ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns la 16% în iulie 2017, în creştere faţă de luna mai

24 August 2017   |   Ioana Duta

"În ciuda obiectivelor ambiţioase asumate de către autorităţi, contrabandiştii par a fi speculat cu succes incertitudinea creată de schimbările repetate de la nivelul instituţiilor de control".

 
 
Contrabanda cu ţigarete reîncepe să crească, după o scădere continuă de aproape un an, iar piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în luna iulie la 16%, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decât în luna mai, potrivit unei cercetări realizate de Novel Research.

Este pentru prima dată când piaţa neagră a ţigaretelor creşte după septembrie 2016, se arată într-un comunicat remis joi.

Regiunea nord-est rămâne şi în luna iulie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, înregistrând o pondere de 38,4%, în creştere faţă de mai 2017 cu 1,1 puncte procentuale.

"Regiunea sud-vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerţului ilicit, de 22%. În luna iulie, cea mai substanţială creştere a pieţei negre se înregistrează în partea de vest a ţării (plus 6,3 p.p. comparativ cu mai, până la 24,5%), în compensare cu scăderea din regiunea nord-vest, acolo unde în luna mai se înregistra cea mai abruptă creştere. Din punct de vedere al provenienţei, categoria 'cheap whites' deţine în continuare cea mai mare pondere (59,7%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,2%, în creştere cu 2,8 p.p. faţă de mai) şi Ucraina (8,5%, în scădere cu 7,2 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne constantă', a declarat Marian Marcu, director Novel Research, citat în comunicat.


La rândul său, Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România, a arătat că, în iulie, traficul ilicit a depăşit pragul de 16% pentru prima oară de la începutul anului.

"În ciuda obiectivelor ambiţioase asumate de către autorităţi, contrabandiştii par a fi speculat cu succes incertitudinea creată de schimbările repetate de la nivelul instituţiilor de control. Cei care pierd sunt, pe de-o parte, jucătorii corecţi din industrie, care creează locuri de muncă bine plătite şi plătesc taxe şi accize, şi, pe de altă parte, statul, care nu reuşeşte să atragă la buget sutele de milioane de euro rulate pe piaţa neagră a ţigaretelor", a spus Dumitru.

Potrivit acesteia, pentru a opri tendinţa de revenire a contrabandei, în a doua jumătate a anului va fi nevoie de mobilizarea rapidă a tuturor structurilor statului cu atribuţii în combaterea traficului ilicit şi a evaziunii fiscale.

"Vor fi necesare atât folosirea eficientă a resurselor proprii, cât şi intensificarea colaborării cu toţi cei direct afecta?i de contrabandă, fie că vorbim despre reprezentan?ii mediului de afaceri sau despre cei ai consumatorilor', a adăugat reprezentanta British American Tobacco România.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, este şi ea îngrijorată de această creştere a pieţei negre, pentru că luna iulie este, de regulă, o lună cu niveluri joase.

"În acest context, salutăm reluarea programelor derulate în cadrul protocoalelor semnate încă din 2005 cu ANAF şi Vama. Astfel, începând cu 28 august, va demara o nouă etapă de pregătire a echipelor canine, constând în înlocuirea câinilor care se pensionează şi dresajul noilor exemplare, stagii de întreţinere şi îmbunătăţire a tehnicilor de control pentru echipele existente, activităţi de evaluare şamd. După extinderea programului de combatere a contrabandei cu ajutorul echipelor canine în Moldova, câinii special instruiţi pentru depistarea ţigaretelor ilegale vor fi prezenţi şi în punctele vamale din Serbia, cu sprijinul JTI. Aşa cum am mai declarat anterior, în condiţiile în care scannerele nu funcţionează, numărul agenţilor vamali e insuficient, iar dotările tehnice şi informatice precare, câinii rămân cel mai eficient mijloc de combatere a contrabandei", a afirmat Lazăr.

Totodată, Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris Romania, spune că este nevoie de un efort concertat al autorităţilor la nivel naţional, pentru ca aceste proiecte să aibă efectul scontat. "Piaţa neagră a tutunului distorsionează mediul de business şi are implicaţii serioase la nivel social şi economic. Măsurile împotriva acestui fenomen trebuie să fie puternice, constante şi integrate într-o viziune pe termen lung', a precizat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

La rândul său, Adrian Pirau, director comercial, Imperial Tobacco Romania, a precizat că Poliţia de Frontieră a raportat pentru primul semestru al anului peste 1,6 milioane pachete de ţigarete confiscate, precum şi destructurarea a 18 grupări specializate în contrabandă cu ţigări.

"Cu toate acestea, piaţa neagră pe regiuni are evoluţii surprinzătoare. Ceea ce înseamnă că este absolut necesară şi pe viitor colaborarea autorităţilor cu mediul de afaceri, precum şi continuarea acţiunilor de combatere a contrabandei', a declarat el.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Vămilor, a declanşat în data de 10 iulie "Operaţiunea Scut IV" pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E. Conform informării menţionate, 'echipele mobile şi echipele canine din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor împreună cu inspectorii vamali din cadrul direcţiilor regionale vamale Braşov, Craiova, Cluj, Galaţi, Iaşi, Timişoara au întocmit 147 procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, aplicând amenzi în valoare totală de 986.890 lei şi 5 sesizări penale în cadrul Operaţiunii Scut IV. Au fost confiscate 482.098 bucăţi ţigarete, 1.070 litri alcool, 6 autoturisme, 37.312 kg produse energetice şi alte bunuri în valoare de 104.422 lei.'

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea contrabandei în continuare, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

Datele statistice arată că traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro. În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,7 miliarde de euro ( aproximativ 21,6 miliarde de lei). Piaţă neagră a crescut cu 27%, între 2011 şi 2016. Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 12638 / 19919
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deloitte România a asistat investitorul imobiliar Hili Properties în preluarea Băneasa Real Estate, proprietarul clădirii de birouri MIRO
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
RTPR l-a asistat pe Jean Valvis cu privire la parteneriatul strategic între AQUA Carpatica și PepsiCo | Jean Valvis: RTPR s-au ridicat pe deplin la înălțimea renumelui pe care îl au, dovedindu-se avocații de M&A cei mai profesioniști în domeniul comercial, cu accent total pe rezultate
NNDKP asistă ExxonMobil cu finalizarea vânzării către Romgaz a participației deținute în cadrul proiectului offshore Neptun Deep. Samuel Shehadeh, Senior Counsel ExxonMobil: Am beneficiat de vasta experiență a NNDKP în domeniul energiei, de viziunea strategică și de recomandările practice furnizate
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...