ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Milioane de români lucrează în week-end. Ce riscă firmele care nu respectă perioada de odihnă a angajaților

23 Februarie 2022   |   BizLawyer

Indiferent de programul de lucru pe care companiile îl stabilesc pentru angajații lor, acestea au responsabilitatea de a respecta prevederile legale în ceea ce privește garantarea dreptului la repaus săptămânal, mai ales în contextul în care, potrivit studiilor, lucrul la final de săptămână crește pe termen lung riscul de apariție a tulburărilor emoționale sau chiar a depresiilor.

 
 
În prezent, mulți angajați lucrează peste program sau în week-end, contextul pandemic din ultimii doi ani fiind unul dintre factorii ce a stat la baza amplificării numărului de ore lucrate de salariați de-a lungul unei săptămâni.

Potrivit datelor INS publicate în 2020, peste 4 milioane de români lucrau sâmbăta și duminica, mulți activând în domenii care presupun un program ce nu se încadrează în standardul general de luni-vineri, desfășurându-se, spre exemplu, de miercurea până duminica.

Dreptul la repaus săptămânal și munca în zilele de week-end

Codul Muncii prevede trei situații distincte în ceea ce privește munca în zilele de repaus săptămânal: cazul în care salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și/sau duminică, dar repausul săptămânal este acordat în alte zile ale săptămânii; situația în care repausul săptămânal se acordă cumulat după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, și cea în care repausul săptămânal este suspendat.


„Dacă salariatul lucrează de miercuri până duminică, fiindu-i acordat repausul săptămânal în zilele de luni și marți, acesta este îndreptățit să primească un spor pentru acordarea repausului săptămânal în alte zile decât sâmbătă și duminică. De asemenea, se poate întâlni și cazul în care programul de lucru se întinde pe parcursul a două zile. Spre exemplu, programul de lucru zilnic este de la ora 18.00 la ora 02.00. În această situație, salariatul va presta în fiecare sâmbătă munca în intervalul orar 00.00 – 02.00, desfășurându-și activitatea vineri de la 18.00 la 24.00 și sâmbătă de la 00.00 la 02.00. Pentru această situație este necesar să se stabilească contractual acordarea unui spor potrivit art. 137 alin (3) din Codul Muncii”, a spus Luminița Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners.

În practică, se întâlnesc multe situații în care nu sunt îndeplinite condițiile legale și totuși repausul săptămânal este acordat cumulat sau chiar suspendat, angajatorul încălcând dreptul salariaților la repaus săptămânal: „dacă salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și duminică fără a i se acorda alte zile  de repaus săptămânal, suspendându-i-se astfel repausul săptămânal, fără a exista o situație de excepție precum salvarea persoanelor sau bunurilor angajatorului, evitarea unor accidente etc., angajatorul are obligația acordării sporului prevăzut de lege pentru munca prestată în cuantum de minimum egal cu dublul compensațiilor prevăzute de lege pentru munca suplimentară. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că, potrivit prevederilor Codului Muncii, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei”, adaugă Luminița Obaciu.  

Ce trebuie să știe angajatorii despre stabilirea drepturilor salariale și cel la concediu medical dacă au angajați care lucrează în week-end

În situația în care, conform prevederilor contractuale, salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și/sau duminică, iar repausul săptămânal este acordat în alte zile ale săptămânii, astfel săptămâna de lucru fiind în alte zile decât cele de luni până vineri, la stabilirea numărului de zile de concediu medical reglementat de OUG 158/2005 se vor avea în vedere prevederile referitoare la stabilirea programului de lucru prevăzut în contractul de muncă. 

„Dacă salariatul are stabilite zilele lucrătoare de miercuri până duminică, având repausul săptămânal în zilele de luni și marți, la stabilirea indemnizației de concediu medical se vor lua în considerare zilele lucrătoare din perioada concediului medical, așa cum au fost ele agreate contractual (de miercuri până duminică). Cu toate acestea, legiuitorul nu s-a gândit să reglementeze modul de soluționare a situației în care salariatul se află în incapacitate temporară de muncă întreaga lună, iar numărul de zile lucrătoare conform contractului de muncă este mai mare decât numărul de zile lucrătoare standard (pentru situația programului de luni până vineri)”, explică Luminița Obaciu.

Aceeași situație este întâlnită și în stabilirea drepturilor salariale ale angajaților cu program de lucru ce include și zilele de week-end, calculul fiind făcut în funcție de numărul de zile lucrătoare din lună conform prevederilor Codului Muncii: „în situația în care salariatul lucrează într-o lună, datorită programului său de lucru de miercuri până duminică, mai multe ore decât numărul de ore lucrătoare din lună, salariatul va fi plătit cu salariul tarifar lunar conform numărului de ore lucrătoare din lună, urmând ca orele prestate în plus să se compenseze cu ore libere în următoarea perioadă”, mai spune Luminița Obaciu.

Indiferent de programul de lucru pe care companiile îl stabilesc pentru angajații lor, acestea au responsabilitatea de a respecta prevederile legale în ceea ce privește garantarea dreptului la repaus săptămânal, mai ales în contextul în care, potrivit studiilor, lucrul la final de săptămână crește pe termen lung riscul de apariție a tulburărilor emoționale sau chiar a depresiilor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8369 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...