ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

KeysFin | Cifra de afaceri a transportatorilor locali de mărfuri, nivel record de peste 75 de miliarde de lei în 2021

17 Mai 2022   |   BizLawyer

Ca pondere a modului de transport, analiștii KeysFin observă o creștere a transporturilor rutiere de 0,6 puncte procentuale la 68,3% din total în 2021.

 
 
Cifra de afaceri a transportatorilor locali de mărfuri a scăzut marginal în 2020, cu 0,7% față de 2019, însă a rămas cu 36% peste nivelul din 2016, până la aproape 66 miliarde de lei.

„Dacă în 2020 am văzut scăderea cifrei de afaceri în baza schimbării comportamentului de consum (food retail în defavoarea bunurilor de folosință îndelungată) generată de pandemia de COVID-19, pentru 2021 estimăm o revenire, chiar un avans semnificativ în baza volumelor transportate în creștere și a transmiterii considerabile a presiunilor inflaționiste pe întregul lanț de producție, distribuție și comerț, la nivelul record de peste 75 miliarde de lei. Cu toate acestea, ne așteptăm la o ajustare a marjelor de profitabilitate în urma creșterii costurilor cu materiile prime, carburanți și utilități, a scumpirii creditării și a forței de muncă”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.


NUMĂR DE COMPANII & REZULTAT NET RECORD

Rezultatul net al transportatorilor locali de mărfuri (profit net minus pierdere netă) a crescut într-un ritm accelerat, cu 60% față de 2019 și a fost cu 135% peste nivelul din 2016, atingând maximul istoric de 3,8 miliarde de lei în 2020.

Numărul de companii din industria transportatorilor de mărfuri a crescut cu 7% față de 2019 și a fost cu 27% peste nivelul din 2016, ajungând la nivelul record de 44,5 mii de companii în 2020.

TOPUL TRANSPORTATORILOR LOCALI DE MĂRFURI

AQUILA PART PROD COM SRL a rămas lider de piață în 2020, cu o cifră de afaceri record de aproape 1,5 miliarde de lei (2,2% din total) după cel mai mare avans anual nominal și procentual din top 10, de 58% respectiv 540 milioane de lei, rezultat ca urmare a achiziției distribuitorului de produse alimentare Agrirom.

GRUP FEROVIAR ROMAN SA și-a menținut poziția a doua în topul după cifra de afaceri (este în același timp al treilea angajator și numărul 3 ca profitabilitate) cu venituri de 692 milioane de lei în 2020.

Dacă primii 2 jucători au rămas aceiași, pe locul al V-lea a intrat TIM RAIL CARGO SRL cu al doilea avans anual procentual și nominal din top 10, de 48% respectiv 158 milioane de lei, până la o cifră de afaceri de 490 milioane de lei în 2020.

Cumulat, primii 10 transportatori locali de marfă au avut o cifră de afaceri de 5,8 miliarde de lei, adică 8,9% din totalul industriei în 2020.

ANGAJAȚII DIN TRANSPORTUL LOCAL DE MARFĂ

Numărul de angajați din industria transporturilor locale de marfă a scăzut cu 2% față de 2019, însă a rămas cu 11% peste nivelul din 2016, la aproximativ 184 de mii de salariați în 2020.

În privința celor mai mari angajatori, lider rămâne SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TRANSPORT FEROVIAR SA, cu 4,8 mii de angajați reprezentând 2,6% din total, urmată de AQUILA PART PROD COM SRL cu 2,5 mii de angajați și de GRUP FEROVIAR ROMAN SA cu 2,2 mii de angajați în 2020.

PESTE DOUĂ TREIMI DINTRE MĂRFURILE DIN ROMÂNIA, TRANSPORTATE RUTIER

Volumul mărfurilor transportate în România a crescut cu 14% față de 2020, la 449 milioane de tone în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 15,1% față de 2020, la 307 milioane de tone în 2021, transportul feroviar de mărfuri s-a majorat cu 15,6% la 57,4 milioane de tone, cel maritim a avansat cu 12,5% la 53 milioane de tone, transportul pe căile navigabile interioare a crescut și el cu 5,2% față de 2020, la 32 milioane de tone, iar cel aerian s-a majorat cu 1,9% la 41 de mii de tone, în 2021.

Ca pondere a modului de transport, analiștii KeysFin observă o creștere a transporturilor rutiere de 0,6 puncte procentuale la 68,3% din total în 2021. Urmează transportul feroviar cu 12,8% din total (avans de 0,2 p.p. față de 2020), cel maritim cu aproape 12% din total (reducere anuală de 0,2 p.p)  și cel pe căi navigabile interioare cu 7,1% din total (contracție anuală de 0,6 p.p.) în 2021.

Notă: Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor (la sfârșitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre următoarele coduri CAEN: 4920 - transporturi de marfă pe calea ferată, 4941 - transporturi rutiere de mărfuri sau 5229 - alte activități anexe transporturilor. Toate cifrele sunt exprimate în lei iar datele au fost extrase în aprilie 2022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7167 / 16621
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...