ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

GNM: Majoritatea românilor consideră că firmele poluatoare ar trebui sancţionate,dar şi că oamenii trebuie să fie mai responsabili

19 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Conform sursei citate, 59,9% dintre cei care au participat la sondaj susţin că ştiu care sunt atribuţiile GNM, peste o treime (34,2%) declară că sunt familiarizaţi foarte puţin cu activitatea instituţiei, iar 5,9% admit că nu ştiu nimic despre atribuţiile instituţiei.

 
 
Nouă din zece români (92%) sunt de părere că sancţionarea firmelor poluatoare şi obligarea primăriilor la implementarea de măsuri de protecţie a mediului ar putea reduce poluarea pe termen lung, iar 87% consideră că la acest demers ar trebui să participe şi oamenii, devenind mai responsabili şi renunţând la a mai arunca gunoaie de tot felul pe malurile râurilor sau la marginea oraşelor, arată rezultatele unui sondaj public realizat de Garda Naţională de Mediu (GNM) privind atribuţiile instituţiei şi reducerea poluării.
 
Conform sursei citate, 59,9% dintre cei care au participat la sondaj susţin că ştiu care sunt atribuţiile GNM, peste o treime (34,2%) declară că sunt familiarizaţi foarte puţin cu activitatea instituţiei, iar 5,9% admit că nu ştiu nimic despre atribuţiile instituţiei.
 
La întrebarea "Care din activităţile următoare credeţi că se află în atribuţiile Gărzii Naţionale de Mediu?" respondenţii au putut bifa mai multe răspunsuri, iar cei mai mulţi dintre intervievaţi, 96,7%, au optat pentru "Prevenirea, constatarea şi sancţionarea abaterilor legale privind protecţia mediului, inclusiv în domeniul controlului poluării industriale".
 
Totodată, "Supravegherea controlul şi sancţionarea celor care transportă metale, deşeuri voluminoase sau periculoase, fără autorizaţie" a fost pe locul doi în topul activităţilor atribuite GNM, contabilizând 62,7% dintre respondenţi.
 
Potrivit sursei citate, 25,4% dintre români sunt de acord cu sancţionarea celor care se încălzesc cu alţi combustibili în afara lemnelor, produselor speciale pentru încălzire sau gazului, în timp ce "Stingerea incendiilor/arderilor de deşeuri" a acumulat 18,1% din totalul răspunsurilor, iar "Salubrizarea localităţilor", 16,2%.
 
În acelaşi timp, aproape 45% dintre cei chestionaţi nu au sesizat vreodată comisarii Gărzii de Mediu în privinţa unor incidente de mediu, în timp ce 36,8% au făcut acest lucru, iar 18,3% susţin că au vrut să sesizeze instituţia, dar nu au făcut-o.
 
Întrebaţi cum ar proceda în cazul în care ar dori să le anunţe comisarilor Gărzii de Mediu un caz de poluare, 61% dintre respondenţi au spus că întâi ar căuta un număr de telefon pe site-ul Gărzii, 52,1% iau în calcul şi trimiterea unui e-mail la gardamediu@gnm.ro şi doar 21% ar apela la numărul de urgenţe 112.
 
În cazul unei sesizări scrise pe adresa Gărzii Naţionale de Mediu, 77,6% din totalul celor chestionaţi s-au declarat dispuşi să îşi ofere datele de identificare, având în vedere că, potrivit legii, pot fi înregistrate doar sesizările care nu sunt anonime, 12,3% nu ar fi de acord cu acest lucru şi 10,1% nu se pot pronunţa.
 
Rezultatele sondajului relevă, totodată, că emisiile generate de către marii poluatori sunt considerate de 86,8% dintre români ca fiind una dintre principalele probleme de mediu, urmată de arderile de deşeuri pentru încălzire sau pentru evitarea costurilor depozitării (82,3%), tăierea pădurii (59,6%), construcţia/folosirea de fose care provoacă disconfort olfactiv (55,4%), zgomotul făcut de vecini (12,1%) şi creşterea animalelor de către vecini (7,6%).
 
Într-un top al principalelor surse de poluare a aerului, cetăţenii pun pe primul loc incendierile ilegale de deşeuri (88,6%), apoi traficul auto (75,4%), unităţile industriale (74,5%), depozitele de deşeuri (60,3%), fermele agricole (17,6%) şi ploile acide (10,1%).
 
În ceea ce priveşte soluţiile de reducere a poluării, 92,1% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că sancţionarea firmelor poluatoare şi obligarea primăriilor la implementarea de măsuri de protecţie a mediului ar putea reduce poluarea pe termen lung, iar 87% consideră că la acest demers ar trebui să participe şi oamenii, printr-o responsabilitate mai mare în privinţa gestionării deşeurilor. Acest lucru se traduce prin renunţarea la a mai arunca gunoaie pe malurile râurilor sau la marginea oraşelor.
 
Circulaţia cu transportul în comun şi mijloacele alternative de deplasare nepoluante, în defavoarea autovehiculelor personale, este pe locul trei în topul măsurilor antipoluare, cu 61,4% dintre opţiuni.
 
Datele GNM arată că, în privinţa contribuţiei individuale la protecţia mediului, cei mai mulţi respondenţi susţin că fac acest lucru prin faptul că nu aruncă gunoaie pe jos şi strâng resturile după fiecare ieşire în natură (96,2%), prin colectarea separată a deşeurilor reciclabile de cele nereciclabile (86,2%), evitarea folosirii sacoşelor din plastic (54,7%), folosirea maşinii doar când este neapărat necesar (43,7%) şi evitarea cumpărării de produse ambalate în plastic (32,4%).
 
Dacă ar face o listă cu obiceiuri sănătoase pentru mediu de adoptat în acest an, cei care au răspuns la sondajul realizat de Garda de Mediu ar include pe aceasta: separarea deşeurilor în gospodărie (73,1%), colectarea separată a uleiului folosit şi predarea acestuia către colectori (72,4%), cumpărăturile responsabile (68,1%), mai mult mers pe jos (59,9%), evitarea folosirii paharelor de unică folosinţă, în favoarea recipientelor reutilizabile (59,5%), donarea hainelor, în locul aruncării acestora printre deşeuri (54,2%), repararea electrocasnicelor uzate, în detrimentul înlocuirii acestora (40,6%) şi renunţarea la aruncarea ţigării şi gumei de mestecat pe geamul maşinii (40,5%).
 
Sondajul GNM a fost realizat, prin intermediul platformei Google, sub forma unui chestionar ce a cuprins zece întrebări cu variante de răspuns unice sau multiple, pe un eşantion de 780 de persoane din toată ţara, în perioada 7 - 14 ianuarie 2022. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8830 / 16795
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...