ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Importurile de produse din oţel ce conţin materii prime ruseşti, interzise în UE începând cu 30 septembrie 2023 (EY)

29 Septembrie 2023   |   Agerpres

Aşadar, la momentul importului în UE companiile care pun pe piaţa din UE produse siderurgice vor trebui să dovedească autorităţilor vamale faptul că produsele din oţel nu conţin materii prime originare din Rusia.

 
 
Importurile de produse din oţel ce conţin materii prime ruseşti sunt interzise în UE începând cu 30 septembrie 2023, chiar dacă sunt fabricate într-o ţară terţă, relevă un raport publicat, vineri, de EY.
 
Aşadar, la momentul importului în UE companiile care pun pe piaţa din UE produse siderurgice vor trebui să dovedească autorităţilor vamale faptul că produsele din oţel nu conţin materii prime originare din Rusia.
 
"Sfârşitul lunii septembrie vine cu noi sancţiuni impuse importurilor de mărfuri ruseşti în Uniunea Europeană. Mai precis, împotriva produselor finite din oţel fabricate în alte teritorii (de exemplu Turcia, China) din materii prime din categoria oţelului originare din Rusia (de exemplu forma primară a fierului sau semifabricate). Sancţiunea acoperă aproape toată gama de astfel de oţeluri. Începând cu 30 septembrie 2023, importul sau achiziţionarea în mod direct sau indirect de produse siderurgice, atunci când acestea sunt prelucrate într-o ţară terţă şi conţin materii prime originare din Rusia vor fi interzise. Din nou, sancţiunile ne arată cât de important este procesul de selecţie al produselor din această industrie", au explicat Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional, şi Cosmin Dincă, Manager, Comerţ Internaţional, EY România.
 
Conform sursei citate, autorităţile vamale vor solicita, cel mai probabil, dovezi precum declaraţii ale furnizorilor şi calcule complexe de origine nepreferenţială.
 
"Un instrument util în simplificarea acestor formalităţi îl reprezintă obţinerea de informaţii de origine obligatorii (IOO) de la autoritatea vamală. Odată obţinut, un astfel de document certificat de autoritatea vamală arată fără echivoc originea produsului finit importat şi materiile prime utilizate fiind valabil 3 ani, scutind importatorul de discuţii nedorite cu autoritatea vamală şi de întârzieri în lanţul de aprovizionare", susţin autorii analizei.
 
Potrivit cercetării, Comisia Europeană a prevăzut şi câteva excepţii de la restricţia mai sus menţionată. În cazul produselor siderurgice prelucrate într-o ţară terţă, ce conţin oţel originar din Rusia clasificat la codul NC 7207 11, "aceasta se aplică de la 1 aprilie 2024 şi de la 1 octombrie 2024 pentru oţelul rusesc clasificat la codurile NC 7207 12 10 SI 7224 90".
 
"Un alt aspect important este dat de situaţia stocurilor din UE de astfel de produse din oţel. Sunt aceste stocuri supuse restricţiilor după data de 30 septembrie 2023? La acest moment, este clar că exportul acestora în afara UE rămâne o variantă nesupusă restricţiei, însă tranzacţionarea stocului rămas pe piaţa din UE poate ridica probleme serioase de interpretare şi se recomandă confirmarea în avans cu autorităţile competente, întrucât eventualele sancţiuni pentru neconformare pot fi extrem de mari", mai arată analiza.
 
Consultanţii EY susţin că este recomandat ca importatorii de produse siderurgice să solicite furnizorilor dovezi clare de origine ale produselor furnizate care să arate originea oţelului utilizat în producţie.
 
"În baza acestora, să aplice pentru obţinerea de informaţii de origine obligatorii de la autoritatea vamală pentru a uşura procesul de import", precizează consultanţii.
 
EY are peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova şi furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2237 / 17114
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...