ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Imobiliarele vin la BVB cu 7 ani întârziere faţă de bursa bulgărească

22 Mai 2011   |   Adrian Moşoianu pentru Săptămâna Financiară

Listarea la Bursă a acţiunilor fondurilor de investiţii imobiliare constituie prima măsură neetatistă de revitalizare a pieţei de profil

Sursa: sfin.ro

 
 
În Bulgaria, primele fonduri de investiţii imobiliare (Real Estate Investment Trusts - REITs) au fost cotate pe piaţa de capital încă din 2004, iar anul trecut cele 19 fonduri de acest tip listate la bursa de la Sofia ajunseseră la o capitalizare cumulată de peste 110 milioane de euro, cel mai mare dintre acestea - Advance TerraFund - având o capitalizare de 43,5 milioane de euro. 

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat săptămâna trecută prospectul pentru admiterea la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a acţiunilor fondului sud-african de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI), potrivit anunţului făcut de companie. „Un nou anunţ privind data de începere a tranzacţionării acţiunilor NEPI la BVB va fi publicat la momentul potrivit”, a precizatt NEPI.

NEPI va fi primul fond de investiţii imobiliare listat la BVB, pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Acţiunile fondului mai sunt listate la bursa de la Johannesburg, precum şi pe una dintre platformele bursei londoneze.

Consiliul de Administraţie al BVB a decis, la finalul lunii noiembrie 2010, introducerea REITs pe piaţa de la Bucureşti. REITs-urile includ atât companiile care investesc în proprietăţi imobiliare, cât şi instrumentul financiar în sine. Produsele respective au fost create prima dată în Statele Unite, din nevoia de a se realiza un instrument financiar care să facă legătura între investiţiile în proprietăţi imobiliare şi piaţa de capital.

Cine e NEPI
NEPI este asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund. Potrivit prospectului, la 31 decembrie 2010 portofoliul de proprietăţi al grupului includea 33 de proprietăţi, de tip retail, birouri şi proprietăţi industriale, din care 27 aflate în Romania şi restul în Germania. Portofoliul respectiv era evaluat la 313,7 milioane de euro. Suprafaţa închiriabilă a acestuia era de 214.000 de metri pătraţi, cu o durată medie ponderată rămasă a închirierii de 7,6 ani, faţă de 6,6 ani în 2009, şi o rată a ocupării de 98,2%. Randamentul mediu anualizat generat de proprietăţi a fost de 8,3%, spun cei de la NEPI.

La începutul acestui an, NEPI a anunţat că a finalizat achiziţia imobilului de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a plătit 27,6 milioane de euro, preluând totodată şi datorii de 73,6 milioane de euro. Portofoliul NEPI mai cuprinde o parte din centrul comercial Iris Shopping Piteşti, parcul comercial European Retail Park Brăila, o proprietate industrială de 23.000 de metri pătraţi în Râşnov şi una logistică de 4.800 de metri pătraţi în Bucureşti. În Germania, NEPI deţine cinci proprietăţi de retail de dimensiuni reduse şi o clădire de birouri în Munchen, închiriată unor cabinete medicale. 

Bulgarii ne-au luat de mult faţa
În Bulgaria primele fonduri de investiţii imobiliare. Cel mai mare, Advance TerraFund, avea, la jumătatea lunii mai, o capitalizare de 43,5 milioane euro.

Cele mai importante REITs-uri bulgăreşti sunt specializate în administrarea terenurilor agricole, înfiinţarea lor, în urmă cu 7 ani, fiind, de altfel, una dintre modalităţile prin care s-a încercat combaterea fărâmiţării postcomuniste a proprietăţilor rurale de la sud de Dunăre. Practic, plasându-şi banii în acţiunile acestor fonduri, investitorii puneau la dispoziţia lor resursele financiare necesare cumpărării de astfel de terenuri şi comasării lor, pentru rentabilizarea exploatării.   

