ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Greenpeace România: AFM nu relansează ‘Casa Verde Fotovoltaice’ în octombrie; programul este încă un obiectiv ratat

16 Octombrie 2020   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, în 2020, aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetăţeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinşi, cei mai mulţi pe motivul "documentelor expirate", tocmai din vina amânărilor generate de AFM şi a comunicării defectuoase a instituţiei.

 
 
Problemele celor care doresc să devină prosumatori sunt departe de a fi rezolvate, în condiţiile în care Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu relansează programul Casa Verde Fotovoltaice în octombrie, susţin activiştii de mediu de la Greenpeace România.
 
"Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) continuă să îşi încalce promisiunile, chiar dacă are un nou preşedinte la timonă. Este al patrulea preşedinte de la începerea programului Casa Verde Fotovoltaice, însă implementarea acestuia rămâne un eşec. Greenpeace a făcut demersuri la Guvernul României, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Avocatul Poporului; conducerea AFM a fost demisă, dar problemele celor care doresc să devină prosumatori sunt departe de a fi rezolvate", se arată într-un comunicat al Greenpeace România, remis vineri AGERPRES.
 
Potrivit sursei citate, în 2020, aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetăţeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinşi, cei mai mulţi pe motivul "documentelor expirate", tocmai din vina amânărilor generate de AFM şi a comunicării defectuoase a instituţiei.
 
"Chiar dacă dovezile sunt clare - comunicatele oficiale date de AFM şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor dau dreptate cetăţenilor - singura soluţie rămasă pentru cei care au aplicat a fost mersul în instanţă. Drept consolare, AFM i-a invitat în repetate rânduri pe aplicanţii respinşi în prima rundă - inclusiv prin intermediul mass-media - să se reînscrie la o nouă ediţie a programului în toamna acestui an. Însă instituţia nu a lansat în octombrie programul, aşa cum promisese", explică activiştii.
 
Conform declaraţiilor reprezentanţilor AFM, spune Greenpeace România, problemele apărute au fost produse de ghidul de finanţare al programului, aşa că reperele anunţate de AFM pentru cei interesaţi au fost: august 2020 - publicarea unui nou ghid de finanţare, îmbunătăţit; septembrie 2020 - dezbaterea publică a noului ghidului; octombrie 2020 - lansarea unei noi sesiuni de finanţare.
 
Însă, până în acest moment, niciuna dintre aceste etape previzionate de AFM nu a fost parcursă, se menţionează în comunicat.
 
"AFM a invitat la o nouă sesiune a Casa Verde Fotovoltaice aproape 13.000 de cetăţeni, luându-şi angajamentul că va rectifica între timp ghidul de finanţare. Promisiunile nu s-au concretizat, e încă un obiectiv ratat de AFM. Ne apropiem de sezonul rece, când nu se fac instalări, aşa că şansele de a beneficia anul acesta de sisteme fotovoltaice dintr-o nouă sesiune a programului, dacă ea chiar va exista, sunt nule", a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România şi administrator al comunităţii online Protecţia Prosumatorului.
 
Conform celor mai recente date obţinute de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la finalul lunii septembrie în România erau 487 de prosumatori cu puteri instalate de până la 100 kW.
 
"Numărul mic de prosumatori din România indică eşecul autorităţilor de a stimula folosirea energiei regenerabile de către cetăţeni. Au trecut doi ani de la legiferarea conceptului de prosumator şi nu s-a petrecut nicio 'revoluţie a prosumatorilor', aşa cum se anunţa în iunie 2018 în Parlamentului României. Sunt doi ani irosiţi, programul AFM mai mult a împiedicat dezvoltarea naturală a pieţei decât a încurajat apariţia a zeci de mii de prosumatori. Ajutorul din partea statului trebuie să vină cât mai repede sub forma unor legi şi reglementări bune, prin transpunerea corectă în legislaţia naţională a directivei europene pentru regenerabile şi a unui sprijin financiar gândit inteligent, dat tuturor cetăţenilor interesaţi să devină prosumatori", a mai spus Marian Mândru.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13554 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...