ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Perspectivă Commoditrader: Impactul Coronavirus asupra piețelor locale și burselor futures de porumb și grâu

01 Aprilie 2020   |   BizLawyer

Virusul COVID-19 poate avea un impact dramatic asupra pieței în situația în care vom avea interziceri la export pentru țări importante exportatoare cum ar fi Rusia, Statele Unite, Canada sau Ucraina.

 
 

Commoditrader, platforma online de comerț internațional cu cereale și materii prime agricole, a analizat evoluția piețelor locale și burselor internaționale de mărfuri agricole din săptămâna precedentă și cea curentă, factorii de influență, precum și impactul asupra prețurilor porumbului și grâului. În ultima săptămână, prețurile porumbului au înregistrat fluctuații pe bursele internaționale, finalizând cu o scădere moderată, iar cele ale grâului au rămas pe o creștere ușoară. În săptămâna curentă, sentimentul de risc global continuă să se redreseze, îmbunătățind perspectivele de export.

Virusul COVID-19 poate avea un impact dramatic asupra pieței în situația în care vom avea interziceri la export pentru țări importante exportatoare cum ar fi Rusia, Statele Unite, Canada sau Ucraina. În aceste zile, Argentina își închide porturile pentru următoarele două săptămâni. Rusia a implementat cote, însă acțiuni suplimentare adoptate la nivel global pot deveni factori de influență asupra prețurilor și volatilității piețelor în următoarele săptămâni și chiar luni de zile.

Evoluția Porumbului – Deocamdată niciun semn de scădere a pieței

Odată cu reducerea numărului contractelor din 18 Martie, piața s-a consolidat peste aceste valori minime. Piața încearcă să găsească un nivel de preț care să poată îmbunătăți cererea, ca o compensare a cererii uriașe de etanol. Deși exporturile au fost mai puternice decât era de așteptat, vorbindu-se chiar despre creșterea cantităților de furaje cumpărate de China, acestea au fost compensate de preocupările continue pentru o aprovizionare împovărătoare. S-au înregistrat acțiuni pe prețurile porumbului, ceea ce a determinat fluctuații, și în cele din urmă scăderi semnificative de la vârfurile anterioare, finalizând sesiunea de vineri cu pierderi modeste.

Totuși, ca rezultat cumulat al săptămânii trecute, porumbul a reușit să marcheze un câștig modest care a întrerupt o serie de 2 săptămâni de pierderi. Scăderea masivă a prețului țițeiului a fost o sursă timpurie de presiune asupra porumbului, care ar putea avea ca efect slăbirea perspectivelor cererii de etanol pe termen scurt. În ciuda impactului coronavirusului asupra comerțului global, așteptările pentru o creștere accentuată a suprafețelor cultivate cu porumb din SUA au continuat să influențeze piața de porumb până în weekend. Privind aspectele mai tehnice ale prognozei pieței, indicatorii de preț sunt pozitivi și ar trebui să sprijine niveluri mai mari de preț. În România, la început de săptămână, s-au remarcat prețuri ușor mai mici decât pe parcursul săptămânii precedente.

În săptămâna curentă, sentimentul de risc global continuă să se redreseze, ceea ce a îmbunătățit perspectivele exporturilor globale de porumb și susține prețul într-o anumită măsură. Vânzarea masivă în dolari americani este văzută, de asemenea, ca un semn că „panica” din perspectivele economice globale s-ar putea să fi atins un maxim, fiind un factor pozitiv pentru toate mărfurile. Dolarul a atins valoarea maximă, iar piața bursieră americană a scăzut luni. Drept urmare, porumbul a reușit să depășească reducerea prețurilor la energie, evoluție care va slăbi cererea de etanol pe termen scurt, situată săptămâna trecută la un nivel uriaș.

În timp ce cererea de etanol continuă să scadă, producătorii intenționează să planteze o recoltă uriașă. Prognozele meteo arată o vreme favorabilă în luna aprilie, înainte de plantările bune din SUA, iar prețurile la energie au scăzut din nou.


