ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Corecţiile financiare pentru nereguli in achizitii publice, suportate de la buget

10 Iulie 2013   |   Rares Teodor

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat pe 25 mai că România trebuie să suporte corecţii financiare în valoare de aproape 700 de milioane de euro, din cauza neregulilor constatate în urma derulării unor proiecte care au beneficiat de sprijinul financiar al UE.

 
 
Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că săptămâna viitoare va fi adoptată o nouă măsură 'dureroasă' pentru buget, cea referitoare la corecţiile financiare, menţionând că acestea nu pot fi imputate unităţilor administrativ-teritoriale care nu se fac vinovate de neregulile constatate în urma derulării unor proiecte care au beneficiat de sprijinul financiar al UE.

'Astăzi o să avem în primă lectură şi o să adoptăm, probabil, săptămâna viitoare, o nouă măsură dureroasă pentru buget, dar necesară, cea referitoare la corecţiile financiare, la unităţile administrativ-teritoriale. Unde nu e vina lor, nu putem să-i punem să plătească. De altfel, ne dau în judecată - dacă nu mă înşel - şi câştigă. Şi atunci, să îi punem noi să ne dea în judecată, ca să câştige... nu are sens. Însă asta reprezintă o nouă încărcătură pe buget şi nu putem să o compensăm decât printr-un grad ridicat şi mult mai rapid de absorbţie a fondurilor europene', a afirmat Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern.


El a adăugat că gradul de absorbţie de 20% a fondurilor europene reprezintă o valoare enormă, comparativ cu rezultatele ultimilor ani, dar este foarte puţin, raportat la necesarul României.

'Avem 20% grad de absorbţie - foarte puţin. E enorm comparat cu faptul că în şase ani am avut şapte la sută. E foarte puţin comparat cu ce am avea nevoie şi ce ne trebuie. Aici, Ministerul de Finanţe v-a dat tot timpul împrumuturile de care aveţi nevoie, vi le dă în continuare. Pe măsură însă ce banii vin înapoi de la Comisie, îi folosiţi din nou pentru plăţi. Am adoptat toate măsurile necesare, să facilităm plăţile, să reducem birocraţia, însă acum deja mingea e în terenul autorităţilor de management. Fiecare ministru în parte aveţi câte una în responsabilitate şi trebuie să puneţi presiune, să nu ne trezim că am deblocat programele şi nu avem proiecte', a subliniat şeful Guvernului.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat pe 25 mai că România trebuie să suporte corecţii financiare în valoare de aproape 700 de milioane de euro, din cauza neregulilor constatate în urma derulării unor proiecte care au beneficiat de sprijinul financiar al UE.

''Este normal ca statul, atunci când a greşit prin a lăsa persoane nepregătite în poziţii-cheie, să suporte acest cost. Acum analizăm posibilitatea de a debloca situaţia printr-un act normativ. Este însă de lucru, pentru că vorbim despre un efort financiar substanţial, aproape 700 de milioane de euro grosso modo, pe toată perioada programelor operaţionale, numai pe achiziţii publice'', a susţinut el.

Oficialul guvernamental a spus că deocamdată nu se ştie care va fi sursa din care vor fi suportate aceste corecţii, bugetul de stat sau beneficiarii care nu au respectat regulile.

''Partea proastă este că România trebuie să plătească. Partea bună este că România poate înlocui aceste sume cu alte cheltuieli curate către CE, astfel încât până la 2015 să nu piardă niciun leu'', a arătat ministrul Teodorovici.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 27172 / 36113
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: GNP Guia Naghi & Partners recrutează tineri avocați | Consultanță
Radu și Asociații SPRL devine Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
GDPR, după primii 3 ani | Avocații NNDKP spun că operatorii economici alocă mai multe resurse, inclusiv financiare și de personal, pentru respectarea regulilor de protecția datelor. Solicitările cele mai dificile, dar în același timp și cele mai frumoase, sunt cele care vin cu noi situații de fapt, la care autorii Regulamentului nici nu s-au gândit probabil
LegiTeam: Voicu & Filipescu is currently looking for junior lawyers
Ce trebuie să știe absolvenții care vor să prindă un loc în echipa Popescu & Asociații, firmă prețuită de clienți și premiată de directoarele internaționale | Mulți dintre stagiarii din trecut sunt avocații de bază de astăzi, au mini-echipe pe care le coordonează și lucrează în mandate de rezonanță. Octavian Popescu, Partener: Suntem bucuroși să putem împărtăși cu viitorii profesioniști principiile și mai ales realitățile care stau la baza succesului în avocatură, că avem oportunitatea de a deveni mentori și de a-i inspira să fie cei mai buni
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...