ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bulgaria vrea să relanseze proiectul conductei Trans-Balkan pentru a obţine petrol non-rusesc

17 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Bulgaria trebuie să îşi asigure şi ţiţei non-rusesc pentru ca rafinăria de la Burgas, cu o capacitate de rafinare de 196.000 de barili pe zi, să poată funcţiona şi după 2024, când expiră scutirea de la embargoul UE.

 
 
Bulgaria este interesată să relanseze proiectul oleoductului Trans-Balkan, în ideea de a obţine petrol non-rusesc pentru singura sa rafinărie de pe malul Mării Negre, controlată de grupul rus Lukoil, a declarat marţi preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, transmite Reuters.

Radev a spus că autorităţile de la Sofia discută cu ţara vecină Grecia construcţia unei conducte petroliere cu o lungime de 300 de kilometri care să transporte ţiţei brut din portul grecesc Alexandroupolis până în portul bulgar Burgas.

Bulgaria a obţinut deja o scutire de doi ani de la embargoul introdus de Uniunea European la importurile de ţiţei rusesc. Cu toate acestea, Bulgaria trebuie să îşi asigure şi ţiţei non-rusesc pentru ca rafinăria de la Burgas, cu o capacitate de rafinare de 196.000 de barili pe zi, să poată funcţiona şi după 2024, când expiră scutirea de la embargoul UE. Rafinăria de la Burgas produce aproximativ 75% din necesarul de carburanţii de pe piaţa din Bulgaria.


Iniţial, ideea conductei petroliere Burgas-Alexandroupolis a fost lansată în 1993 ca o modalitate de a livra în direcţia nord-sud ţiţei din Marea Neagră până în Marea Mediterană şi dincolo. În anul 2007, Grecia, Bulgaria şi Rusia au semnat un acord politic privind construirea conductei petroliere Burgas - Alexandroupolis iar Rusia a promis că va furniza între 35.000 şi 50.000 de tone de petrol pe an pentru umplerea conductei. Însă, în 2011, Bulgaria s-a retras din acest proiect, citând îngrijorările cu privire la impactul asupra mediului. O serie de surse din industria petrolieră au dezvăluit că opoziţia SUA faţă de dependenţa de petrolul rusesc a fost motivul pentru care proiectul a fost abandonat. Costurile proiectului erau estimate atunci la un miliard de euro.

"Am convenit cu premierul grec, cu preşedintele Greciei, că este nevoie să fie reluat în cel mai rapid timp posibil proiectul Burgas - Alexandroupolis, dar de data aceasta livrările vor curge dinspre Alexandroupolis spre Burgas", a spus preşedintele Bulgariei, Rumen Radev la un forum pe energie.

"Este un proiect necesar pentru rafinăria noastră, dar şi pentru alte rafinării din regiunea Mării Negre, astfel încât să poată primi ţiţei din toată lumea. Aceasta este un pas foarte important cu o importanţă strategică", a spus preşedintele Bulgariei.

Aprovizionarea cu ţiţei non-rusesc a rafinăriei de la Burgas ar putea fi complicată de congestionarea traficului navelor în strâmtoarea Bosfor, ceea ce face dintr-o conductă petrolieră care să ajungă în Grecia o opţiune atractivă şi mai eficientă din punct de vedere al costurilor, au apreciat mai mulţi oficiali guvernamentali bulgari.

La rândul său, ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, şi-a exprimat speranţa că un memorandum de înţelegere cu Grecia va fi semnat în săptămânile următoare, astfel încât cele două ţări să poată demara lucrul la stabilirea structurii proiectului conductei.

Războiul din Ucraina a aruncat Grecia şi Turcia într-o competiţie geopolitică, în condiţiile în care portul grecesc Alexandroupolis a devenit un hub energetic care permite livrările de gaze spre Bulgaria prin Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB). În paralel, Turcia devine noua rută sudică a Rusiei. La o reuniune care a avut loc la Astana în luna octombrie, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a anunţat că este pregătit să construiască a patra conductă de gaze spre Turcia, care ar face din Turcia un hub de export pentru gazele ruseşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 982 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...