ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Adrem Invest a ieşit din proiectul centralei electrice de cogenerare pe biomasa din Suceava. Banca finanțatoare a preluat participația

19 Decembrie 2022   |   Agerpres

El a precizat că restructurarea a fost făcută în acest an.

 
 
Adrem Invest a ieşit din acţionariatul centralei în cogenerare de la Suceava, iar participaţia a fost preluată de un vehicul controlat de Raiffeisen International, a declarat luni Corneliu Bodea, CEO al Adrem, într-o întâlnire cu presa.
 
El a subliniat că banca finanţase o parte din acest proiect, împrumutul fiind garantat cu acţiuni. Totodată, Corneliu Bodea a precizat că întregile facilităţi au fost restructurate. "Investiţia noastră în centrală a fost de 12 milioane de euro, investiţie directă. Jumătate din această sumă a fost pe baza unui credit de la Raiffeisen International. Faptul că centrala nu a produs performanţă ne-a pus într-o situaţie dificilă cu returnarea acestui credit. (...) Noi am garantat cu jumătate din acţiuni - şi banca trebuia sa execute acele acţiuni. Banca a refuzat sa execute acţiunile, a menţinut presiunea pe noi. A fost o negociere care a durat mai bine de patru ani. Am reuşit să facem această restructurare", a spus Bodea.
 
El a precizat că restructurarea a fost făcută în acest an.
 
Potrivit reprezentantului Adrem, centrala a fost "o investiţie greşită". "S-a schimbat legislaţia, incorect, imediat după ce noi realizasem o investiţie de 96 milioane euro", a menţionat Corneliu Bodea.
 
Corneliu Bodea a explicat că, în realitate, centrala "a fost o gaură neagră încă de la început", în primul rând din cauza sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice care a intrat în faliment imediat după ce a fost construită centrala, deşi primăria "dăduse asigurări că acesta va fi finanţat".
 
Totodată, reprezentantul Adrem a menţionat că a venit şi "o schimbare printr-un ordin de ministru a legislaţiei care viza acordarea de certificate verzi pentru un anumit tip de biomasă".
 
"Printr-un ordin de ministru extrem de discutat pentru acea categorie de biomasă - era folosită de noi şi de nişte firme austriece din zonă care făceau conglomerate. Influenţa noastră în preţul acestor materii prime pe piaţa din zona era foarte mare. Practic, prin achiziţiile noastre ridicam preţul acestui deşeu - şi atunci a apărut un ordin de ministru care a spus că pentru acel tip care reprezenta 60% din combustibilul nostru de la Suceava nu se acordă certificate verzi, utilizând explicaţia că dacă s-ar acorda ar dezavantaja populaţia care foloseşte lemnul respectiv ca să îl ardă în sobă. (...) Deci, practic, un ministru a luat în considerare că este mai importantă o categorie de populaţie. Cantitativ s-au făcut studii, am demonstrat, nu avea nicio legătură. Un ministru a considerat că sunt mai importanţi cei care ard lemnul în sobă cu eficienţă de 30% decât românii care se încălzeau în oraşul Suceava arzând într-o centrală cu eficienţă de 70%", a mai spus Corneliu Bodea.
 
El a subliniat că "acel ordin de ministru contravenea, era împotriva legislaţiei energiei regenerabile", ceea ce a dus la "intrarea centralei într-un distress financiar" şi care a atras distress-ul financiar în companie.
 
"Ceilalţi finanţatori au fost agresivi cu noi, orecum de înţeles pentru că se aşteptau oricând să fim executaţi. Nu am fost executaţi. Am dus o negociere foarte lungă cu finanţatorul austriac. Ca urmare a acestei negocieri am făcut practic un schimb credit versus acţiuni", a explicat Corneliu Bodea.
 
Grupul antreprenorial Adrem împlineşte luna aceasta 30 de ani de activitate şi impact în industria enegetică.
 
Compania Adrem a fost fondată în 1992 de Adrian Bodea, care a pornit la drum cu visul de retehnologizare a industriei româneşti, după care s-a alăturat şi fratele lui, Corneliu Bodea, care astăzi este CEO-ul grupului Adrem.
 
"Sunt extrem de emoţionat şi recunoscător că am ajuns la 30 de ani de activitate. Suntem într-un moment de maturitate, împlinire, stabilitate, când ne regândim priorităţile. Mă bucur că în acest timp am reuşit să contribuim la modernizarea sistemului energetic şi la dezvoltarea unei industrii vitale aşa cum este energia. Pentru că energia are o valoare inestimabilă, ea reprezintă viaţa, ne asigură confortul şi ne oferă experienţe extraordinare pe care nu le-am fi trăit altfel. Însă trebuie să facem şi noi ceva. Trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de resursele pe care planeta le oferă, trebuie să avem respect pentru mediu şi pentru cei din jurul nostru. De aceea, pe termen lung, ne-am luat angajamentul pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru dezvoltarea sustenabilă şi sprijinirea României în tranziţia energetică, pentru contribuţia noastră la o planetă mai curată, mai primitoare, mai frumoasă pentru viitorul nostru şi al generaţiilor următoare", a spus Corneliu Bodea, CEO Adrem.
 
Din 1992, Adrem furnizează instalaţii de degazare şi echipamente metalurgice la nivel global, cu peste 50% din market share în domeniu, cu activitate pe patru continente. În momentul de faţă, compania are în portofoliu peste 40 de instalaţii de degazare şi peste 300 de echipamente metalurgice, dar şi o tehnologie unică în lume, patentată, de vidare a oţelului lichid.
 
Totodată, Adrem are în portofoliu printre cele mai mari proiecte de securitate energetică din România şi din regiune: automatizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); automatizarea conductei de transport gaze naturale DN600 Ungheni - Chişinău, care s-a dovedit vitală în actualul context de conflict militar în regiune; şi automatizarea noii staţii de măsurare gaze naturale de la Isaccea, bidirecţională, capabilă să asigure importul şi exportul de gaze naturale din Ucraina spre Bulgaria şi invers. Proiectele de digitalizare a reţelelor inteligente, energie regenerabilă şi e-mobilitatea rămân o prioritate pentru următorii ani şi contribuţia Adrem la dezvoltarea României. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1064 / 7958
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...