ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Catalyst România lansează un nou fond de venture capital care va investi mai mult de 40 milioane de euro

02 Decembrie 2020   |   Agerpres

Catalyst România Fund II va continua să vizeze companiile de tehnologie care au deja un istoric de produse lansate pe piaţă şi echipe de management cu experienţă. În perioada iniţială de investiţii, noul fond va investi între un milion şi 3 milioane de euro într-un număr de 16 companii româneşti, cu scopul de a le sprijini obiectivele de creştere şi extindere internaţională.

 
 
Fondul de investiţii Catalyst România, susţinut de 3TS Capital Partners, lansează cel de-al doilea fond al său destinat finanţării companiilor din tehnologie, media şi telecom, după finalizarea primei runde de capitalizare, a anunţat, miercuri, Marius Ghenea, Managing Partner Catalyst România, în cadrul unei conferinţe online.
 
"Lansăm noul fond de venture capital la momentul potrivit pentru companiile de tehnologie. Domeniul cunoaşte o nouă etapă de dezvoltare alimentată de Covid - 19. În ciuda dificultăţilor umane, sociale şi economice, pandemia ne împinge să avansăm într-un ritm mai rapid decât de obicei către o lume mai sigură, mai flexibilă şi mai digitală. Suntem gata să oferim companiilor şi echipelor din domeniul tehnologiei resursele financiare atât de necesare, precum şi experienţa noastră îndelungată în creşterea afacerilor din domeniu", a declarat Marius Ghenea, Managing Partner Catalyst România.
 
Fondul, care urmăreşte să strângă 40-50 milioane de euro, a fost înfiinţat ca urmare a apelului pentru expresii de interes lansat de Fondul European de Investiţii (FEI) către echipele de management de a investi resurse financiare provenite din Resurse Rambursate JEREMIE, din programul InnovFin Equity al UE şi în urma unei participării consistente din partea investitorilor privaţi.
 
Catalyst România este primul administrator de fond care reuşeşte să lanseze al doilea fond de venture capital de tip "early growth", după succesul primului fond care a fost finanţat majoritar prin Iniţiativa JEREMIE. Primul Fond a investit în ultimii ani peste 12 milioane de euro în 10 companii cunoscute de tehnologie din România, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch, Avocatnet.ro, SmartBill, Green Horse Games şi OmniConvert.
 
Catalyst România Fund II va continua să vizeze companiile de tehnologie care au deja un istoric de produse lansate pe piaţă şi echipe de management cu experienţă. În perioada iniţială de investiţii, noul fond va investi între un milion şi 3 milioane de euro într-un număr de 16 companii româneşti, cu scopul de a le sprijini obiectivele de creştere şi extindere internaţională.
 
Catalyst va facilita de asemenea accesul acestor companii la know-how, resurse, parteneri de afaceri şi investitori din Europa, SUA şi Asia. Având în vedere că beneficiază de surse diverse de capitalizare care completează finanţarea FEI, politica de investiţii permite fondului să identifice oportunităţi de investiţii şi în alte ţări din Europa de Est sau de pe glob, atâta timp cât entităţile vizate înregistrează activităţi economice în România, fie prin operaţiuni locale, fie prin echipe de dezvoltare sau vânzări.
 
Finaţarea disponibilă fondului Catalyst România II prin Resurse Rambursate JEREMIE România şi programul InnovFin Equity se ridică la 15 milioane de euro. Restul capitalului a fost asigurat prin participarea a mai mult de 30 de investitori privaţi - antreprenori locali experimentaţi şi executivi de top din diverse domenii, inclusiv câţiva fondatori de companii în care a investit Catalyst I.
 
"Cunoaştem de mai mulţi ani echipa de management Catalyst România şi am fost întotdeauna impresionaţi de activitatea lor, de portofoliul de investiţii, precum şi de implicarea lor în ecosistemul antreprenorial românesc. Ne bucurăm să vedem că au reuşit să lanseze a doua generaţie a fondului şi că suntem parte a acestui proiect", a declarat Adrian Mihai, Managing Partner FAN Courier.
 
JEREMIE România este un set de instrumente financiare finanţat iniţial din fonduri structurale ale României din perioada de programare 2007-2013. La finalul perioadei de programare, în temeiul unui nou acord semnat în septembrie 2020, FEI continuă să gestioneze, pentru şi în numele Guvernului României, fonduri rambursate din implementarea iniţială, denumite Resurse Rambursate JEREMIE.
 
"JEREMIE intră într-o nouă etapă - prin reutilizarea resurselor financiare rambursate din instrumentele implementate anterior, iniţiativa continuă să formeze unui ecosistem de investiţii private equity în România, facilitând atragerea şi cooperarea investitorilor publici, instituţionali şi privaţi. Este cea mai importantă contribuţie a JEREMIE, pe lângă susţinerea IMM-urilor din România cu finanţări şi investiţii care le ajută să se dezvolte şi să creeze locuri de muncă. Urez succes experimentatei echipe Catalyst România", a completat Pablo Millan, Head of Unit, Mandate Management - Equity, FEI.
 
Catalyst România Fund I a raportat deja vânzarea a două dintre companiile din portofoliu către investitori strategici, alte trei companii fiind în proces de vânzare. În următorii ani, primul fond îşi va închide complet portofoliul, fie prin tranzacţii cu investitori strategici sau financiari, fie prin listări la bursele din regiune, începând cu Bursa de Valori Bucureşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4718 / 7914
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...