ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Profitul net al Grupului BRD, în creştere cu aproape 51%, în primul semestru din acest an

03 August 2021   |   Agerpres

Soldul creditelor (inclusiv leasing) a marcat o performanţă solidă, crescând cu aproape 9% faţă de iunie 2020, pe baza unei creşteri pe toate liniile, susţinută atât de o producţie remarcabilă de credite acordate persoanelor fizice, cât şi de o activitate foarte dinamică pe segmentul companiilor.

 
 
Profitul net al Grupului BRD a fost de 626 milioane lei în semestrul I 2021 în comparaţie cu 415 milioane lei în semestrul I 2020, în creştere cu 50,9% în dinamică anuală, fiind susţinut de o activitate comercială solidă şi reversări nete în costul riscului, a anunţat marţi banca.

"Bazându-se pe activitatea comercială dinamică, BRD a obţinut în prima jumătate a anului o performanţă financiară solidă. Venitul net bancar a crescut, în pofida tendinţei descendente continue a ratelor de dobândă de piaţă. Costurile au fost strict controlate, în timp ce investiţiile noastre strategice au fost menţinute. Efectele cumulate ale revenirii economice şi ale recuperărilor consistente din portofoliul neperformant s-au tradus prin reluări nete ale costului riscului. BRD rămâne un partener solid şi de încredere pentru clienţii săi şi un actor angajat al economiei româneşti", a declarat Francois Bloch, directorul general al BRD Groupe Societe Generale.


Soldul creditelor (inclusiv leasing) a marcat o performanţă solidă, crescând cu aproape 9% faţă de iunie 2020, pe baza unei creşteri pe toate liniile, susţinută atât de o producţie remarcabilă de credite acordate persoanelor fizice, cât şi de o activitate foarte dinamică pe segmentul companiilor. Creditele nou acordate persoanelor fizice au crescut cu 58% în dinamică anuală, atât pe segmentul creditelor imobiliare (+52%), cât şi pe cel al creditelor de consum (+61%), înregistrând, de asemenea, o creştere de două cifre comparativ cu nivelul din 2019. Creditarea companiilor a înregistrat o creştere de 24% în dinamică anuală, creşterea importantă pe segmentul IMM, de 37%, fiind susţinută de programele cu garanţie de stat, cu credite aprobate în valoare de 700 milioane lei în cadrul programului IMM Invest, în doar 2 luni de la relansarea acestuia.

Banca menţionează că performanţa remarcabilă a activităţii de finanţare a companiilor mari, de +21% în dinamică anuală, vine să consolideze poziţia BRD de partener principal pentru marile corporaţii. BRD a continuat să îşi îndeplinească angajamentul de a sprijini tranziţia către sustenabilitate prin structurarea unui credit ESG de tip "club loan" de 120 milioane euro.

Depozitele clienţilor au continuat să se consolideze atât pe segmentul retail, cât şi pe cel al companiilor, cu un avans total de +12% în dinamică anuală. Creşterea a fost determinată în principal de segmentul companiilor (+20% în dinamică anuală), atât pentru IMM-uri, cât şi pentru clienţii mari companii, fiecare cu o creştere de două cifre. Înclinaţia crescută spre economisire declanşată de pandemia prelungită s-a temperat, dar a condus în continuare la constituiri de depozite de la persoane fizice mai mari cu 5,4% în dinamică anuală. Segmentul companiilor mici a contribuit, de asemenea, la avansul depozitelor, cu o creştere consistentă de 18% în dinamică anuală.

În plus, se observă o performanţă dinamică a activităţii de administrare a activelor, BRD Asset Management ajungând pe primul loc pe piaţă în funcţie de numărul de investitori. Activele în administrare au atins 4,94 miliarde lei la finalul lunii iunie 2021, în creştere cu 33% în dinamică anuală, la un nivel superior celui anterior crizei.

Conform comunicatului, accentul sporit pe accelerarea digitalizării este vizibil în creşterea cu 19% a numărului de clienţi care utilizează în mod activ canale la distanţă la sfârşitul lunii iunie 2021 şi în creşterea rapidă a numărului de tranzacţii prin canale electronice, +36% în dinamică anuală în semestrul I 2021. Gradul de penetrare digitală pe segmentul companiilor este la un nivel foarte ridicat, 99% din tranzacţiile companiilor mari şi 96% din tranzacţiile IMM-urilor fiind realizate prin canale digitale.

