ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

EY SAF-T Index: Extinderea termenului de grație este considerată ”binevenită și necesară” de marii contribuabili

04 Noiembrie 2021   |   BizLawyer

EY România dezvoltă două soluții informatice personalizate care ușurează generarea raportărilor SAF-T

 
 
Extinderea termenului de grație pentru depunerea declarației D406 sau Fișierul Standard de Control Fiscal de la trei la șase luni este considerată de majoritatea marilor contribuabili (37%) ”binevenită și necesară, întrucât prima raportare la 28 februarie 2022 ar fi fost un termen dificil de implementat”, arată rezultatele celui mai recent studiu SAF-T Index, prezentat de EY România în cadrul unui seminar dedicat. Într-o proporție și mai importantă (46%), însă, marii contribuabili declară că și-ar dori o amânare a termenului de raportare cu cel puțin 12 luni, pentru a putea pregăti implementarea noii raportări, mai arată EY SAF-T Index.

”Nivelul de detaliu al raportării SAF-T pare să descurajeze companiile, puține dintre ele înțelegând cerințele de raportare în proporție mai mare de 50%. De altfel, așa cum a arătat și studiul nostru, declarația D406 este percepută ca fiind complexă și semnificativ mai complicată decât D394 în privința listărilor operațiunilor locale, care este, de altfel, cea mai grea raportare din zona de TVA de până acum”, declară Georgiana Iancu, Partener, Liderul Departamentului de taxe indirecte, EY România.  


Potrivit SAF-T Index, majoritatea companiilor (63%) de-abia au început etapa de analiză pre-implementare și doar 5% dintre respondenți se află într-o etapă avansată, de finalizare a analizei cerințelor și de demarare a procesului de configurare și implementare a soluției tehnice.

Cele mai multe dintre companiile respondente (39%) estimează că ar avea nevoie de cel puțin 4-10 luni pentru implementarea raportării de la publicarea schemei finale SAF-T, în vreme ce 34% cred că ar avea nevoie de 10-12 luni, iar 12% spun că le sunt necesare chiar și 18-36 de luni. Pe scurt, se pare că doar 16% dintre respondenți vor fi pregătiți să depună prima lor declarație SAF-T la primul termen legal de raportare, pe 28 februarie 2022.   

”Este o situație care poate fi explicată prin impedimentele pe care companiile le identifică și le și indică în sondajul nostru: informațiile necesare pentru raportare nu sunt disponibile în totalitate în sistemul ERP folosit, costurile generate de analiza cerințelor de raportare și mapare a datelor sau pentru implementarea unei soluții tehnice care să permită generarea declarației SAF-T, tranziția către noi sisteme ERP sau faptul că sunt în așteptarea unor soluții de localizare a generării SAF-T din partea furnizorilor de ERP”, precizează Georgiana Iancu.

Prin urmare, privind retrospectiv la experiența implementării unei alte raportări complexe, Declarația 394, și a intervalului de timp necesar pentru pregătirea automatizării acestei listări locale, putem constata din răspunsurile primite că în aproximativ 85% din cazuri procesul de automatizare a variat între 2-4-10-12 luni. Însă,15% dintre respondenți nu au reușit încă, la 4 ani de la implementare, să automatizeze complet raportarea locală și utilizează în prezent munca manuală și corelații în afara sistemului.

Astfel, considerând că SAF-T este de cel puțin două ori mai complex decât listarea locală, se poate explica, într-adevăr, feedback-ul primit din partea respondenților cu privire la acordarea unui termen de pregătire mai extins.

”Experiența EY, atât pe baza proiectelor aflate în derulare în România, cât și în alte țări, mai ales din Polonia, arată că există două puncte critice în implementarea cu succes a SAF-T: înțelegerea cerințelor de raportare și soluția tehnică aleasă, care trebuie să fie cât mai bine adaptată sistemelor informatice de evidență financiară și gestiune (ERP), cât mai integrată și capabilă să asigure o procesare ușoară a datelor raportabile pentru SAF-T. Indiferent de sistemul în care sunt gestionate datele, fie că este vorba despre SAP, Oracle, Charisma sau de alte sisteme, există soluții capabile să extragă, să pregătească datele, precum și să testeze rezultatele și să producă xml-urile necesare raportării către ANAF”,  subliniază Georgiana Iancu.

