ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC Top 100 companii listate din lume: Valoarea de piață a crescut la un nou nivel record de 35,2 trilioane dolari

17 Iunie 2022   |   BizLawyer

Astfel, Apple se situa pe prima poziție în top la finalul lui martie 2022, cu o capitalizare bursieră de 2,8 trilioane dolari, poziție pierdută însă la finalul lunii mai în favoarea companiei petroliere Saudi Aramco, care a urcat de pe poziția a treia.

 
 
Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu peste 3 trilioane de dolari (11%) în perioada aprilie 2021 - martie 2022, atingând un nou nivel record de 35,2 trilioane dolari, reiese din analiza globală PwC ”Top 100 companii conform capitalizării de piață”. În intervalul aprilie 2020 - martie 2021, valoarea de piață se situa la 31,7 miliarde dolari.

În perioada menționată, 20 de companii din domeniul tehnologiei au ajuns să reprezinte peste o treime (34%) din capitalizarea totală a companiilor din Top 100 mondial, cu un total de 12 trilioane dolari. În urmă cu cinci ani, tehnologia era reprezentată de doar 12 companii, care dețineau 21% din totalul capitalizării Top 100. Capitalizarea companiilor de tehnologie a crescut în perioada analizată cu 17%.


Un sector cu o performanță peste medie a fost cel al sănătății, valoarea celor 16 companii prezente în Top 100 crescând cu 23%, la 4 trilioane dolari. Companiile din sectorul energetic au înregistrat, de asemenea, un avans de 30%, la 3,5 trilioane dolari.

După ce a scăzut din 2018 până în 2020, capitalizarea bursieră a companiilor din sectorul financiar din Top 100 a trecut pe creștere, de 7%, până la 3,9 trilioane dolari. Continuarea acestei tendințe în 2023 va depinde de evoluția incertitudinilor macroeconomice actuale, arată analiza.

Alte sectoare prezente în top sunt cele de materii prime, bunuri de consum, industrie, telecomunicații și utilități. În 2022, aceste sectoare au reprezentat 33% din totalul capitalizării de piață.

Statele Unite continuă să domine Top 100 global, cu 63 de companii și o valoare a capitalizării de 20,8 trilioane dolari, cu 19% mai mare față de raportul anterior.

În 2022, valoarea companiilor din China și din regiunile sale a scăzut cu 23%, la 3,2 trilioane dolari, în timp ce capitalizarea de piață a firmelor europene a urcat cu doar 2%, la 3,3 trilioane dolari.

Companiile care compun restul lumii ("RoW") au depășit atât Europa, cât și China, cu o capitalizare de piață totală de 3,9 miliarde de dolari și o creștere de 12%.

Câștigători versus pierzători

În ultimii 10 ani, companiile de tehnologie au dominat top cinci, patru fiind din acest sector: Apple, Microsoft, Alphabet și Amazon. De altfel, Apple a deținut aproape tot timpul poziția de cea mai valoroasă companie publică din lume, cu două excepții când capitalizarea sa a fost depășită pentru scurt timp de cea a companiei petroliere Saudi Aramco.

Astfel, Apple se situa pe prima poziție în top la finalul lui martie 2022, cu o capitalizare bursieră de 2,8 trilioane dolari, poziție pierdută însă la finalul lunii mai în favoarea companiei petroliere Saudi Aramco, care a urcat de pe poziția a treia.

La 31 martie 2022, topul primelor zece companii era completat de Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway, Nvidia, Meta Platforms și TSMC.

Cele mai mari creșteri ale capitalizării de piață au fost înregistrate de Shell (161%), Nvidia (107%) și Tesla (74%), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Paypal Holdings (-53%), Alibaba (-52%) și Tencent (-39%).

Despre raport

Raportul integral poate fi găsit aici. Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcție de valoarea de piață la 31 martie 2022.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 754 / 20024
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Markus Piuk, partener Schoenherr: „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Este o piață deosebit de competitivă, matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”
Cum lucrează echipa de zece avocați specializați și implicați în practica de Dreptul mediului de la NNDKP, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții. Roxana Ionescu, partenerul coordonator al practicii: ‘Viziunea noastră s-a construit pe inovație încă de când domeniul era unul emergent. Pe gama aspectelor de mediu, implicarea este una specializată, iar serviciile pe care le furnizam ca firmă sunt integrate’
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
NNDKP a asistat PepsiCo în achiziția unui pachet minoritar de acțiuni în AQUA Carpatica. Echipa de proiect, coordonată de partenerul Gabriela Cacerea
RTPR, alături de Catalyst România în investiția în evoMAG. Alin Stanciu (Partner Catalyst România): Echipa, condusă de Alina Stăvaru, și-a demonstrat și de această dată competența și orientarea pe livrarea de soluții, în timp util
NNDKP, alături de Isosport în achiziția Novo Tech Group, ce operează o unitate de producție la Oradea. Asistență juridică în legătură cu toate aspectele de drept românesc relevante
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...