Astfel, Advance TerraFund deţinea în proprietate, la finalul anului trecut, terenuri agricole în suprafaţă totală de peste 32.000 de hectare, cu o valoare estimată de 1.320 euro/hectar, potrivit rapoartelor companiei, fiind cel mai mare proprietar de pământuri agricole din Bulgaria. Un alt fond major de investiţii imobiliare, ELARG Agricultural Land Opportunity Fund, avea în martie 2011 un portofoliu de terenuri agricole de 28.140 de hectare, cu un preţ mediu de 1.131 euro/hectar. De altfel, din cele 7 fonduri de investiţii imobiliare bulgăreşti listate care intră în componenţa indicelui specific al REITs-urilor de la Bursa de la Sofia (BG REIT), 4 au ca principală ţintă de preluare şi administrare terenurile agricole. Toate fondurile imobiliare bulgăreşti au raportat profit în 2010, după un 2009 extrem de dificil, marcat de scăderi masive de valori ale activelor din real-estate.

În vecini, dividende obligatorii de 90% din profit
Potrivit prospectului de listare al NEPI, intenţia companiei este „de a distribui semestrial acţionarilor cel puţin 90% din profiturile generate de venituri, în conformitate cu legile relevante ce guvernează SPV-urile (Special Purpose Vehicle - vehicul investiţional special - n.r.) grupului”.

În Bulgaria, legislaţia prevede că REITs-urile sunt obligate să distribuie acţionarilor, sub formă de dividende, 90% din profitul net anual înregistrat, acestea trebuind să fie plătite până la finalul anului financiar următor. Şi în Ungaria proiectul legislativ de introducere a fondurilor de investiţii imobiliare prevede aceeaşi obligaţie privind distribuirea a 90% din profit sub formă de dividende. Explicaţia este aceea că fondurile ca atare, ca entităţi juridice, sunt scutite de impozitul pe profitul obţinut din administrarea activelor şi investiţiilor din portofoliu. În schimb, veniturile acţionarilor din tranzacţionarea titlurilor fondurilor, ca şi dividendele încasate de aceştia sunt supuse impozitării.

În Ungaria se repune în mişcare piaţa imobiliară
Guvernul de la Budapesta lucrează în prezent la elaborarea legislaţiei necesare introducerii la tranzacţionare a fondurilor de investiţii imobiliare. Potrivit declaraţiilor autorităţilor, principalul scop este revitalizarea pieţei imobiliare, aflate în prezent în stagnare.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă această piaţă sunt activele imobiliare neperformante, aflate în executare silită, pentru care băncile fie nu găsesc cumpărători, fie nu sunt dispuse să le vândă, iar absenţa tranzacţiilor face dificilă formarea preţurilor. Prin apariţia fondurilor de investiţii imobiliare, care strâng bani de la investitori prin vânzarea de acţiuni pe bursă, se speră ca aceste active imobiliare să reintre în circulaţie şi să redevină rentabile, ajutând astfel şi la revenirea economiei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 32689 / 36762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații asistă asociații Dentstore în tranzacția cu Abris Capital Partners. Laura Toncescu (Managing Partner) și Dragoș Iamandoiu (Senior Managing Associate) au coordonat asistența juridică acordată vânzătorilor
International arbitration for Romanian in house lawyers (24-25 februarie)
Echipa de arbitraj a ZRVP câștigă o nouă dispută arbitrală în domeniul construcțiilor. Partenerul Alina Tugearu a coordonat echipa
PNSA a asistat Pavăl Holding în achiziția complexului Dacia One. Partenerul Valentin Creața a coordonat echipa de avocați, iar Raluca Rusu (Tax Partner) a condus echipa care a asigurat consultanța fiscală în acest proiect
RTPR alături de Autonom Services la achiziția Premium Leasing. Echipă multidisciplinară de avocați coordonată de partenerii Costin Tărăcilă și Alina Stăvaru
Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Wolf Theiss a asistat Enercon GmbH în legătură cu vânzarea a 100% din părţile sociale deţinute în cadrul Ecoenergia SRL. Meinhard Stelte, Senior Consultant UEE Holding: ”Avocații noștri de la Wolf Theiss au acordat un sprijin remarcabil în această tranzacție”
SAA anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Doi avocați preiau roluri de partener, alți trei fac un pas înainte în carieră
Practica de Real Estate & Construction de la Wolf Theiss a derulat anul trecut unele dintre cele mai mari tranzacţii din piața locală | Interesul investitorilor se îndreaptă acum, cu precădere, către proiecte logistice şi industriale, dar şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. Piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end ̸ lux, cât şi al locuințelor ‘affordable’, spun avocații
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...