ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa serviciilor de curăţenie din România, estimată la aproape două miliarde de lei în 2019 (analiză)

13 August 2020   |   AGERPRES

Distribuţia geografică a afacerilor din curăţenie arată că Bucureştiul se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 531 milioane de lei (29% din total), urmat de judeţul Cluj - cu o cifră de afaceri de 133 de milioane lei (7,3% din total) şi Prahova (afaceri de 101 milioane de lei, echivalentul a 5,5% din total).

 
 
Piaţa locală de curăţenie din România este estimată la aproape două miliarde de lei, iar în 2018 cele mai mari zece companii din domeniu au concentrat 16% din cifra de afaceri totală a industriei, potrivit unei analize realizată de analiştii KeysFin.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri a pieţei locale de servicii de curăţenie (întreţinerea curăţeniei, curăţenia generală sau post-construcţie), aceasta a crescut cu 21%, în 2018, faţă de 2017, respectiv cu 120% faţă de 2009, ajungând la 1,8 miliarde de lei.

Analiştii estimează continuarea ritmului de creştere la aproape două miliarde de lei, în 2019, şi stabilizarea pieţei la finele anului 2020 pe cele trei segmente majore: comercial (clădiri de birouri, magazine), industrial (depozite, spaţii de producţie, hale industriale, parcări subterane, spaţii care necesită operaţiuni de specifice de curăţenie) şi rezidenţial (case sau apartamente).


Conform analizei de specialitate, în topul celor mai mari companii de curăţenie, după cifra de afaceri, pe primele trei locuri se află: Fabi Total Grup SRL (46,2 milioane de lei, 2,5% din total), Coral Impex SRL (37,8 milioane de lei şi 2,1% din total) şi Libro Events SRL (36,5 milioane de lei, respectiv 2% din total).

Cercetarea KeysFin evidenţiază şi faptul că, în 2018, numărul de companii din domeniu a crescut cu peste 50% faţă de 2009, respectiv de la 2.800 la 4.200. Pentru 2019, analiştii estimează un avans, până la aproximativ 4.400 de companii, pentru ca, în 2020, piaţa să revină la nivelul din 2018.

Distribuţia geografică a afacerilor din curăţenie arată că Bucureştiul se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 531 milioane de lei (29% din total), urmat de judeţul Cluj - cu o cifră de afaceri de 133 de milioane lei (7,3% din total) şi Prahova (afaceri de 101 milioane de lei, echivalentul a 5,5% din total).

La nivelul anului 2018, în domeniu lucrau 27.400 de angajaţi, cu 2,6% mai mulţi decât în 2017, şi cu aproape 9% mai mulţi decât în 2009. Totodată, costul mediu pentru fiecare angajat a crescut cu 140%, în perioada 2009 - 2018.

"Odată cu conştientizarea importanţei prevenirii răspândirii Coronavirus, regulile de curăţenie au devenit din ce în ce mai clare şi stricte, atât pentru persoane, cât şi pentru mediul privat, reprezentat de unităţi publice - terase, saloane, magazine alimentare şi hipermarketuri, şi companii - spaţii de birouri, fabrici, hale etc. Astfel, prezenţa produselor de dezinfecţie în orice spaţiu deschis publicului, cât şi dezinfectarea periodică a spaţiilor private traficate reprezintă cerinţe obligatorii în momentul de faţă, iar firmele de curăţenie româneşti s-au adaptat şi oferă soluţii competitive pentru mediul de afaceri local", explică reprezentanţii KeysFin.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companiile selectate în urma analizei interne calitative la Ministerul Finanţelor Publice (la sfârşitul perioadei) şi care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 821, respectiv Activităţi de curăţenie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14064 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...