Dinamica comercială înregistrată în prima jumătate a anului s-a reflectat în obţinerea unui set de rezultate financiare bune, venitul net bancar al Grupului BRD atingând 1,538 miliarde de lei, în creştere cu 1,7% faţă de perioada similară a anului 2020.

Veniturile nete din dobânzi au fost mai curând reziliente (de 1,013 miliarde de lei în semestrul I 2021, -2,7% în dinamică anuală), având în vedere ratele de dobândă de pe piaţă semnificativ mai mici (media ROBOR la 3 luni de 1,60% în semestrul I 2021 faţă de 2,72% în semestrul I 2020), fiind susţinute de efectul pozitiv al creşterii volumelor.

Presiunea asupra veniturilor nete din dobânzi a fost compensată de performanţa veniturilor nete din comisioane şi a altor categorii de venituri. Veniturile nete din comisioane au înregistrat o creştere puternică de 13,6% în comparaţie cu semestrul I 2020, bazându-se pe creşterea volumului tranzacţional al clienţilor şi pe o activitate dinamică pe piaţa de capital. Celelalte categorii de venituri au crescut (+6,4% în comparaţie cu semestrul I 2020), beneficiind de rezultatul din tranzacţionare mai mare şi câştiguri din reevaluare.

Cheltuielile operaţionale au totalizat 825 milioane lei în semestrul I 2021 în comparaţie cu 800 milioane lei în semestrul I 2020, o evoluţie care reflectă creşterea cheltuielilor care nu sunt aferente salariaţilor, în special cele IT, şi contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la Fondul de Rezoluţie. Cheltuielile IT au crescut cu 20% în dinamică anuală, determinate de intensificarea investiţiilor ce susţin accelerarea transformării digitale a băncii. Pe de alta parte, cheltuielile de personal s-au redus cu 1,1% în semestrul I 2021 faţă de semestrul I 2020, ca urmare a câştigurilor de productivitate.

Având în vedere toate cele de mai sus, indicatorul cost - venit a rămas sub control în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, atingând 49,7% în semestrul I 2021 faţă de 49,1% în semestrul I 2020, excluzând contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor şi Fondul de Rezoluţie şi costurile aferente gestionării crizei sanitare.

Calitatea portofoliului de credite a rămas robustă, indicatorii riscului de credit aflându-se la niveluri confortabile. La finalul lunii iunie 2021, rata NPL (la nivelul băncii, creditele neperformante conform definiţiei ABE) a fost de 3,3% în scădere uşoară faţă de nivelul de 3,5% de la finalul lunii iunie 2020, în ciuda modificărilor reglementare (precum noua definiţie de neplată) şi a ieşirilor din moratoriu, consolidând mai departe baza solidă de active a băncii şi activitatea eficientă de colectare. Rata de acoperire a creditelor neperformante se menţine la un nivel solid, la 74% la finalul lunii iunie 2021 (rata de acoperire a creditelor neperformante a fost de 75% la finalul lunii iunie 2020).

Calitatea portofoliului de credite, în ansamblu, s-a reflectat de asemenea şi în costul riscului, care a înregistrat o reversare netă de 39 milioane lei în semestrul I 2021 în comparaţie cu o cheltuială de 225 milioane lei în semestrul I 2020, la debutul pandemiei COVID-19. Reversarea netă de provizioane reflectă efectul cumulat al revenirii economice şi al recuperărilor consistente aferente portofoliilor neperformante.

În acest context general îmbunătăţit, profitul net al Grupului BRD a fost de 626 milioane lei în semestrul I 2021 în comparaţie cu 415 milioane lei în semestrul I 2020, în creştere cu 50,9% în dinamică anuală, fiind susţinut de o activitate comercială solidă şi reversări nete în costul riscului. Rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 12,6% în semestrul I 2021, mai mare cu 2,8 pp în comparaţie cu semestrul I 2020.

Nivelul ratei de solvabilitate a rămas ridicat, atingând 29,6% la finalul lunii iunie 2021 (la nivelul băncii), în comparaţie cu 27% la finalul lunii iunie 2020. Această evoluţie este în principal rezultatul fondurilor proprii mai mari, ca urmare a încorporării profitului aferent anului 2020 şi creşterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate prin alte elemente ale rezultatului global. Valoarea totală a expunerii la risc a crescut, determinată de activitatea de creditare dinamică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10645 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...