ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ştefan Vuza (Chimcomplex): Planul Strategic 2022-2030 prevede un total de 2,5 miliarde de euro investiţii

17 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Chimcomplex Borzeşti, companie prezentă pe piaţa de capital românească din noiembrie 1996, a debutat luni, 17 ianuarie, pe Piaţa Reglementată a Bursei sub simbolul bursier CRC, ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO.

 
 
Planul Strategic 2022-2030 prevede un total de 2,5 miliarde de euro investiţii şi reprezintă cel mai mare pachet investiţional din industria chimică din ultimii 30 de ani, împărţit în trei etape, a declarat, luni, Ştefan Vuza, preşedinte Chimcomplex.
 
"Primul pachet este compus din emisiunea de bonduri de 350 milioane de euro, cea mai mare emisiune de bonduri internaţionale din România de până acum, urmată de cele de pe piaţa de capital de 225 milioane euro. Aceste două finanţări, împreună cu EBITDA din următorii trei ani vor asigura resursele financiare necesare primului grup de investiţii, adică cel pe verticală, care este de 3,6 miliarde lei sau 725 milioane de euro. Intenţionăm ca aceste investiţii record să fie realizate în următoarele 1.000 de zile. Al doilea grup de investiţii va fi anunţat publicului conform reglementărilor de pe piaţa de capital. Estimăm că Grupul CRC va depăşi primul miliard de euro ca valoare a producţiei de marfă în doar trei ani şi că cifra de afaceri va ajunge la 10 miliarde de euro doar pe verticală, până la final de deceniu", a menţionat Ştefan Vuza, în cadrul conferinţei de transfer al acţiunilor Chimcomplex de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată a Bursei.
 
Chimcomplex Borzeşti, companie prezentă pe piaţa de capital românească din noiembrie 1996, a debutat luni, 17 ianuarie, pe Piaţa Reglementată a Bursei sub simbolul bursier CRC, ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO.
 
Totodată, anul acesta Chimcomplex lansează prima emisiune de bonduri internaţionale.
 
"În a doua jumătate a anului, după aprobările adunării generale extraordinare a acţionarilor, intenţionăm să pornim demersurile în vederea unei operaţiuni de majorare de capital social, care sperăm că va depăşi aşteptările investitorilor. Cele două acţiuni de capital amintite au ca scop începerea investiţiilor strategice de relansare a liniilor de produse chimice aflate în conservare. Ambele platforme chimice folosesc doar 20% din capacităţile lor. Luăm în considerare şi construirea unor noi linii de produse, pe care România le importă momentan la preţuri exagerate", a mai spus Ştefan Vuza.
 
În opinia directorului General al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, prezenţa Chimcomplex pe Piaţa Reglementată deschide noi orizonturi, iar creşterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali şi internaţionali.
 
"Ne onorează prezenţa la Bursă a unui emitent de talia Chimcomplex Borzeşti, care de astăzi îşi continuă drumul pe piaţa de capital în calitate de companie listată pe segmentul principal. Chimcomplex este un exemplu de transformare şi adaptare la economia de piaţă şi ne uităm cu interes la perspectivele de viitor ale companiei. Prezenţa pe Piaţa Reglementată deschide noi orizonturi, iar creşterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali şi internaţionali şi, totodată, poate permite includerea acţiunilor Chimcomplex în indicii FTSE Russell, ceea ce va duce la consolidarea statutului de piaţă emergentă al Bursei. Le urez mult succes în continuare şi sper ca şi alţi emitenţi să fie inspiraţi de modelul Chimcomplex, atât în ceea ce priveşte evoluţia companiei, cât şi în privinţa parcursului pe piaţa de capital", a declarat Adrian Tănase.
 
Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti, la momentul transferului, Chimcomplex Borzeşti era cea mai mare companie listată pe piaţa AeRO, cu o capitalizare bursieră de aproape 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro). Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, fiind o companie strategică pentru economia românească, înfiinţată în 1954 la Borzeşti, Oneşti. Chimcomplex administrează în prezent cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.
 
"Chimcomplex este o companie naţională, cu acţionariat majoritar românesc şi cu un obiectiv clar de a atrage mulţi alţi investitori români. O companie bine poziţionată pentru a oferi valoare strategică potenţialilor săi acţionari, deoarece valorifică tendinţele pieţei şi va pune România pe harta verde a lumii datorită proiectelor pe care le are în vedere. Compania are un potenţial de creştere exponenţial întrucât avem patru aşi în mânecă: dăm valoare resurselor naturale, avem know-how, avem piaţă şi acum avem şi bani", a declarat Ştefan Vuza, Preşedinte Chimcomplex Borzeşti.
 
Conform sursei citate, acţiunile companiei au închis ultima şedinţă pe piaţa AeRO sub simbolul CHOB, 12 ianuarie, la preţul de 26,2 lei per acţiune. În prima zi pe Piaţa Reglementată, acţiunile companiei disponibile sub noul simbol bursier CRC, au deschis şedinţa de tranzacţionare cu preţul de închidere al simbolului CHOB din 12 ianuarie.
 
"În ultimele şase luni, am livrat produse esenţiale pentru 54 ţări de pe 5 continente, pentru aproximativ 600 de clienţi. Investiţiile de peste 245 milioane de euro derulate de Chimcomplex în ultimii ani au creat premisele unei dezvoltări eficiente şi sustenabile. În prezent sunt în faza de execuţie finală proiecte de peste 55 milioane de euro şi sunt în pregătire şi start execuţie proiecte de peste 125 milioane de euro. Astăzi alocăm câteva ore pentru a sărbători, dar apoi ne întoarcem la chimie, inginerie, proiectare şi livrare pentru portofoliul nostru de clienţi în creştere. Felicit echipa noastră pentru această etapă notabilă şi mulţumesc tuturor pentru dedicare şi implicare. Împreună, fabricăm produse pe care nimeni altcineva aproape că nu le mai face, cel puţin în regiune, pentru unele dintre cele mai avansate companii şi industrii din lume şi să ştiţi că doar am zgâriat suprafaţa potenţialului nostru. Am ajuns aici pentru că avem încredere în ceea ce facem şi ştim să o facem bine", a afirmat Victor Avram, CEO Chimcomplex Borzeşti.
 
Chimcomplex Borzeşti este a doua companie care trece de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată, categoria Standard, după Bittnet Systems în iunie 2020. Transferul acţiunilor Chimcomplex Borzeşti pe Piaţa Reglementată a fost realizat cu sprijinul Estinvest.
 
În 2020 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei, iar în primele nouă luni ale anului 2021 a raportat o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei. Chimcomplex Borzeşti este deţinută de CRC Alchemy Holding cu 85% din acţiuni şi de Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 8,9%. Restul capitalului social, de aproximativ 5%, este deţinut de persoane juridice şi fizice. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2437 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...