ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Schimbările climatice ocupă primul loc în topul riscurilor pe termen lung identificate de bănci

21 Iulie 2021   |   Agerpres

Studiul, la care au participat 88 de instituţii financiare din 33 de ţări, oferă o perspectivă asupra schimbărilor din ultimul deceniu în domeniul managementului riscurilor la nivel global, precum şi asupra riscurilor importante anticipate pentru următorii zece ani.

 
 
Schimbările climatice se situează pe primul loc în topul riscurilor pe termen lung identificate de bănci, arată un studiu realizat de EY şi Institutul pentru Finanţe Internaţionale (IIF), remis, miercuri, AGERPRES.
 
Studiul, la care au participat 88 de instituţii financiare din 33 de ţări, oferă o perspectivă asupra schimbărilor din ultimul deceniu în domeniul managementului riscurilor la nivel global, precum şi asupra riscurilor importante anticipate pentru următorii zece ani.
 
"Atât conducerile executive, cât şi cele non-executive ale băncilor iau în considerare un spectru mai larg de riscuri, printre care şi riscurile climatice. Mai mult de 91% dintre respondenţi (responsabili cu managementul riscurilor - CROs) consideră că schimbările climatice reprezintă principalul risc emergent într-un orizont de cinci ani, faţă de doar 50% în 2019. Chiar şi într-un orizont de 12 luni, aproape 50% dintre respondenţi văd schimbările climatice drept unul dintre riscurile principale, imediat după riscul de credit şi cybersecurity. În 2019, acest procent era de doar 17%", a afirmat Gelu Gherghescu, partener, Lider Servicii Financiare, EY România.
 
Al doilea cel mai important risc emergent pentru următorii 5 ani îl reprezintă durata şi profunzimea revenirii economice globale (83%).
 
Conform studiului, băncile încă se află într-un proces de maturizare a abilităţii lor de a evalua expunerea la aşa numitele riscuri fizice şi de tranziţie. Peste jumătate (54%) dintre acestea consideră că au doar o imagine preliminară a expunerii lor la riscurile asociate cu schimbările climatice şi doar 28% declară că au o imagine oarecum completă. Restul de 18% consideră că nu au încă o înţelegere asupra acestor riscuri, dar intenţionează să le evalueze în viitor.
 
Într-un orizont de timp de 12 luni, băncile consideră că riscul de credit va fi principala preocupare (conform opiniei a 98% dintre CRO), în contextul revenirii economice globale după pandemia provocată de COVID-19. Securitatea cibernetică este percepută a fi al doilea cel mai stringent risc (80%).
 
Aproape una din trei bănci (29%) consideră acum că poate reduce costurile cu măsurile de control în următorii trei ani prin utilizarea datelor şi tehnologiei pentru a îmbunătăţi managementul riscurilor.
 
Şapte dintre principalele zece riscuri sunt asociate, în opinia CRO, cu tehnologia şi datele, printre care se numără ritmul şi anvergura schimbărilor provocate de digitalizare (68%), transformarea sectoarelor de activitate datorită noilor tehnologii (68%) şi perimarea/sistemele depăşite (62%).
 
Pe baza învăţămintelor trase de pe urma pandemiei provocate de COVID-19, 93% dintre responsabilii cu managementul riscurilor se aşteaptă la introducerea unor cerinţe legislative noi sau suplimentare privind rezilienţa operaţională, iar 60% dintre aceştia anticipează aceeaşi evoluţie în privinţa rezilienţei financiare.
 
CRO se aşteaptă ca băncile lor să accelereze şi mai mult transformarea digitală, inclusiv prin automatizarea proceselor (88%), modernizarea platformelor tehnologice de bază (66%) şi oferirea de informaţii de calitate superioară clienţilor (64%). 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10749 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...