Evoluția Grâului – Creșterea importurilor oferă impuls piețelor

Piața rămâne pe o tendință de creștere pe termen scurt, iar acțiunile de cumpărare de vineri au susținut o serie de creșteri până la cel mai înalt nivel începând cu 22 ianuarie. În ciuda închiderii de vineri, prețurile grâului au terminat sesiunea cu un câștig săptămânal considerabil. Dolarul a continuat să scadă în apropierea weekendului, iar acest lucru a avantajat exportul de grâu american față de cel european. Culturile de grâu australian au beneficiat de precipitații crescute în ultimele luni și este de așteptat să înregistreze cea mai mare producție din ultimii ani, iar acest lucru a fost o sursă de presiune pentru piață. Ministerul Agriculturii din Rusia propune instituirea unei cote a exportului de cereale din Rusia la 7 milioane de tone pentru perioada de aprilie-iunie, ca o modalitate de a proteja aprovizionarea internă datorită vitezei coronavirusului, și în conformitate cu așteptările prezente. Acest lucru arată că și ei maximizează presiunea asupra mărfurilor care trec prin porturi și că au decis să păstreze intern suficiente cantități de cereale pe piața rusă, în cazul lipsei de alimente în întreaga lume, și dacă alte porturi sunt închise.

Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că nu intenționează să limiteze exporturile de produse alimentare cheie ale națiunii lor, însă brutarii din Ucraina cer guvernului să limiteze și exporturile de produse din cereale. Combinate, direcțiile celor două state pot conduce la creșterea dramatică a prețurilor. 

În plus, Turcia a cumpărat aproape 175.000 de tone de grâu printr-o serie de oferte care s-au închis vineri. Traderii rămân îngrijorați de disponibilitatea unor cantități de grâu exportat, deoarece Rusia are planuri să impună cote de export de cereale pentru restul sezonului, iar acest lucru a oferit sprijin pieței. Este posibil ca stocurile finale și consumul global să nu se fi schimbat efectiv, dar creșterea cumpărării de către utilizatorii finali este o forță foarte agitantă asupra piețelor pe termen scurt.

”Deși este important să respectăm fundamentele tradiționale ale ofertei / cererii atunci când analizăm piețele de mărfuri, situația actuală a virusului nu pare să aibă caracteristicile altor perioade de recesiune, ceea ce face dificilă definirea „noului normal”. În lunile următoare, vom avea o idee mai bună despre efectele pe termen lung asupra consumului de produse alimentare și cereale, dar există mai mulți factori care ar putea stimula achiziția pe termen scurt, care poate avea o corelație redusă cu consumul real sau cu oferta”, declară Ida Boesen, cofondatoare Commoditrader.

”Mai multe piețe de mărfuri au căzut sub presiunea mare asupra ideii că cererea s-ar prăbuși dacă Covid-19 ar provoca recesiunea. În schimb, am observat un salt pe termen scurt al cererii pe mai multe piețe. Utilizatorii finali la nivel mondial, și chiar unele țări în ansamblu, au văzut necesitatea de a deține mai multe inventare de mărfuri, inclusiv alimentație și hrană pentru animale. De exemplu, lipsurile de pâine bine mediatizate la magazinele alimentare au provocat cumpărarea agresivă de grâu și făină, ceea ce a transformat tendința pe piața grâului. Este posibil să nu se fi schimbat efectiv consumul global și stocurile finale, dar creșterea cumpărăturilor de către utilizatorii finali este o forță pe termen scurt foarte scumpă (în creștere ascendentă)”, continuă Ida Boesen.

Un alt factor ar putea fi pur și simplu securitatea alimentară în timpul unei perioade de incertitudine. Încă nu există probleme de producție pentru grâu, dar există deja exemple de exportatori care rețin produsele pentru a menține livrările interne ridicate. Un grup comercial rus a spus că recenta creșterea a prețurilor grâului, ar putea duce la o lipsă de făină în Rusia.

Despre Commoditrader ApS

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez înființat în 2018 de Julie Koch Fahler și Ida Boesen și un grup de fermieri danezi. Lansând platforma de comerț online www.commoditrader.com, compania își asumă misiunea de a sprijini comerțul transparent și deschis și să creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de către Danish Agriculture & Food Council și YARA și “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 în 2019” de către Copenhagen Fintech și The Danish Industry Foundation.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14818 / 16740
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...