ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană: Colruyt, Decathlon, LEGO, L’Oreal şi Renewd participă la proiectul-pilot privind consumul verde

26 Ianuarie 2021   |   Agerpres

Iniţiativa Angajamentul privind consumul verde se axează pe produsele nealimentare, precizează Comisia Europeană.

 
 
Comisia Europeană lansează noul său angajament privind consumul verde, prima iniţiativă prezentată în cadrul Noii agende privind consumatorii, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.
 
Angajamentul privind consumul verde face parte din Pactul climatic european, care este o iniţiativă la nivelul UE prin care cetăţenii, comunităţile şi organizaţiile sunt invitate să participe la acţiuni în domeniul climei şi să construiască o Europă mai verde. Prin semnăturile lor, întreprinderile promit să îşi accelereze contribuţia la o tranziţie verde. Angajamentele au fost elaborate în cadrul unui efort comun al Comisiei şi al întreprinderilor. Scopul lor este de a accelera contribuţia întreprinderilor la o redresare economică durabilă şi de a consolida încrederea consumatorilor în performanţa de mediu a întreprinderilor şi a produselor. Colruyt Group, Decathlon, LEGO Group, L'Oreal şi Renewd sunt primele întreprinderi inovatoare care participă la acest proiect-pilot. Funcţionarea angajamentelor privind consumul verde va fi evaluată peste un an, înainte de a se lua următoarele măsuri.
 
Angajamentul privind consumul verde se bazează pe un set de cinci angajamente principale. Pentru a participa, întreprinderile trebuie să se angajeze să adopte măsuri ambiţioase pentru a-şi îmbunătăţi impactul asupra mediului şi pentru a-i ajuta pe consumatori să facă achiziţii mai durabile. Întreprinderile trebuie să ia măsuri concrete în cel puţin trei dintre cele cinci domenii de angajament şi trebuie să dovedească progresele înregistrate cu ajutorul unor date pe care, ulterior, să le facă publice. Fiecare întreprindere care îşi asumă angajamente va colabora cu Comisia în deplină transparenţă pentru a se asigura că progresele sunt fiabile şi verificabile.
 
Cele cinci domenii principale de angajament sunt următoarele: calcularea amprentei de carbon a întreprinderii, inclusiv a lanţului său de aprovizionare, utilizând metodologia de calcul sau sistemul de management de mediu care au fost elaborate de Comisie; instituirea unor procese adecvate de diligenţă necesare pentru a realiza reduceri ale amprentei în concordanţă cu obiectivele Acordului de la Paris; calcularea amprentei de carbon a anumitor produse emblematice ale întreprinderii, utilizând metodologia aprobată de Comisie; realizarea anumitor reduceri ale amprentei pentru produsele selectate; comunicarea către publicul larg a progreselor înregistrate.
 
În plus, se ţine cont de creşterea vânzărilor de produse sau servicii durabile în cadrul vânzărilor totale ale întreprinderii sau ale părţii sale de activitate selectate, de angajarea unei părţi din cheltuielile aferente relaţiilor publice corporative pentru promovarea practicilor durabile, în concordanţă cu punerea în aplicare de către Comisie a politicilor şi a acţiunilor Pactului verde european şi de asigurarea faptului că informaţiile furnizate consumatorilor cu privire la amprentele de carbon ale întreprinderii şi ale produselor sunt uşor de accesat, precise şi clare şi actualizarea acestor informaţii în urma oricăror reduceri sau creşteri ale amprentei de carbon.
 
Iniţiativa Angajamentul privind consumul verde se axează pe produsele nealimentare, precizează Comisia Europeană.
 
Orice întreprindere din sectoarele nealimentare, precum şi întreprinderile din sectorul comerţului cu amănuntul care vând atât produse alimentare, cât şi nealimentare interesate să adere la angajamentul verde pot contacta Comisia Europeană înainte de sfârşitul lunii martie 2021.
 
Această fază-pilot iniţială a angajamentului privind consumul verde va fi finalizată până în ianuarie 2022. Înainte de a se lua următoarele măsuri, în consultare cu întreprinderile participante, cu organizaţiile relevante ale consumatorilor şi cu alte părţi interesate, se va efectua o evaluare a funcţionării angajamentului.
 
Tranziţia verde este una dintre priorităţile-cheie ale Noii agende privind consumatorii, menită să asigure punerea la dispoziţia consumatorilor pe piaţa UE a unor produse durabile şi a unor informaţii mai bune pentru a putea face alegeri în cunoştinţă de cauză. Având în vedere rolul-cheie pe care industria şi operatorii comerciali îl îndeplinesc în amonte, este esenţial ca propunerile legislative să fie completate cu iniţiative voluntare, fără caracter de reglementare, adresate pionierilor din industrie care doresc să sprijine tranziţia verde. Angajamentul verde este una dintre iniţiativele fără caracter de reglementare ale Noii agende privind consumatorii.
 
Angajamentul privind consumul verde este una dintre iniţiativele pe care Comisia le întreprinde pentru a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile. O altă iniţiativă este propunerea legislativă privind justificarea menţiunilor "ecologic", pe care Comisia o va adopta în cursul anului 2021. Această iniţiativă va obliga întreprinderile să îşi justifice afirmaţiile cu privire la amprenta ecologică a produselor şi serviciilor lor prin utilizarea unor metode standard de cuantificare a acestora. Scopul este ca aceste afirmaţii să fie fiabile, comparabile şi verificabile peste tot în UE, evitând astfel dezinformarea ecologică - "greenwashing" (aceasta înseamnă că întreprinderile dau o impresie eronată cu privire la impactul lor asupra mediului). Cumpărătorii şi investitorii comerciali ar urma să ia decizii mai durabile, iar consumatorii ar avea mai multă încredere în etichetele ecologice şi informaţiile privind protecţia mediului.
 
Pactul climatic european, adoptat la 9 decembrie 2020, îşi propune să contribuie la difuzarea de informaţii fiabile din punct de vedere ştiinţific cu privire la acţiunile climatice şi să ofere sfaturi practice pentru alegerile din viaţa de zi cu zi. Acesta va sprijini iniţiativele locale şi va încuraja asumarea de angajamente în materie de acţiuni climatice, la nivel individual şi la nivel de colectivitate, contribuind astfel la mobilizarea sprijinului şi a participării.
 
"Responsabilizarea consumatorilor pentru a face alegeri verzi - aceasta ne-am propus să facem toamna trecută, când am publicat Noua agendă privind consumatorii. Pentru a face alegeri în cunoştinţă de cauză, consumatorii au nevoie de mai multă transparenţă în ceea ce priveşte amprenta de carbon şi sustenabilitatea produselor. Aceasta este esenţa iniţiativei de astăzi. Prin urmare, salut călduros participarea celor cinci întreprinderi la angajamentul verde şi le felicit pentru angajamentul lor de a depăşi ceea ce este prevăzut de lege. Aştept cu interes să colaborez cu mult mai multe întreprinderi, astfel încât să putem stimula şi mai mult consumul durabil în UE", a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4438 / 7955
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...