ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EximBank finanţează cu 12 milioane de lei compania orădeană Faist Mekatronic

03 Martie 2021   |   Agerpres

Conform unui comunicat al băncii, remis, miercuri, AGERPRES, fondurile acordate Faist Mekatronic, în cadrul programului financiar de susţinere a companiilor mari şi a IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei (în 2019), sunt destinate asigurării necesarului de lichiditate pentru desfăşurarea activităţii curente.

 
 
EximBank a acordat, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementează în urma mandatului special primit din partea statului român, o finanţare cu dobândă subvenţionată în valoare de 12 milioane de lei companiei orădene Faist Mekatronic, furnizor de componente pentru industria auto şi infrastructura telecom.
 
Conform unui comunicat al băncii, fondurile acordate Faist Mekatronic, în cadrul programului financiar de susţinere a companiilor mari şi a IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei (în 2019), sunt destinate asigurării necesarului de lichiditate pentru desfăşurarea activităţii curente.
 
"Flexibilitatea şi adaptabilitatea EximBank ne-au permis să implementăm rapid finanţările şi garanţiile cu ajutor de stat şi, astfel, companiile care nu erau în dificultate la finele lui 2019 au la dispoziţie instrumente care să le susţină activitatea în această perioadă, astfel încât să se poată concentra asupra planurilor de redresare şi menţinerii locurilor de muncă. Prin acest răspuns imediat la provocările cu care ne confruntăm începând din anul trecut avem oportunitatea ca, alături de clienţii noştri, să contribuim activ la demersurile care se fac pentru accelerarea tendinţei de creştere a economiei româneşti", a spus preşedintele executiv al EximBank, Traian Halalai.
 
Faist Mekatronic, parte a grupului britanic Faist, a fost înfiinţată în 2005, la Oradea, iar în prezent are peste 1.000 de angajaţi. După şase ani de la înfiinţare, în 2011, compania şi-a mutat producţia într-o nouă hală, de 25.000 de metri pătraţi, amplasată în cadrul Parcului Industrial Oradea, unde au fost realizate până în prezent investiţii de circa 75 de milioane de euro, în special în echipamente cu un înalt nivel tehnologic, achiziţionate de la producători consacraţi europeni şi japonezi.
 
"Activăm în două domenii puternic impactate de pandemia COVID-19 pe plan global: telecom - unde în a doua parte a anului au fost suspendate proiecte majore de infrastructură, respectiv automotive - unde majoritatea producătorilor auto şi-au redus şi chiar şi-au oprit temporar activitatea. Astfel, în efect de domino, activitatea noastră a fost destul de puternic afectată. Scăderea vânzărilor ne-a creat dificultăţi la nivel operaţional şi ne-a redus predictibilitatea, ceea ce a făcut planificarea şi gestionarea relaţiilor cu furnizorii destul de dificilă. Finanţarea acordată de EximBank în cadrul acestui program de sprijin ne asigură premisele pentru relansarea activităţii în acest an. Comenzile în zona automotive au revenit deja la nivelul anterior pandemiei şi sunt semnale foarte bune şi în ceea ce priveşte zona telecom", a spus Remus Cotuţ, directorul general al Faist Mekatronic.
 
Compania îşi propune să fie lider în tehnologie şi inovaţie, fiind axată pe producţia componentelor turnate din aluminiu, cu o prelucrare mecanică de înaltă precizie. În prezent se derulează proiecte importante atât în zona telecom, cât şi automotive, cu jucători relevanţi din ambele domenii.
 
Astfel, în industria auto se derulează proiectele de fabricarea a carcasei unei cutii de viteze pentru un model Porsche full electric, pompe de ulei şi de vacuum pentru motoarele BMW pe benzină, componente pentru cutii de viteze şi motor cu ardere internă pentru VW, Jaguar sau Ford.
 
În sectorul telecom, clientul principal este Ericsson, iar compomentele mecanice sunt parte a infrastructurii 4G. Începând cu anul 2019, compania a început producţia pentru unele componente parte din infrastructura 5G.
 
În 2019, Faist Mekatronic a înregistrat o cifră de afaceri de 310,2 milioane de lei (circa 65,5 milioane euro), iar 95% din producţie este destinată exportului.
 
Companiile mari şi IMM-urile cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019 pot beneficia - până la 31 mai 2021 -de produse noi de finanţare şi garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din cadrul Planului de investiţii şi relansare economică.
 
Prin acest program se asigură acces la instrumentele de suport oferite de statul român şi obţinerea unui nivel de susţinere similar cu companiile europene pentru toate firmele româneşti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maximă permisă de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.
 
Principalele caracteristici ale programului de susţinere a companiilor mari şi a IMM-urilor cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019: alocare bugetară prin EximBank în numele şi contul statului - 4 miliarde de lei; produse noi de finanţare şi garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank, alături de portofoliul existent de finanţări, garanţii şi asigurări oferite în condiţii de piaţă; potenţial de susţinere a sute de companii mari şi IMM-uri din România, prin credite de investiţii, capital de lucru sau garanţii pentru liniile de finanţare, care să permită continuarea şi dezvoltarea activităţii, creşterea volumului de afaceri şi păstrarea sau crearea de noi locuri de muncă; costuri minime, în concordanţă cu Cadrul Temporar al Comisiei Uniunii Europene - ROBOR + 0,25%-2% pe an.
 
Termenul până la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finanţare şi garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4210 / 7917
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...