ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iniţiativă petru stabilirea unui număr minim de zile de şcoală, anunţată de senatorul USR-PLUS Ştefan Pălărie

16 Aprilie 2021   |   Agerpres

Potrivit acestuia, pe termen mediu şi lung, menţinerea unui număr minim de zile de şcoală poate să reprezinte modalitatea prin care pot fi estompate decalajele accentuate de situaţia epidemiologică.

 
 
Senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie a anunţat, vineri, depunerea unei iniţiative legislative privind stabilirea unui număr minim de zile de şcoală, astfel încât învăţământul din România să se alinieze la media europeană de 180 de zile.
 
"Ultimii zece ani au însemnat o scădere constantă a numărului de zile de şcoală pentru copiii noştri. Anul şcolar 2020-2021 este unul dintre cei mai scurţi ani şcolari. Acesta are doar 33 de săptămâni de şcoală, respectiv 162 de zile. Mai mult, România este în top 3 ţări cu cele mai puţine zile de şcoală din Europa, însă, paradoxal, ţara noastră se află în topul ţărilor europene la numărul de disciplinelor de studiu. Sistemul de învăţământ preuniversitar trebuie să treacă prin reforme consistente care vizează managementul şcolar, calitatea programelor şcolare, a resurselor umane şi a infrastructurii şcolare, însă nu putem neglija faptul că timpul petrecut de copii în spaţiul şcolar este din ce în ce mai puţin, iar această perioadă a accentuat decalajele între copiii din diverse categorii sociale", a scris senatorul, pe Facebook.
 
Potrivit acestuia, pe termen mediu şi lung, menţinerea unui număr minim de zile de şcoală poate să reprezinte modalitatea prin care pot fi estompate decalajele accentuate de situaţia epidemiologică.
 
Iniţiativa legislativă prevede stabilirea unui număr minim de zile de şcoală prin raportare la nivelul de studiu din învăţământul preuniversitar, precum şi suplimentarea numărului de zile de şcoală pentru fiecare nivel de învăţământ faţă de numărul minim de zile stabilit prin prezenta modificare legislativă la dispoziţia consiliului de administraţie al şcolilor sau la decizia inspectoratelor şcolare.
 
Astfel, s-ar oferi posibilitatea elevilor din şcolile cu rezultate slabe sau elevilor din mediile dezavantajate de a reduce decalajele, de a recupera prin ore de consolidare, a explicat senatorul USR PLUS.
 
El a adăugat că, respectând limitele legale, unităţile şcolare sau inspectoratele şcolare vor putea lua măsuri de a creşte limitativ numărul de ore, în virtutea principiului descentralizării şi subsidiarităţii.
 
"Doresc să accentuez faptul că elevii care în anul şcolar 2020-2021 sunt şcolarizaţi în nivelul primar vor recupera până la finalizarea studiilor liceale în medie între 45% şi 65% (în raport cu clasa în care sunt în prezent) din materia pierdută pe parcursul acestui an şcolar doar prin stabilirea acestui minimum de zile de şcoală pentru elevii din România", a precizat senatorul.
 
El a arătat că iniţiativa a fost elaborată după consultări cu organizaţii ale elevilor, părinţilor şi profesorilor.
 
Ştefan Pălărie a informat, totodată, că iniţiativa face parte dintr-un pachet mai larg de modificări legislative pregătite pentru a reforma sistemul de învăţământ şi care cuprinde propuneri care vizează descentralizarea, profesionalizarea şi depolitizarea sistemului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11776 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...