ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Importurile de produse din oţel ce conţin materii prime ruseşti, interzise în UE începând cu 30 septembrie 2023 (EY)

29 Septembrie 2023   |   Agerpres

Aşadar, la momentul importului în UE companiile care pun pe piaţa din UE produse siderurgice vor trebui să dovedească autorităţilor vamale faptul că produsele din oţel nu conţin materii prime originare din Rusia.

 
 
Importurile de produse din oţel ce conţin materii prime ruseşti sunt interzise în UE începând cu 30 septembrie 2023, chiar dacă sunt fabricate într-o ţară terţă, relevă un raport publicat, vineri, de EY.
 
Aşadar, la momentul importului în UE companiile care pun pe piaţa din UE produse siderurgice vor trebui să dovedească autorităţilor vamale faptul că produsele din oţel nu conţin materii prime originare din Rusia.
 
"Sfârşitul lunii septembrie vine cu noi sancţiuni impuse importurilor de mărfuri ruseşti în Uniunea Europeană. Mai precis, împotriva produselor finite din oţel fabricate în alte teritorii (de exemplu Turcia, China) din materii prime din categoria oţelului originare din Rusia (de exemplu forma primară a fierului sau semifabricate). Sancţiunea acoperă aproape toată gama de astfel de oţeluri. Începând cu 30 septembrie 2023, importul sau achiziţionarea în mod direct sau indirect de produse siderurgice, atunci când acestea sunt prelucrate într-o ţară terţă şi conţin materii prime originare din Rusia vor fi interzise. Din nou, sancţiunile ne arată cât de important este procesul de selecţie al produselor din această industrie", au explicat Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional, şi Cosmin Dincă, Manager, Comerţ Internaţional, EY România.
 
Conform sursei citate, autorităţile vamale vor solicita, cel mai probabil, dovezi precum declaraţii ale furnizorilor şi calcule complexe de origine nepreferenţială.
 
"Un instrument util în simplificarea acestor formalităţi îl reprezintă obţinerea de informaţii de origine obligatorii (IOO) de la autoritatea vamală. Odată obţinut, un astfel de document certificat de autoritatea vamală arată fără echivoc originea produsului finit importat şi materiile prime utilizate fiind valabil 3 ani, scutind importatorul de discuţii nedorite cu autoritatea vamală şi de întârzieri în lanţul de aprovizionare", susţin autorii analizei.
 
Potrivit cercetării, Comisia Europeană a prevăzut şi câteva excepţii de la restricţia mai sus menţionată. În cazul produselor siderurgice prelucrate într-o ţară terţă, ce conţin oţel originar din Rusia clasificat la codul NC 7207 11, "aceasta se aplică de la 1 aprilie 2024 şi de la 1 octombrie 2024 pentru oţelul rusesc clasificat la codurile NC 7207 12 10 SI 7224 90".
 
"Un alt aspect important este dat de situaţia stocurilor din UE de astfel de produse din oţel. Sunt aceste stocuri supuse restricţiilor după data de 30 septembrie 2023? La acest moment, este clar că exportul acestora în afara UE rămâne o variantă nesupusă restricţiei, însă tranzacţionarea stocului rămas pe piaţa din UE poate ridica probleme serioase de interpretare şi se recomandă confirmarea în avans cu autorităţile competente, întrucât eventualele sancţiuni pentru neconformare pot fi extrem de mari", mai arată analiza.
 
Consultanţii EY susţin că este recomandat ca importatorii de produse siderurgice să solicite furnizorilor dovezi clare de origine ale produselor furnizate care să arate originea oţelului utilizat în producţie.
 
"În baza acestora, să aplice pentru obţinerea de informaţii de origine obligatorii de la autoritatea vamală pentru a uşura procesul de import", precizează consultanţii.
 
EY are peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova şi furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 715 / 15595
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu a asistat compania Respira Verde si fondatorii acesteia cu privire la exit-ul partial catre OMV Petrom. Cristina Man (Partner) a coordonat echipa
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Cele mai multe tranzacții care se fac în momentul actual sunt cele cu investitori strategici care vor să intre pe piața din România sau sunt deja prezenți și vor să își mărească cota de piață. În această perioadă, sell-side sunt fondurile de private equity, iar buy-side sunt strategici. Distressed, aproape deloc
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
Pentru BRD, cea mai bună protecție în materie de Concurență este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură | De vorbă cu Ioana Sandu – Cazan, responsabil cu Programul de conformare cu Dreptul Concurenței și Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic al băncii, despre politica solidă a băncii și proiectele interesante din acest segment, interacțiunea cu autoritatea de Concurență și colaborarea cu echipele externe de avocați
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi
Voicu & Asociații extinde echipa prin cooptarea unor avocați specializați. Daniel Voicu, Avocat Coordonator: Suntem deschiși pentru lărgirea continuă a echipei noastre cu avocați ambitioși recent admiși în Barou
LegiTeam | The Opportunity: Junior Associate, Litigation (DLA Piper)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...