ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UNCTAD: Investiţiile străine directe s-au înjumătăţit în primul semestru din 2020

27 Octombrie 2020   |   Agerpres

"Intrările globale de investiţii străine în primul semestru din 2020 au scăzut cu aproape de jumătate, mult mai drastic decât ne aşteptam pentru întregul an", a afirmat James Zhan, directorul diviziei de investiţii din cadrul UNCTAD.

 
 
Investiţiile străine directe (FDI) pe plan global au scăzut cu 49% în primul semestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, şi se prevede un declin de până la 40% anul acesta, pe fondul temerilor privind o recesiune profundă, se arată într-un raport publicat marţi de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD)
 
În economiile europene, intrările de investiţii străine au devenit negative pentru prima dată în istorie, ajungând la minus şapte miliarde dolari, de la 202 miliarde dolari, în timp ce fluxurile spre SUA au scăzut cu 61%, la 51 miliarde dolari. Scăderea investiţiilor străine directe pe plan global vine în urma amânării investiţiilor de către multinaţionale, pentru prezervarea numerarului, apreciază UNCTAD.
 
"Intrările globale de investiţii străine în primul semestru din 2020 au scăzut cu aproape de jumătate, mult mai drastic decât ne aşteptam pentru întregul an", a afirmat James Zhan, directorul diviziei de investiţii din cadrul UNCTAD.
 
Acesta a avertizat că în 2020 fluxurile de investiţii străine directe ar urma să scadă cu 30 până la 40% şi "moderat" în 2021, cu 5 până la 10%.
 
FDI, care includ fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere precum împrumuturile şi investiţiile în interiorul unei companii, sunt un indicator al globalizării şi un posibil semnal al creşterii viitoare a lanţurilor de aprovizionare la nivelul companiilor.
 
Ţările industrializate, unde se realizează în mod normal aproximativ 80% dintre tranzacţiile globale, au fost cele mai afectate, în condiţiile în care fluxurile de investiţii străine au scăzut la 98 miliarde dolari, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1994.
 
În rândul statelor care au fost în 2019 cei mai mare beneficiari de investiţii străine directe din întreaga lume, intrările de investiţii străine au scăzut cel mai mult în Italia, Statele Unite, Brazilia şi Australia, în timp ce China contrazice tendinţa, a explicat Zhan.
 
"Fluxurile lor de investiţii străine au rămas relativ stabile. Conform celor mai recente date, în primele nouă luni din acest an, FDI în China au crescut cu 2,5%", a declarat oficialul UNCTAD. Majoritatea investiţiilor străine în statul asiatic au fost în domeniul comerţului electronic, al serviciilor specializate de tehnologie şi în cercetare şi dezvoltare (R&D), a precizat Zhan. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13450 / 16745
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Concursul de Procese Simulate de Drept Civil Filip & Company și-a desemnat câștigătorii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...