ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Electrica: Afirmaţii speculative precum aflarea într-o imediată apropiere de incapacitate de plată riscă să inducă incertitudine în piaţă

30 Septembrie 2022   |   Agerpres

Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora statul român a livrat în avans către compania de furnizare din cadrul Grupului sume de bani privind măsurile de protecţie a clienţilor, compania precizează că toate sumele decontate către Electrica Furnizare S.A. s-au realizat în baza cererilor depuse şi aprobate de către organismele de stat abilitate, conform reglementărilor şi termenelor legale în vigoare.

 
 
Afirmaţii speculative precum aflarea companiei Electrica într-o imediată apropiere de incapacitate de plată riscă să inducă incertitudine participanţilor la piaţă şi, implicit, comportamente neprevăzute ce sunt nefavorabile unei bune desfăşurări a activităţilor de furnizare şi distribuţie într-o piaţă profund marcată de instabilitate, arată compania într-un comunicat transmis joi spre publicare.

"Societatea Energetică Electrica S.A., listată în 2014 pe Bursa de Valori Bucureşti şi pe London Stock Exchange, a raportat profit pe segmentul de furnizare în primele 6 luni ale anului în curs, demonstrând adaptabilitate rapidă la condiţiile pieţei, în paralel cu asumarea rolului de contributor major la implementarea schemelor de sprijin din energie. Afirmaţii speculative precum aflarea companiei într-o imediată apropiere de incapacitate de plată riscă să inducă incertitudine participanţilor la piaţă - clienţi finali, companii şi investitori - şi, implicit, comportamente neprevăzute ce sunt nefavorabile unei bune desfăşurări a activităţilor de furnizare şi distribuţie într-o piaţă profund marcată de instabilitate", se arată în comunicatul citat.


În context, Alexandru-Aurelian Chiriţă, directorul general al Electrica S.A, a precizat că societatea se află în linie cu bugetul aprobat de către Adunarea Generală a Acţionarilor în aprilie 2022 şi îşi onorează obligaţiile comerciale chiar dacă contextul pe piaţa de energie este unul dificil.

"Într-un context atât de dificil, cum este cel al pieţei de energie, compania Electrica, partener al românilor de peste 120 de ani, face apel la echilibru şi colaborare între toate părţile interesate de procesele de distribuţie şi furnizare a energiei, esenţiale pentru consumatori. Electrica SA se află în linie cu bugetul aprobat de către Adunarea Generală a Acţionarilor în aprilie 2022 şi îşi onorează obligaţiile comerciale în condiţiile în care traversăm o perioadă complexă, cu multiple provocări, reiterând faptul că informarea corectă a factorilor implicaţi este esenţială şi orice denaturare a realităţii din piaţă poate să ducă la dezechilibre. Situaţia este una excepţională atât pentru furnizori, cât şi pentru distribuitori, activitatea acestora fiind direct afectată de creşterea fără precedent a preţurilor de achiziţie a energiei de pe pieţele comune, precum şi de deficitele de cash-flow cauzate de majorarea valorilor care trebuie achitate pentru energia achiziţionată pentru viitor", a subliniat directorul general al Electrica.

Potrivit sursei citate, segmentul de furnizare al Grupului Electrica înregistrează un profit net de 213 milioane lei la 6 luni iar noile modificări legislative legate de capitalizarea diferenţei de preţ pentru energia electrică aferentă consumului propriu tehnologic au potenţial de a determina un impact pozitiv asupra segmentului de distribuţie.

"Situaţia companiilor operaţionale din cadrul Grupului Electrica nu este cu mult diferită de a celorlalţi jucători din piaţă, Electrica raportând, de altfel, transparent şi oferind detalii referitoare la nivelul subvenţiilor de încasat de la stat ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. În prezent, Grupul Electrica este în curs de evaluare a impactului pe care îl au ultimele modificări legislative şi de reglementare. Menţionez, totodată, că în conformitate cu raportarea financiară la 6 luni, segmentul de furnizare al Grupului Electrica înregistrează un profit net de 213 milioane lei, iar noile modificări legislative legate de capitalizarea diferenţei de preţ pentru energia electrică aferentă consumului propriu tehnologic au potenţial de a determina un impact pozitiv asupra segmentului de distribuţie, aspecte ce vor fi relevate în raportarea financiară pentru trimestrul al treilea care va fi publicată la data de 15 noiembrie 2022", a subliniat Alexandru-Aurelian Chiriţă.

Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora statul român a livrat în avans către compania de furnizare din cadrul Grupului sume de bani privind măsurile de protecţie a clienţilor, compania precizează că toate sumele decontate către Electrica Furnizare S.A. s-au realizat în baza cererilor depuse şi aprobate de către organismele de stat abilitate, conform reglementărilor şi termenelor legale în vigoare.

"De asemenea, în ceea ce priveşte capacitatea de plată a Electrica Furnizare S.A., menţionăm că aceasta este garantată la nivel de Grup de Electrica S.A., care a contractat noi facilităţi de credit de peste 2 miliarde de lei în prima jumătate a anului, printr-o structură de finanţare acceptată de toate băncile partenere ale Grupului. În ciuda contextului de piaţă dificil, strategia şi planurile de rezilienţă implementate de managementul Grupului la nivelul companiilor operaţionale au permis adaptarea rapidă la condiţiile de piaţă atipice, lucru ce demonstrează că Electrica este şi va rămâne un partener credibil şi stabil pentru români", se mai arată în comunicatul citat.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5506 / 16628
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...