ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Concurenţei, despre acordarea ajutorului de stat firmei Ford: Este respectat principiul investitorului privat

08 Iunie 2017   |   Ioana Duta

Deci asta este ceea ce vom prezenta noi în faţa Comisiei Europene. Considerăm că este respectat principiul investitorului privat prin prelungirea perioadei până la care Fordul ar trebui să atingă acele niveluri de producţie stabilite în contractul iniţial"

 
 
Consiliul Concurenţei va susţine în faţa Comisiei Europene că a fost respectat principiul investitorului privat prin prelungirea perioadei până la care compania Ford ar trebui să atingă nivelurile de producţie stabilite în contractul iniţial, în schimbul investiţiei suplimentare de 130 milioane euro, pentru fabricarea la Craiova a unui nou model, conform reprezentanţilor Consiliului.

Potrivit acestora, investiţia suplimentară de 130 milioane euro va avea efecte benefice precum creşterea numărului de personal, a numărului locurilor de muncă la furnizorii Ford şi atragerea la bugetul local a câtorva sute de milioane de euro.

"În contractul de privatizare, au fost stabilite anumite niveluri de producţie pe partea de motoare, pe partea de autovehicule. Au apărut nişte probleme ca urmare a crizei economice, motiv pentru care nu au fost atinse obiectivele până în acest moment, dar mai există timp, pentru că termenele erau stabilite până în 2017. Suntem în analiză şi discutăm cu Comisia Europeană. (...) Ford s-a angajat la a suplimenta investiţiile cu circa 130 milioane euro, iar părerea autorităţii române este că, în situaţia în care se fac aceste investiţii, efectul este benefic atât asupra numărului de personal, care va creşte, cât şi în ceea ce priveşte efectele pe verticală: se aşteaptă ca furnizorii Ford să mărească numărul locurilor de muncă, aducerea la bugetul local a câtorva sute de milioane de euro, care este tot un efect pozitiv. Deci asta este ceea ce vom prezenta noi în faţa Comisiei Europene. Considerăm că este respectat principiul investitorului privat prin prelungirea perioadei până la care Fordul ar trebui să atingă acele niveluri de producţie stabilite în contractul iniţial", a declarat joi, la Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul de concurenţă Lucian Stroe.


Compania Ford a beneficiat de un ajutor de stat de 75 milioane euro, iar producătorul american de autovehicule şi-a asumat investiţii suplimentare de 130 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, unde urmează să producă un nou model de autovehicul. În august 2016, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a prelungit până în 2025 perioada de realizare a producţiei asumate, potrivit unui comunicat al ministerului, remis la acea dată.

"Ministerul Finanţelor Publice propune o nouă modificare a OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford România SA pentru implementarea şi finalizarea proiectelor de investiţii în fabrica de automobile şi fabrica de motoare de la Craiova în valoare totală de 869 milioane de euro. Aceasta constă în prelungirea până la data de 31.12.2025 a perioadei de realizare a producţiei asumate de automobile, respectiv de motoare", se preciza în comunicat.

MFP susţinea că decizia de modificare a ordonanţei 109/2008 a avut la bază cuantificarea unor beneficii pentru statul român pe termen mediu şi lung cum ar fi securizarea continuării investiţiilor Ford la Craiova şi întărirea rolului acestor fabrici la nivelul sectorului prin introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul; menţinerea numărului de locuri de muncă, respectiv 2.700 de salariaţi cu posibilitatea suplimentării acestuia; încasarea unei contribuţii la dezvoltarea regională prin plata directă de taxe şi impozite în perioada 2014 - 2025 de aproximativ 230 de milioane de euro; un efect multiplicator în economia naţională al investiţiilor Ford în perioada 2014 - 2025 de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Nerealizarea de către Ford a condiţiilor asumate prin această modificare în termenul menţionat determină aplicarea unui mecanism de recuperare a ajutorului de stat care va fi plătit de Ford proporţional cu gradul de neîndeplinire.

"Menţionăm că Ford a realizat, în perioada 2008 - 2012, investiţia asumată prin OUG nr. 109/2008, respectiv de 869,09 milioane de euro, având obligaţia de a menţine această investiţie până la 31.12.2017. Ajutorul de stat autorizat de Comisia Europeană a fost integral plătit de Ministerul Finanţelor Publice. Statul român urma ca până la 31.12.2017 doar să monitorizeze menţinerea investiţiei şi îndeplinirea condiţiilor asociate acesteia, inclusiv realizarea de către Ford a producţiei asumate de 810 mii de autovehicule, respectiv 1,5 milioane de motoare", se preciza în comunicat.

În cazul în care propunerea de prelungire a perioadei de realizare a volumelor nu se materializeză, Ford nu este obligată să-şi menţină investiţia de la Craiova după 31 decembrie 2017, susţine ministerul.

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza îndeplinirea obligaţiei asumate de Ford de a realiza investiţia suplimentară de 130 de milioane de euro, precum şi obligaţia de a realiza la Craiova până în anul 2025 un număr de 810.000 de automobile şi 1,5 milioane de motoare.

Nerealizarea uneia dintre obligaţiile asumate va determina aplicarea unui mecanism sancţionator, respectiv recuperarea de către Ministerul Finanţelor Publice a ajutorului de stat plătit companiei Ford.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10415 / 36089
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Mihaela Racleș, Legal Compliance Director - PROFI: Până nu înțelegi business-ul și piața în care compania își desfășoară activitatea, nu ai cum să excelezi în ceea ce faci. Cred că tocmai acest aspect diferențiază un legal in-house foarte bun de o casă de avocatură. Și mai cred că tot acest aspect, de înțelegere a business-ului, este cel care determină departamentele juridice să aleagă anumite case de avocatură cu care să construiască relații de colaborare pe termen lung
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...