ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri eliberat în prima lună din an, în scădere

29 Februarie 2024   |   AGERPRES

Conform INS, cele 1.829 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna ianuarie 2024 au vizat o suprafaţă utilă totală de 421.032 metri pătraţi, în minus cu 24,8%. Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, 70,1% sunt pentru zona rurală.

 
 
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberat în ianuarie 2024 a fost de 1.829, în scădere cu 12%, faţă de luna similară a anului trecut, când s-au înregistrat 2.079, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pentru clădiri nerezidenţiale, în prima lună din 2024 s-au eliberat 371 autorizaţii de construire, mai puţine cu 8,2% raportat la ianuarie 2023, când s-au consemnat 404 autorizaţii eliberate.

Conform INS, cele 1.829 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna ianuarie 2024 au vizat o suprafaţă utilă totală de 421.032 metri pătraţi, în minus cu 24,8%. Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, 70,1% sunt pentru zona rurală.


Practic, în prima lună din an se evidenţiază o scădere cu 250 a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale comparativ cu luna corespunzătoare din 2023, în profil teritorial această scădere fiind reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-100 autorizaţii), Sud-Muntenia (-86), Nord-Vest (-75), Bucureşti-Ilfov (-26) şi Sud-Vest Oltenia (-7).
Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+22 autorizaţii), Vest (+16) şi Nord-Est (+6).

La capitolul clădiri nerezidenţiale, în ianuarie 2024 s-au eliberat 371 autorizaţii de construire, mai puţine cu 8,2% faţă de ianuarie 2023, în suprafaţă utilă totală de 153.797 mp (-32,5%).

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în luna ianuarie 2024 s-a înregistrat o scădere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale cu 74.088 mp.

În profil teritorial, această scădere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-35.223 mp), Nord-Vest (-33.430), Bucureşti-Ilfov (-29.727), Vest (-4.531) şi Nord-Est (-2.559).

Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Est (+27.570 mp), Sud-Muntenia (+3.436) şi Sud-Vest Oltenia (+376).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 334 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...