ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul ungar Mol analizează posibile alternative la oleoductul rusesc Drujba

31 Ianuarie 2023   |   Agerpres

"În acest moment, intenţia noastră este aceea de a dezvolta rute alternative. Într-o zonă de conflict, cât de mult poţi avea o aprovizionare stabilă printr-o conductă care este tot timpul în pericol?", a spus Peter Ratatics.

 
 
Grupul petrolier ungar Mol Nyrt poartă discuţii pentru a utiliza reţeaua de conducte petroliere din Croaţia, în contextul în care vrea să îşi reducă dependenţa de ţiţeiul rusesc, a declarat recent vicepreşedintele Mol, Peter Ratatics, într-un interviu acordat Bloomberg.
 
"În acest moment, intenţia noastră este aceea de a dezvolta rute alternative. Într-o zonă de conflict, cât de mult poţi avea o aprovizionare stabilă printr-o conductă care este tot timpul în pericol?", a spus Peter Ratatics.
 
Aceste declaraţii ale unui director de la Mol sugerează că există un efort de a limita dependenţa energetică a Ungariei de Rusia, chiar dacă premierul ungar Viktor Orban a semnat un contract pe 15 ani cu grupul rus Gazprom privind aprovizionarea cu gaze naturale şi în prezent colaborează cu un alt grup rusesc, Rosatom Corp., pentru a construi noi reactoare la singura centrală nucleară din Ungaria.
 
La fel ca şi alte state din Europa de Est, Ungaria este dependentă de oleoductul rusesc Drujba care trece prin Ucraina şi în ultimii ani s-a confruntat cu diverse probleme tehnice. Pentru moment, singura alternativă pentru Mol este ţiţeiul transportat de compania croată Jadranski Naftovod DD (Janaf).
 
La începutul acestei luni, Mol a semnat un acord cu Janaf privind transportul şi stocarea de petrol, acord care expiră în data de 31 martie. În prezent, compania ungară este interesată de un acord de cooperare pe termen mai lung, dar în cadrul căruia preţul este în continuare un punct de dispută, iar volumele de livrări ar putea să nu fie suficiente pentru a înlocui importurile din Rusia, a dezvăluit o sursă din interiorul guvernului ungar.
 
"Oleoductul Drujba deserveşte Ungaria, Slovacia şi jumătate din Cehia, ceea ce oleoductul Adriatic nu poate face. Asta înseamnă că cineva nu va avea suficient petrol sau toată lumea va primi mai puţin", a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, într-un interviu publicat marţi pe portalul de ştiri Origo.
 
Anul trecut, profitul realizat de Mol a explodat după ce premierul Orban a obţinut o scutire pentru Mol de la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană pentru importurile de petrol rusesc. Câştigurile Mol sunt folosite în prezent de Guvernul de la Budapesta, pentru a-şi finanţa subvenţiile la energie.
 
Uniunea Europeană a interzis importurile de ţiţei rusesc pe mare începând cu data de 5 decembrie 2022 şi începând din 5 februarie 2023 vor fi impuse limite şi pentru importurile de combustibili din Rusia.
 
Chiar dacă aceste restricţii vor avea un efect limitat asupra benzinăriilor Mol din Ungaria, Serbia şi România, ar putea afecta livrările companiei Mol spre Austria de la rafinăria sa din apropiere de Bratislava, a avertizat Peter Ratatics. Potrivit acestuia, chiar dacă piaţa s-a pregătit pentru intrarea în vigoare a noilor restricţii, prin acumularea de stocuri, orice întrerupere neplanificată a operaţiunilor de rafinare ar putea afecta livrările.
 
Peter Ratatics a mai spus că nu se aşteaptă ca blocul comunitar să extindă şi mai mult embargoul petrolier, în timp ce Mol îşi modernizează rafinăriile pentru a putea procesa şi alte tipuri de ţiţei decât cel rusesc Urals. Aceste lucrări, care includ şi majorarea capacităţii de stocare, ar urma să se întindă pe o perioadă de aproximativ doi ani şi vor costa aproximativ 500 de milioane de dolari, după ce decizia finală de investiţii va fi adoptată. Mol vrea să obţină şi finanţare de la UE pentru modernizarea rafinăriilor sale.
 
Grupul Mol este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul Mol controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4017 / 16626
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...