ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect

14 Octombrie 2024   |   BizLawyer

Echipa Filip & Company care a asistat Ministerul Finanțelor Publice în acest proiect a fost formată în principal din Alexandru Bîrsan (partener), Monica Stătescu (partener), Andreea Bănică (senior associate) și Andrei Anghel (associate).

 
 
Filip & Company a acordat asistență Ministerului Finanțelor Publice, alături de casa de avocatură Anderson Mori & Tomotsune, în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia, în valoare totală de 33 miliarde yeni japonezi.
 
Emisiunea a fost realizată în trei tranșe, din care 22 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 3 ani, cu un randament de 2,10% pe an, 3,6 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,63% respectiv 7,4 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 7 ani și un randament de 3,14%.

Echipa Filip & Company care a asistat Ministerul Finanțelor Publice în acest proiect a fost formată în principal din Alexandru Bîrsan (partener), Monica Stătescu (partener), Andreea Bănică (senior associate) și Andrei Anghel (associate).


„Această premieră reprezintă un pas important în diversificarea surselor de finanțare pentru România pe piețele internaționale, deschizând noi oportunități în relația cu investitorii asiatici. În același timp, faptul că emisiunea este dedicată obligațiunilor verzi subliniază angajamentul țării de a finanța proiecte sustenabile, orientate spre reducerea emisiilor de carbon, protecția biodiversității și dezvoltarea resurselor regenerabile. Suntem bucurosi să fim parte din această inițiativă inovatoare, care nu doar că susține obiectivele financiare ale României, dar contribuie activ la lupta globală împotriva schimbărilor climatice. Această emisiune pe piața japoneză deschide noi căi de colaborare și consolidează reputația țării noastre. Ne face plăcere să ne implicăm în proiecte de o asemenea anvergură alături de Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat Monica Stătescu partener Filip & Company.

Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2024 prin care Ministerul Finanţelor vizează asigurarea necesarului de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an, precum şi consolidarea rezervei financiare în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului. Suplimentar obiectivelor menţionate, tranzacţia pe piaţa japoneză are în vedere diversificarea bazei investiţionale pentru instrumentele de datorie emise de Statul român, obiectiv avut în vedere şi prin emisiunea de euroobligaţiuni verzi realizată în debutul anului 2024.

Strategia de execuţie a tranzacţiei, specifică pieţei japoneze, presupune un proces de sondare şi identificare a interesului investitorilor derulat pe parcursul unei săptămâni, prin care emitentul anunţă o posibilă lansare a unei emisiuni, iar pe baza interesului primit de la investitori prin intermediul sindicatului bancar procedează la lansarea oficială a emisiunii.

"Ţinând cont de caracterul inaugural, emisiunea de obligaţiuni Samurai a beneficiat de o bază investiţională diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi din perspectiva tipurilor de investitori, fiind alocată atât investitorilor japonezi cât şi offshore. Având în vedere caracterul inaugural al emisiunii şi ţinând cont de restricţiile investitorilor japonezi se constată o granularitate bună a bazei investiţionale, în cadrul emisiunii existând ordine de cumpărare atât din partea fondurilor publice, fondurilor de pensii, şi de investiţii şi regionale japoneze cât şi dinspre investitori offshore. Ministerul Finanţelor intenţionează emiterea frecventă de obligaţiuni Samurai în urma acestui debut de succes pe piaţa japoneză", au precizat reprezentanţii Ministerului Finanțelor într-un comunicat remis spre difuzare săptămâna trecută.

Tranzacţia a fost intermediată de către Daiwa Securities Co.Ltd., Mizuho Securities Co.Ltd., Nomura Securities Co.Ltd. şi SMBC Nikko Securities Inc.

Filip & Company are una dintre cele mai dinamice practici de Finanţări şi Pieţe de Capital din România. Echipa de avocați include specialişti cu un palmares bogat dobândit în cadrul unor tranzacţii complexe desfăşurate atât pe plan intern, cât şi internaţional.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 60 / 8350
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...