ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vânzările de maşini verzi îşi continuă creşterea în Europa, în pofida problemelor de aprovizionare şi a preţurilor (raport)

18 Mai 2022   |   Agerpres

Creşterea din primul trimestru a fost susţinută de vânzările BEV, care au urcat cu 55% comparativ cu perioada similară din 2021. În acelaşi interval, maşinile hibrid au avut un avans de doar 7%, în timp ce cele plug-in au scăzut cu 8%.

 
 
Vânzările de maşini verzi din Europa şi-au accelerat creşterea în primul trimestru din 2022, la 13%, de la 6% în ultimele trei luni ale anului trecut, producătorii confruntându-se în continuare cu lipsa componentelor, reiese dintr-o analiză realizată de departamentul de strategie globală din reţeaua PwC.
 
"România urmează această tendinţă europeană, vânzările de automobile electrice crescând în primul trimestru cu peste 400%, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile. Evoluţia vânzărilor din România şi Europa confirmă impactul stimulentelor guvernamentale şi reorientarea strategică a producătorilor către fabricare de maşini electrice. Întreruperile lanţurilor de aprovizionare vor continua însă să le pună probleme. În plus, pe lângă penuria de semiconductori, producătorii se confruntă acum şi cu un blocaj în aprovizionarea cu metalele utilizate pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice - litiu, nichel şi cobalt. Aceste dificultăţi au fost cauzate în mare parte de creşterea globală a cererii pentru BEV (vehicule electrice cu baterie n.r.) şi exacerbate de războiul Rusiei din Ucraina, precum şi de lockdown-ul Covid din China", a declarat Daniel Anghel, partener şi lider pentru industria Auto în cadrul PwC România.
 
Potrivit raportului PwC, în 2021, Rusia a fost al treilea mare furnizor mondial de nichel iar ca urmare a sancţiunilor aplicate ţării preţul nichelului a crescut de patru ori într-o singură o săptămână, la începutul lunii martie 2022. În aceste condiţii, efectele inevitabile în lanţ pot fi observate în creşterile de preţ pentru anumite modele de BEV, care devin inaccesibile pentru anumiţi clienţi şi ameninţă creşterea pe termen lung a pieţei, notează raportul. De exemplu, Tesla a majorat preţul modelului 3 de bază în Germania cu 7.000 euro (16%).
 
"Pentru a obţine un mai mare control asupra lanţului de aprovizionare şi pentru a introduce mai multă stabilitate în planificarea pe termen lung, producătorii auto încheie parteneriate cu producătorii de materii prime şi investesc în instalaţii care produc substanţe chimice pentru baterii. General Motors şi Tesla au anunţat astfel de proiecte", precizează documentul.
 
Creşterea din primul trimestru a fost susţinută de vânzările BEV, care au urcat cu 55% comparativ cu perioada similară din 2021. În acelaşi interval, maşinile hibrid au avut un avans de doar 7%, în timp ce cele plug-in au scăzut cu 8%.
 
Potrivit PwC, p mare parte din declinul raportat de plug-in poate fi explicat prin lipsa de disponibilitate a produselor, producătorii de echipamente originale acordând prioritate producţiei de BEV-uri, care se bucură de o cerere crescută din partea clienţilor şi care promit o rentabilitate mai mare. Iar acest lucru se reflectă în planurile de investiţii de miliarde de euro anunţate de marii producători auto. Numai Renault, Nissan şi Mitsubishi au anunţat un plan de investiţii de 23 de miliarde de euro în dezvoltarea BEV. Unele companii, precum Ford şi Renault, au anunţat chiar crearea unor entităţi diferite pentru BEV, anticipând creşteri semnificative de producţie până în 2030.
 
La nivel global, în primul trimestru din 2022, au fost vândute peste 1,4 milioane BEV, cu 108% peste vânzările din perioada similară a anului trecut. O mare parte din această creştere este atribuită Chinei, care a fost responsabilă pentru două treimi din totalul vânzărilor. Şi în SUA vânzările au crescut cu 100%.
 
PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7281 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...