În acest sens, EY a pus la punct o soluție agnostică, ce poate fi implementată indiferent de ERP-ul utilizat de client în procesele de contabilitate statutară și pregătire a declarațiilor fiscale. Aplicația asigură validarea tehnică a datelor extrase din diverse surse și generarea fișierelor SAF-T. „Soluția EY va salva și păstra toate declarațiile SAF-T raportate pentru perioadele anterioare (inclusiv toate declarațiile rectificative). Compania va avea la dispoziție baza de date cu toate fișierele sursă și cu toate declarațiile SAF-T trimise autorităților”, arată, la rândul său, Diana Lupu, Partener Asociat, Departamentul de conformitate globală și raportare, EY România.

Pentru contribuabilii care folosesc SAP ca sistem de gestionare, EY vine cu o soluție care poate fi integrată în sistemul ERP și adaptată fiecărui client. ”Nu propunem o soluție unică pentru toți clienții și, cu toate că vorbim despre același ERP, este nevoie să o adaptăm la nevoile individuale și configurările specifice fiecărui client, fără a face însă modificări în sistemul sursă. Cu ajutorul ei, creăm rapoarte bazate pe date și procese de bază în SAP, dar ceea ce este cel mai important, nu le modificăm. Un alt atu al acestei soluții este că implementarea ei nu necesită modificări în sistemul principal, ceea ce este deosebit de important pentru multinaționalele care au procese unificate pentru entitățile din întreaga lume, pentru că orice modificare a proceselor globale ale companiei sunt consumatoare de timp, costisitoare și necesită teste de afaceri amănunțite”,  punctează Georgiana Iancu.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 310 / 16857
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent pentru Consiliul Local Sinaia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor (Powered by ZRVP)
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv și principiile cheie care stau la baza activității companiei
Avocații PNSA au asigurat asistența legală a tranzacției prin care celebrul alpinist David Neacșu a vândut compania GD Escapade. Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacției
Avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații spun că a crescut gradul de specializare și sofisticare a mandatelor privind GDPR, în special din perspectiva complexității aspectelor implicate, dar și prin prisma aportului de know-how și inovare cerute pentru rezolvarea lor. Echipă dedicată exclusiv proiectelor de acest tip și portofoliu de clienți ce include primii cinci jucători din aproape toate industriile cu expunere semnificativă în zona GDPR
Avocații KPMG Legal spun că există apetit pentru pentru finanțări de anvergură. Creditele locale mari tind să nu depășească 200 mil. €, în timp ce sindicalizările din străinătate pot sări pragul de 500 mil. €. O discuție cu membrii unei echipe de elită, despre inițierea unui „sindicat bancar”, criteriile importante în acordarea unei finanțări, proiecte care primesc mai ușor finanțare și alte detalii puțin știute ale împrumuturilor sindicalizate
TAX + LEGAL VIDEOCONFERENCE: DISPUTELE FISCALE – DIRECȚII ȘI EVOLUȚIE, conferință organizată de TZA, pe 8 decembrie
Dispute-Resolution.Center | Statul român a plătit avocaților facturi de peste 21 mil. lei în ultimii doi ani, în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, firmă controlată de familia Adamescu. Audierile s-au încheiat și se așteaptă hotărârea Tribunalului arbitral în dosarul cu pretenții ale reclamantei de 345 mil. E
Avocații GNP | Guia Naghi & Partners explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
„The Lawyer European Awards 2021”: 6 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | ZRVP, Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. Alina Popescu (MPR Partners) concurează la titlul - „European managing partner of the year”
Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...