ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Liderii din tehnologie, media și divertisment și telecomunicații sunt încrezători în impactul pozitiv al fuziunilor și achizițiilor asupra afacerilor lor

12 Iunie 2019   |   BizLawyer

Datele raportului arată că toți directorii executivi din domeniul TMT plănuiesc investiții semnificative în tehnologie în acest an.

 
 
Încrederea de pe piața globală a fuziunilor și achizițiilor (M&A) este în creștere, 58% dintre directorii executivi din domeniul tehnologiei, media și divertisment și telecomunicații (TMT) intenționează să realizeze o astfel de tranzacție în următorul an, față de 42% acum șase luni, conform concluziilor raportului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB). Îngrijorările legate de turbulențele legislative și concurență nu frânează avântul companiilor de a valorifica oportunitățile de creștere generate de derularea unor astfel de tranzacții.

73% dintre directorii executivi din domeniul TMT se așteaptă la o creștere a numărului de tranzacții finalizate, în pofida intensificării tensiunilor comerciale în toată lumea. Această evoluție se bazează pe întărirea încrederii în condițiile economice, 94% dintre directorii executivi anticipând o îmbunătățire a economiei globale, 87% - a câștigurilor 87% - a disponibilității creditelor și 76% - a valorii acțiunilor în următoarele trei trimestre.


Datele raportului arată că toți directorii executivi din domeniul TMT plănuiesc investiții semnificative în tehnologie în acest an. Pentru aproape un sfert dintre respondenți (23%), achiziționarea de tehnologii, atragerea de talente, de noi capacități de producție sau de companii de tip start-up inovatoare reprezintă principalele motivații care stau la baza achizițiilor.

Fuziunile și achizițiile, un nou motor de creștere pentru companiile din tehnologie

Raportul indică o creștere a apetitului pentru tranzacții în rândul companiilor din domeniul tehnologiei, în principal datorită deciziei Rezervei Federale a SUA de a nu majora ratele dobânzii în 2019.

61% dintre respondenții din sectorul tehnologiei intenționează să deruleze o tranzacție în următoarele 12 luni, în creștere de la 40% în octombrie 2018. Majoritatea respondenților (92%) consideră că economia sectorului tehnologiei înregistrează o creștere generală, în comparație cu 51% dintre respondenți în urmă cu șase luni. Iar 80% menționează o îmbunătățire la nivelul câștigurilor corporative, a stabilității pieței pe termen scurt și disponibilitatea creditelor. De asemenea, 65% dintre respondenți intenționează să realizeze achiziții transfrontaliere în domeniul tehnologiei, față de 26% în urmă cu doar șase luni.

Această atitudine este reflectată de creșterea volumului și a valorii tranzacțiilor cu 2% și, respectiv, 39%, în trimestrul I al anului 2019 față de perioada similară a anului trecut, evidențiind faptul că vor apărea tranzacții mai mari în sectorul tehnologiei.

Directorii executivi din media și divertisment rămân optimiști în privința tranzacțiilor

Evoluția favorabilă a piețelor de capital și încrederea în impactul pozitiv al tranzacțiilor asupra  afacerilor generează optimism în rândul companiilor din media și divertisment. 85% dintre respondenții din media și divertisment se așteaptă la o creștere a pieței de fuziuni și achiziții în următoarele 12 luni, față de 64% în octombrie 2018.

În pofida persistenței speculațiilor referitoare la instabilitatea macroeconomică și geopolitică, majoritatea directorilor executivi (95%) consideră că economia sectorului se ameliorează, o creștere de la 48% în urmă cu șase luni.

Studiul subliniază și importanța pe care o acordă companiile procesului de transformare către o organizație mai agilă și mai flexibilă. Astfel, se înregistrează o creștere a numărului directorilor executivi care își revizuiesc portofoliile trimestrial - de la 23% la 49% în ultimele șase luni. În același timp, 53% dintre aceștia sunt determinați să realizeze tranzacții în următorul an, un procent mai mare decât media pe 10 ani a studiului (46%).

Indicatorii privind fuziunile și achizițiile din sectorul telecomunicațiilor se îmbunătățesc, în ciuda riscurilor generate de reglementări


Directorii executivi din sectorul telecomunicațiilor sunt optimiști cu privire la capacitatea fuziunilor și achizițiilor de a susține alinierea portofoliilor lor de tehnologie și procesul de transformare pentru creștere. 82% dintre aceștia au declarat că piața de fuziuni și achiziții va crește în următoarele 12 luni, față de 65% în perioada similară a anului trecut, iar 58% preconizează că oportunitățile generate de tranzacții se vor înmulți în anul care urmează.

În contextul iminentelor lansări ale tehnologiei 5G pe mai multe piețe, 55% dintre executivi au declarat că intenționează să realizeze achiziții în următorul an. Iar extinderea în sectoarele conexe este plasată drept principala prioritate de dezvoltare strategică pentru companiile telecom (27%), deoarece oportunitățile asociate cu Internetul Lucrurilor (Internet of Things, IoT) promit noi progrese în materie de convergență.

Cu toate acestea, mediul legislativ continuă să pună probleme, 72% dintre respondenți menționând influența acestuia asupra strategiilor de tranzacționare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16182 / 16851
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...