ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu PwC România: Piața de capital din România își continuă expansiunea cu un ritm mai scăzut decât în 2021

28 Iunie 2022   |   BizLawyer

În 2021, piața locală de capital a stabilit un record în ceea ce privește capitalizarea, aceasta crescând cu peste 50% și ajungând la 249 miliarde RON (50 miliarde EUR) la sfârșitul anului, într-un context mai favorabil față de anul anterior, cu o reducere a îngrijorărilor legate de pandemie /restricții și o mai mare vizibilitate internațională, ca urmare a includerii mai multor companii românești în indicii FTSE.

 
 
Capitalizarea companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB), atât segmentul reglementat, cât și SMT, a ajuns la 229 miliarde RON la sfârșitul primului trimestru din 2022, cu 20% peste nivelul atins în perioada similară a anului trecut, dar sub nivelul înregistrat la 31 decembrie 2021, potrivit raportului „Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori București”, realizat de PwC România.

În 2021, piața locală de capital a stabilit un record în ceea ce privește capitalizarea, aceasta crescând cu peste 50% și ajungând la 249 miliarde RON (50 miliarde EUR) la sfârșitul anului, într-un context mai favorabil față de anul anterior, cu o reducere a îngrijorărilor legate de pandemie /restricții și o mai mare vizibilitate internațională, ca urmare a includerii mai multor companii românești în indicii FTSE.


„2021 a fost un an foarte bun pentru piața de capital din România, cu trei listări de acțiuni pe segmentul reglementat, după doi ani de pauză și un nivel record al capitalizării bursiere. Deși a dovedit în anii pandemiei că este o bursă cu o reziliență crescută la șocuri și incertitudine, 2022 a venit cu noi provocări atât din punct de vedere macroeconomic - inflație și dobânzi mai mari -, cât și geopolitic - războiul din Ucraina, ceea ce face ca investitorii să fie mai prudenți. Totuși, companiile iau în considerare tot mai mult bursa ca sursă de finanțare”, a declarat Sorin Petre, Partener PwC România.

Segmentul SMT - Aero rămâne cel mai atractiv pentru listări, în special pentru companiile mici și mijlocii, în primul trimestru 2022 fiind înregistrate șapte listări noi pe această piață. În 2021 au fost finalizate cu succes 20 de listări pe MTS, sectoarele IT și agribusiness fiind cele mai bine reprezentate. În urma acestor noi listări și datorită evoluției pozitive a companiilor deja listate, capitalizarea de piață a segmentului SMT la sfârșitul anului 2021 s-a dublat în decurs de un an (4 miliarde EUR la 31 dec. 2021 față de 2 miliarde EUR la 31 dec. 2020).

Listările de obligațiuni devin și ele tot mai atractive, în cursul anului 2021 segmentul principal al BVB înregistrând 15 noi emisiuni de obligațiuni de stat și corporative. Mai mult, finanțarea verde devine din ce în ce mai vizibilă, astfel că pe piața de capital din România au loc primele listări de obligațiuni verzi prin intermediul Raiffeisen Bank (prin cele două emisiuni) și BCR.  

„Bursa de la București este o bursă stabilă, care a demonstrat rezilientă la șocurile produse de criza sanitară și care a continuat să performeze într-un context macroeconomic incert. Analiza realizată pe ultimii 10,3 ani arată o îmbunătățire a performanței Bursei de Valori București cu toate că aceasta este încă dependentă de capitalul străin. Concluzia studiului indică faptul că investitorii de pe piața de capital au câștigat în medie cu până la 14% mai mult decât investitorii în obligațiuni guvernamentale atunci când vorbim de indicele BET-TR sau cu 5% peste dacă vorbim de BET, ceea ce poate reprezenta un argument suplimentar pentru investițiile pe Bursă”, a spus Raluca Alexandra Capațina-Stoica, Manager PwC România.

Alte concluzii ale Studiului

●    Valoarea cumulată a celor trei oferte publice inițiale de pe piața reglementată în 2021 a depășit 900 de milioane RON.
●    Indicele BET a înregistrat o creștere cu 14%, de la 11.190 puncte la 31 martie 2021 la 12.712 puncte la 31 martie 2022, ca urmare a creșterii numărului investitorilor și a unei vizibilități internaționale mai mari a pieței locale de capital odată cu includerea mai multor companii românești listate în indicii FTSE.
●    Ponderea capitalizării bursiere BVB în Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la 20,9% la sfârșitul anului 2021, România situându-se în urma unor țări din regiune precum Cehia, Grecia, Croația și Bulgaria, dar peste Slovenia, Ungaria, Cipru și Slovacia.
●    Cu un număr semnificativ mai mare de societăți listate în România față de alte țări din regiune, capitalizarea medie a BVB era 132 milioane EUR la 31 dec. 2021, mai mică decât cea înregistrată pe alte burse regionale, cum ar fi Cehia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croația și Bulgaria.
●    La 31 dec. 2021, sectoarele de activitate cu cea mai mare capitalizare bursieră erau: Petrol și gaze și Servicii financiare (fiecare cu peste 30% pondere în capitalizarea BVB) și Energie electrică (cu o pondere de 14% în capitalizarea BVB).
●    În 2021, valoarea totală tranzacționată pe segmentul principal al BVB (societățile analizate) a fost de 9 miliarde RON, reprezentând 6% din capitalizarea bursieră la sfârșitul anului. Sectoarele cu cele mai mari valori tranzacționate în 2021 au fost: Servicii financiare, Petrol și gaze și Materiale, cu ponderi de 42%, 23% și 9% în valoarea totală tranzacționată.
●    BVB a continuat în 2021 să își extindă inițiativa ESG menită să ofere informații despre obiectivele și realizările în materie de sustenabilitate pentru companiile listate, prin utilizarea ratingurilor de risc Sustainalytics. Începând cu luna februarie 2022, primele scoruri ESG sunt disponibile pentru nouă companii listate la BVB.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 636 / 20024
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Markus Piuk, partener Schoenherr: „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Este o piață deosebit de competitivă, matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”
Cum lucrează echipa de zece avocați specializați și implicați în practica de Dreptul mediului de la NNDKP, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții. Roxana Ionescu, partenerul coordonator al practicii: ‘Viziunea noastră s-a construit pe inovație încă de când domeniul era unul emergent. Pe gama aspectelor de mediu, implicarea este una specializată, iar serviciile pe care le furnizam ca firmă sunt integrate’
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
NNDKP a asistat PepsiCo în achiziția unui pachet minoritar de acțiuni în AQUA Carpatica. Echipa de proiect, coordonată de partenerul Gabriela Cacerea
RTPR, alături de Catalyst România în investiția în evoMAG. Alin Stanciu (Partner Catalyst România): Echipa, condusă de Alina Stăvaru, și-a demonstrat și de această dată competența și orientarea pe livrarea de soluții, în timp util
NNDKP, alături de Isosport în achiziția Novo Tech Group, ce operează o unitate de producție la Oradea. Asistență juridică în legătură cu toate aspectele de drept românesc relevante
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...