. Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacției
Avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații spun că a crescut gradul de specializare și sofisticare a mandatelor privind GDPR, în special din perspectiva complexității aspectelor implicate, dar și prin prisma aportului de know-how și inovare cerute pentru rezolvarea lor. Echipă dedicată exclusiv proiectelor de acest tip și portofoliu de clienți ce include primii cinci jucători din aproape toate industriile cu expunere semnificativă în zona GDPR
Avocații KPMG Legal spun că există apetit pentru pentru finanțări de anvergură. Creditele locale mari tind să nu depășească 200 mil. €, în timp ce sindicalizările din străinătate pot sări pragul de 500 mil. €. O discuție cu membrii unei echipe de elită, despre inițierea unui „sindicat bancar”, criteriile importante în acordarea unei finanțări, proiecte care primesc mai ușor finanțare și alte detalii puțin știute ale împrumuturilor sindicalizate
TAX + LEGAL VIDEOCONFERENCE: DISPUTELE FISCALE – DIRECȚII ȘI EVOLUȚIE, conferință organizată de TZA, pe 8 decembrie
Dispute-Resolution.Center | Statul român a plătit avocaților facturi de peste 21 mil. lei în ultimii doi ani, în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, firmă controlată de familia Adamescu. Audierile s-au încheiat și se așteaptă hotărârea Tribunalului arbitral în dosarul cu pretenții ale reclamantei de 345 mil. E
Avocații GNP | Guia Naghi & Partners explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
„The Lawyer European Awards 2021”: 6 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | ZRVP, Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. Alina Popescu (MPR Partners) concurează la titlul - „European managing partner of the year”
Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...