ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piraeus Bank revine pe pierderi în T3, din cauza majorării provizioanelor

29 Noiembrie 2017   |   Ioana Duta

Pierderile nete de pe urma operaţiunilor discontinue s-au situat la 19 milioane de euro (23 milioane de dolari) în perioada iulie-septembrie 2017, după un profit net de şapte milioane de euro în trimestrul doi din acest an.

 
 
Piraeus Bank, cel mai mare grup bancar elen în funcţie de active, a revenit pe pierderi în trimestrul trei din 2017, din cauza majorării provizioanelor pentru creditele neperformante (NPL), transmite Reuters.

Băncile greceşti au intrat în criză financiară din 2008 cu credite neperformante de 14,5 miliarde euro, aproximativ 5,5% din portofoliile lor de credite. Anul trecut, creditele neperformante au ajuns la 106,9 miliarde de euro, iar băncile au convenit cu autorităţile de reglementare ţinte ambiţioase privind reducerea creditelor neperformante la 66,7 miliarde euro în 2019, urmând ca ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite să scadă la 34% în 2019, de la 51% la finele lui 2016.

În trimestrul doi din acest an, Piraeus revenise pe profit, dar în perioada iulie-septembrie a înregistrat pierderi, din cauza majorării provizioanelor pentru creditele neperformante (NPL), care nu au compensat majorarea veniturilor de pe urma dobânzilor, taxelor şi comisioanelor.


Directorul general Christos Megalou a anunţat că banca şi-a redus stocul de credite neperformante cu 300 de milioane de euro, înainte deprecierilor de active, fiind cea mai mare reducere trimestrială de până acum.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine 26,2% din Piraeus, a cărei capitalizare bursieră este evaluată la 878 de milioane de euro.

Pierderile nete de pe urma operaţiunilor discontinue s-au situat la 19 milioane de euro (23 milioane de dolari) în perioada iulie-septembrie 2017, după un profit net de şapte milioane de euro în trimestrul doi din acest an.

Provizioanele pentru creditele neperformante au urcat cu 20% în trimestrul trei din 2017, la 312 milioane de euro.

Luna trecută, Piraeus a anunţat vânzarea operaţiunilor din Serbia către Direktna Banka.

Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, băncile elene îşi vând activele din Balcani pentru a se concentra pe piaţa internă, câştigurile urmând să majoreze nivelul lichidităţilor şi indicele de adecvare a capitalului.

Tranzacţia ar urma să fie finalizată în primul trimestru din 2018, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Banca sârbă Direktna va achiziţiona operaţiunile bancare şi de leasing din Serbia ale Piraues pentru 58 - 61 de milioane de euro, în funcţie de performanţele financiare ale activelor până la momentul finalizării acordului, a precizat grupul bancar elen.

"Obiectivul nostru principal îl reprezintă reducerea expunerii la subsidiarele bancare internaţionale din România, Bulgaria şi Serbia şi la activele nebancare elene care nu sunt de bază şi, dacă vom implementa asta fără să fie afectat capitalul, efectul asupra bilanţului va fi pozitiv", declara recent director general al Piraeus Bank, Christos Megalou.

Cel mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, a prezentat recent planul strategic "Agenda 2020", conform căruia vor fi vândute afacerile din Balcani (România, Bulgaria, Serbia, Albania şi Ucraina) şi va fi redus portofoliul de credite neperformante (NPL).

Până la sfârşitul anului, grupul bancar elen trebuie să scape de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), conform planurilor de restructurare convenite cu Uniunea Europeană.

Cele patru mari bănci greceşti - Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 8406 / 36086
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...