ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul OMV Petrom estimează investiţii în valoare de 2,9 miliarde de lei pentru acest an

28 Iulie 2021   |   Agerpres

Pentru întregul an, pe segmentul Upstream, investiţiile, excluzând achiziţiile, se vor ridica la aproximativ 2 miliarde de lei. Grupul are în vedere forarea a circa 35 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a circa 700 de reparaţii capitale.

 
 
Grupul OMV Petrom estimează investiţii în valoare de 2,9 miliarde de lei pentru acest an, excluzând achiziţiile, suma fiind în scădere uşoară faţă de cele 3 miliarde de lei investite anul trecut, potrivit rezultatelor financiare pentru primul semestru al anului, transmise Bursei de la Bucureşti.
 
După primele şase luni, investiţiile au însumat 1,208 miliarde de lei, cu 23% mai mici faţă de primul semestru al anului trecut şi au fost direcţionate, în principal, către segmentul Upstream (993 milioane de lei). Investiţiile din Downstream au fost în valoare de 208 milioane de lei din care care 198 milioane de lei în Downstream Oil.
 
Pentru întregul an, pe segmentul Upstream, investiţiile, excluzând achiziţiile, se vor ridica la aproximativ 2 miliarde de lei. Grupul are în vedere forarea a circa 35 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a circa 700 de reparaţii capitale.
 
Pentru optimizarea portofoliului, OMV Petrom se va concentra pe barilii cei mai profitabili şi va realiza transferul a 40 de zăcăminte marginale către Dacian Petroleum, încheierea tranzacţiei fiind aşteptată în S2/21.
 
Compania estimează un declin al producţiei în România de aproximativ 6% faţă de 2020, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului.
 
În prima jumătate a acestui an, producţia de hidrocarburi la nivel de Grup a scăzut cu 8,9%, la 24,67 milioane bep, din cauza producţiei mai scăzute atât în România, cât şi în Kazahstan.
 
"Producţia medie zilnică în România, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului, a scăzut cu 7,0% faţă de anul anterior. În România, producţia de hidrocarburi a fost de 23,87 milioane bep sau 131,9 mii bep/zi (1-6/20: 25,81 milioane bep sau 141,8 mii bep/zi). Producţia de ţitţei şi condensat în România a scăzut cu 5%, la 11,27 milioane bbl, în principal din cauza declinului natural accentuat. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 9,5%, la 12,61 milioane bep, fiind influenţată de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep şi Lebada Est) şi al sondei 4461 Totea Sud, precum şi de lucrările de mentenanţă, aspecte parţial contrabalansate de contribuţia mai mare a producţiei rezultate în urma reparaţiilor capitale la sonde, dar şi din sondele noi", se precizează în documentul remis BVB.
 
Producţia de hidrocarburi din Kazahstan a scăzut cu 37,4%, la 0,80 milioane bep, din cauza vânzării activelor de producţie.
 
Estimările companiei arată că cererea de produse petroliere şi electricitate va fi peste nivelul înregistrat în 2020, în timp ce cererea pentru gaze naturale este estimată la un nivel similar cu cel al anului 2020.
 
Conform estimărilor OMV Petrom, în intervalul ianuarie - iunie 2021, cererea naţională de gaze naturale a crescut cu aproximativ 8% faţă de perioada similară a anului trecut.
 
Volumele de gaze naturale vândute au fost de 26 TWh, în scădere cu 19%, pe baza vânzărilor en-gros mai mari în prima jumătate a anului 2020 datorită tranzacţiilor încheiate în scopul îndeplinirii obligaţiilor pentru piaţa reglementată şi pentru piaţa centralizată de gaze naturale care au creat un efect de bază mai mare.
 
Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul naţional de electricitate a fost cu 8% mai mare comparativ cu prima jumătate a anului trecut, în timp ce producţia naţională a crescut cu 13%.
 
România a fost exportator net de electricitate în prima jumătate a acestui an, faţă de importator net în ianuarie - iunie 2020, precizează sursa citată.
 
"Centrala electrică Brazi a avut o producţie netă de electricitate mai mare, de 1,87 TWh comparativ cu 1,67 TWh în 1-6/20, reprezentând 6% din producţia de energie electrică a României, susţinută de marje pozitive. Centrala electrică a avut de asemenea şi o contribuţie importantă pe piaţa de echilibrare şi a serviciilor de sistem, susţinută de capabilităţile ei tehnice", se mai arată în raportul OMV Petrom.
 
Pentru 2021, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va oscila în intervalul 65-70 USD/bbl (2020: 42 USD/bbl).
 
Totodată, Grupul îşi propune, până în 2025, reducerea intensităţii emisiilor de carbon cu 27% faţă de 2010.
 
OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 980 milioane lei, în creştere cu 13% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10558 / 16626
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...