ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de factoring s-a stabilizat la nivelul de 5 miliarde de euro în 2019

16 Martie 2020   |   BizLawyer

Anul trecut, factorigul intern s-a situat la nivelul de aproximativ 3,9 miliarde de euro, la același nivel ca în 2018.

 
 
Piața de factoring se menține la aproximativ același nivel ca anul precedent, înregistrând o ușoară scădere. Avand in vedere contextul economic, considerăm acest rezultat de stabilizare la un nivel de 5 miliarde de euro în 2019 unul pozitiv, peste aștepările jucătorilor din piață. Datele reies din studiul de piață anual realizat de către Asociația Română de Factoring (ARF).

Din punct de vedere al nivelului de afaceri al companiilor care au accesat finanțări prin factoring în 2019, cea mai mare pondere o au cele cu cifra de afaceri cuprinsa între 5 și 50 de milioane de euro (43%). Companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro au reprezentat 35% din piață, în timp ce companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au rulat restul de 22% din volumul creantelor cesionate in factoring.


“După ce în ultimii ani am înregistrat constant creșteri de două cifre ale pieței de factoring, anul trecut piața și-a dovedit maturitatea, reușind să atingă un nivel similar cu anul 2018, în condițiile unui început de an mai dificil. Evolutța anului 2019 ar fi fost probabil mai convingătoare dacă nu ar fi fost afectată de factori externi, cum a fost cazul Ordonanței 114, adoptată la sfârșitul anului 2018. În plus, întrucât analiza rezultatelor pieței se realizează în euro, un impact suplimentar al cifrelor raportate a fost dat și de devalorizarea leului în raport cu cele mai importante valute, în special euro. În același timp, trebuie să subliniem aspectele pozitive ale evoluției pieței. Dintre acestea, unul din elementele de bază ale ofertei de factoring, cu impact puternic în piață în ultimii ani, factoring-ului revers, a înregistrat o creștere de 7%, atingând aproape 1,4 miliarde de euro. Factoringul revers s-a dezvoltat puternic în ultmii ani, fiind foarte bine primit de piață, și asta pentru că are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu instituția finanțatoare”, declară Bogdan Roșu, președinte ARF.

Anul trecut, factorigul intern s-a situat la nivelul de aproximativ 3,9 miliarde de euro, la același nivel ca în 2018. O creștere consistentă s-a înregistrat la nivelul factoringului extern, pe zona de import, unde procentual s-a înregistrat o creștere de 38%, în cifre absolute, nivelul operațiunilor trecând de 129 milioane de euro. 

Din punct de vedere al principalelor sectoare de activitate, în care activează companiile care accesează finanțări prin factoring, sectorul FMCG rămâne și în 2019 pe locul 1, cu un volum de 987 milioane de euro, la același nivel ca și în 2018. Pe locul 2 se află sectorul „Metale, Chimicale, Apă, Reciclare”, cu 905 milioane de euro creanțe gestionate prin factoring. Pe al treilea loc din punct de vedere ale volumelor, se situează domeniul intitulat generic „Autovehicule, Utilaje, Echipamente”, cu operațiuni de 629 milioane  de euro, in crestere cu 20% fata de anul 2018. O radiografie la nivel de produse ne arata ca factoringul domestic este dominat de sectorul FMCG si „Electronice si IT&C” (21%, respectiv 15% din totalul acestor tranzacții), în timp ce în cadrul tranzacțiilor internaționale, „Metale, Chimicale, Apă, Reciclare” contribuie cu peste 53%.

În contextul actual, ARF transmite și un mesaj de prudență către mediul economic

“Pe un scenariu în care mediile politic și economic se află într-o etapă de instabilitate prelungită, mediul privat ar putea fi impactat, poate mai mult ca în alți ani. Tendința de depreciere continuă a leului, criza resurselor umane, lipsa investițiilor majore ale statului și costurile excesive pentru menținerea unui aparat administrativ inflatat sunt doar câteva din premisele suplimentare care vor afecta consistent creșterea economică și în acest an și implicit piața de factoring. În plan extern, efectele globale ale reducerii producției industriale în China și alte zone afectate de noul Coronavirus, precum și o potențială recesiune pe piețele principale ale exportatorilor români, vor corecta cu siguranță estimarile. Ca de fiecare dată ARF transmite un mesaj către companiile din mediul privat să abordeze cu precauție relațiile comerciale cu clienții și furnizorii și să își asigure sursele de finanțare din timp și implicit conitnuitatea afacerii. Este foarte important pentru fiecare companie să își facă din timp analize și proiecții interne de business și să gestioneze cu prudență portofoliul de clienți, astfel încât fluctuațiile cererii să nu le afecteze major activitatea. O parte dintre probleme vor pleca și de la gestionarea disponibilitatilor de numerar, multe dintre companii putând intra în blocaje chiar dacă activează într-un context favorabil al pieței, la un anumit moment. Un sprijin consistent în acest sens poate veni din zona instituțiilor care oferă soluții de factoring, fie că vorbim despre bănci sau IFN-uri”, mai explică Bogdan Roșu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14975 / 16797
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...