ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa neagră a ţigaretelor a coborât la 15,2%, în luna martie

19 Aprilie 2017   |   Ioana Duta

Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF spune ca în sprijinul obiectivului de a atinge media de 10% a comerţului ilegal cu ţigarete din UE, ar trebui lansată şi implementată 'Strategia Naţională pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete 2017-2020', iniţiată de Direcţia Generală a Vămilor.

 
 
Piaţa neagră a ţigaretelor a coborât în martie cu 1 punct procentual, la 15,2%, faţă de nivelul din ianuarie 2017, se arată într-un studiu Novel Research remis miercuri.

"Acest rezultat e contribuţia Autorităţii Vamale la îndeplinirea celor 14 măsuri cerute de premier. Operaţiunile Scut 1 şi 2, iniţiate de Vamă în februarie şi încheiate la 1 aprilie, au avut efecte pozitive. Un rol important în continuarea scăderii contrabandei îl au reînfiinţarea echipelor mobile în ianuarie 2017, reoperaţionalizarea echipelor canine şi înfiinţarea Biroului Monitorizare Comerţ Electronic. Acest proces de modernizare a structurilor vamale trebuie să continue cu întărirea capacităţii echipelor mobile şi eficientizarea echipamentelor de scanare pe care, la preluarea mandatului, în iulie 2016, le-am găsit neutilizate la capacitatea necesară, fiind necesar totodată şi un amplu proces de creştere a capacităţii administrative a autorităţii vamale din România. Astfel, dacă se vor lua măsurile sustenabile mai sus menţionate, trendul de scădere de circa trei puncte procentuale comparativ cu noiembrie 2016 va continua pe termen mediu şi lung", a declarat Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF şi coordonator al activităţii structurilor vamale.


Potrivit acestuia, în sprijinul obiectivului de a atinge media de 10% a comerţului ilegal cu ţigarete din UE, ar trebui lansată şi implementată 'Strategia Naţională pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete 2017-2020', iniţiată de Direcţia Generală a Vămilor.

'Măsurile incluse în Strategie presupun resurse umane înalt calificate, dotarea cu echipamente de calitate, creşterea gradului de cooperare cu celelalte autorităţi de aplicare a legii, mediul de afaceri, precum şi cu instituţiile similare interne şi internaţionale', a mai arătat oficialul ANAF.

Potrivit lui Marian Marcu, director Novel Research, regiunea nord-est rămâne şi în martie 2017 cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu 42,9%, procentul fiind în creştere cu 5,3 p.p. faţă de ianuarie 2017.

'Regiunile vest şi sud-vest continuă să înregistreze în martie 2017 un nivel ridicat al comerţului ilicit (18,5%, respectiv 20,9%), cu toate că cifrele sunt în scădere faţă de ianuarie. Cea mai substanţială scădere a pieţei ilicite se înregistrează în partea de sud-est a ţării. Din punct de vedere al provenienţei, categoria 'cheap whites' continuă să deţină şi în martie cea mai mare pondere (56,3%), urmată de produsele provenite din Moldova (24,5%, în creştere cu 5,4 p.p. comparativ cu ianuarie 2017) şi Ucraina (15,8%, în scădere cu 1,4 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 0,1%, în scădere cu 1 p.p. faţă de începutul anului 2017', a spus Marcu.

Ileana Dumitru, director Legal & External Affairs, BAT România, susţine că Guvernul poate câştiga lupta cu contrabandiştii.

'Cea mai bună dovadă este scăderea cu circa 17% a pieţei negre în ultimele patru luni. Voinţa politică, acţiunea hotărâtă a autorităţilor şi eforturile industriei au redus nivelul traficului ilicit de la 18%, cât era la finalul lui 2016, la 15%, cât este în prezent. Ce se va întâmpla mai departe, dacă ne vom îndrepta spre media europeană de 10% sau spre nivelul istoric de 36%, din 2010, depinde doar de măsura în care Guvernul României îşi va păstra reflectoarele pe reţelele extrem de bine organizate de traficanţi care forţează în fiecare zi graniţele României', a precizat Dumitru.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria este de părere că această scădere salutară ar putea fi temporară şi urmată de o creştere abruptă, fără precedent, a pieţei negre.

'În condiţiile în care cele cincisprezece scanere ale Vămii nu funcţionează din diverse motive, iar echipele mobile, reînfiinţate de curând, nu sunt suficiente, câinii special instruiţi pentru depistarea ţigaretelor ilegale rămân în continuare cel mai eficient mijloc de luptă împotriva contrabandei. Investiţia în formarea echipelor canine este cu mult depăşită de valoarea capturilor. Câinii nu pot fi corupţi, iar prezenţa lor în punctele vamale are impact şi contribuie la prevenţie. JTI a donat, începând din 2010, circa 40 de câini şi maşini special echipate, precum şi hrana şi necesarul pentru antrenament. Primii 12 câini ar urma să se pensioneze anul acesta. Din păcate, proiectul înlocuirii lor e blocat undeva la ANAF, iar căţeii selectaţi pentru program îmbătrânesc. În acest context, nu e clar nici ce se va întâmpla cu derularea acordurilor de formare, de către Vama română, a echipelor canine pentru Serbia şi Moldova', a precizat Lazăr.

Ea a mai arătat că piaţa este îngrijorată de o iniţiativă care ar putea duce rapid piaţa neagră la nivelul record din 2010, de peste 36%, când contrabanda devenise cel mai important jucător pe piaţa ţigaretelor.

'Potrivit punctului de vedere trimis la Camera Deputaţilor, care este for decizional, Guvernul susţine respingerea OUG nr. 54/2010, aflată în vigoare. Respingerea ar însemna revenirea la regimul  nereglementat al magazinelor duty-free, de dinainte de 2010, situaţie care ar pune în pericol securitatea naţională şi siguranţa veniturilor bugetare. Aşa cum e specificat şi în expunerea de motive a ordonanţei, aproximativ 40% din comerţul ilegal cu ţigarete se derula la momentul adoptării acesteia prin Duty Free', a declarat directorul Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris România, a explicat că, deşi au fost notate două scăderi consecutive ale indicelui comerţului ilegal cu ţigarete, trebuie conştientizat faptul că România este încă departe de media europeană de 10% şi că autorităţile trebuie să fie consecvente în măsurile luate pentru a diminua acest fenomen.

"La fiecare creştere a contrabandei, pierderilor la buget li se adaugă şi resurse cheltuite de Poliţie, Vamă, Poliţia de Frontieră. Pentru ca aceste reduceri ale pieţei negre să se înscrie într-un trend pe termen lung, este absolută nevoie de o Strategie de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, la nivel naţional, care să implice toţi factorii cu putere de decizie în domeniu. Aceasta pentru că, aşa cum am mai menţionat, pachetul de ţigarete este cel mai taxat produs din România - 75-80% din preţ reprezintă acciza, TVA, taxe şi alte contribuţii plătite la stat', a menţionat Adrian Pirău, director comercial, Imperial Tobacco România.
 
Conform raportului, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora, respectiv pieţe, oboare, staţii de metrou.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 12702 / 19459
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică Grupului Indotek cu privire la achiziția clădirii One Victoriei Center. 20 de avocați în echipa de proiect
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Andreea Lepărdă, medie finală 9,66, una dintre cele mai bune absolvente din generația anului 2021: Nu contează dacă ești în linia întâi sau nu. Contează ca, acolo unde te afli, să realizezi importanța pe care o ai la nivel social și să fii responsabil, serios
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...