ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tarifele la energia termică ar putea creşte cu peste 30% în Bucureşti. CGMB discută majorarea preţurilor pentru transportul şi distribuţia căldurii

25 August 2017   |   Mediafax

Tariful pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar ar putea creşte de la 61 de lei/Gcal la 80,39 lei/Gcal, fără TVA, în creştere cu 31,79% faţă de tariful în vigoare.

 
 
Consiliul General al Capitalei va discuta în şedinta de pe 30 august majorarea tarifelor RADET cu aproape 33% pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane şi cu peste 30% pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar.

Pe ordinea de zi pentru şedinta din data de 30 august a Primăriei Capitalei figurează un proiect de hotărâre privind acordarea avizului de principiu a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice livrată prin puncte termice urbane, de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii, de producţie şi distribuţie la centralele termice de cvartal şi de producere a energiei termice la centrala termică Casa Presei Libere, practicate de RADET Bucureşti.


Documentul propune majorarea tarifului pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane, de la 106,24 lei/Gigacalorie, la 141,17 lei/Gigacalorie, fără TVA, o creştere de 32,88% faţă de tariful în vigoare.

Tariful pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar ar putea creşte de la 61 de lei/Gcal la 80,39 lei/Gcal, fără TVA, în creştere cu 31,79% faţă de tariful în vigoare.

RADET a cerut majorarea preţurilor şi tarifelor ca urmare a modificărilor preţurilor de cumpărare a energiei termice prin deciziile ANRE prin care se modifică preţurile de producere a energiei termice furnizate de ELCEN, Vest-Energo şi CET Griviţa, decizii ce aprobă preţuri unice pentru toate categoriile de consumatori (casnici şi non-casnice) începând cu 1 iulie 2017.

Producătorul ELCEN a crescut preţul de achiziţie cu aproape 28% de la 151,42 lei/Gcal din aprilie 2011, la 193,57 lei/Gcal în iulie 2017. CET Griviţa a majorat preţul cu peste 30% de la 149,46 lei/Gcal la 194,81 lei/Gcal, iar preţul de achiziţie al Vest-Energo a crescut cu aproape 24% de la 156,31 lei/Gcal la 193,51 lei/Gcal.

„Se avizează de principiu preţurile de producere şi distribuţie a energiei terminice la Centrale Termice de cvartal la un nivel de 332,45 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor casnici şi la un nivel de 361,97 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Primăriei.

„Se avizează de principiu preţurile de producere a energiei termice la Centrala Termică – Casa Presei Libere (CPL) la un nivel de 171,37 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor casnice şi la un nivel de 195,66 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnice”, potrivit proiectului.

Preţul apei reci a crescut, în etape, de la 2,26 lei/mc la 4,13 lei/mc, iar tariful de canalizare de la 0,5 lei/mc la 0,92 lei/mc, preţul energiei electrice active rămânând practic neschimbat.

„Începând cu 1 iulie 2017, costurile aferente activităţii de distribuţie şi transport au fost influenţate de creştere costului specific cu energia termică pierdută la transport şi distribuţie de la 44,17 lei/Gcal (în tariful actual) la 56,07 lei/Gcal. Similar, în tariful de transport al energiei termice furnizate din PT proprii, respectiv pentru activitatea de transport, de la 26,86 lei/Gcal (în tariful actual) la 34,18 lei/Gcal”, potrivit proiectului.

O altă cheltuială care influenţează tariful îl reprezintă cea cu apa de adaos, creşterea consumului specific de apă de adaos şi creşterea preţului apei de adaos furnizată de ELCEN au condus la creşterea costului specific cu apa de adaos de la 6,81 lei/Gcal la 12,72 lei/Gcal în cazul tarifului de transport şi distribuţie şi de la 3,92 lei/Gcal la 10,77 lei/Gcal, în cazul tarifului de transport pentru consumatorii alimentaţi din puncte termice proprii.

În cazul în care se vor adopta tarifele şi preţurile avizate pentru serviciile efectuate de RADET în condiţiile în care preţul energiei termice furnizate populaţiei rămâne nemodificat, va fi necesară suplimentare veniturilor RADET cu aproape 137.300.000 de lei pe an (inclusiv TVA). „Suma reprezintă necesarul suplimentar a veniturilor anuale pentru o creştere cu 34,93 lei/Gcal (fără TVA) a tarifului de transport şi distribuţie, în condiţiile în care cantitatea de energie termică furnizată consumatorului casnic va fi de 3.301484 Gcal/an”, potrivit proiectului.

Pentru producerea şi distribuţia energei termice la Centralele Termice la cvartal se propune o creştere de la 258,6 lei/Gcal la un preţ mediu de 334,05 lei/Gcal, valori ce includ şi rata de profit de 5%.

Pentru producerea energiei termice la centrala termică Casa Presei Libere, preţul va creşte de la 176,4 la 179,54, valori ce includ şi rata de profit de 5%.

Producerea apei de adaos la centrala termică Casa Presei Libere ar urma să crească de la 5,52 lei/mc la 8,45 lei/mc, valori ce includ şi rata de profit de 5%.

În cazul în care se vor adopta tarifele de producere şi distribuţie a energiei termice produse în centralele termice de cvartal avizate de principiu, în condiţiile menţinerii preţului de facturare al energiei termice furnizate populaţiei, va fi necesară suplimentare veniturilor RADET cu aproape 13.900.000 lei pe an (inclusiv TVA). Suma reprezintă necesarul suplimentar a veniturilor anuale pentru o creştere cu 73,85 lei/Gcal (fără TVA) a tarifului de producere şi distribuţie, în condiţiile în care cantitatea estimată de energie termică furnizată consumatorului casnic va fi de 158,542 Gcal/an.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 9562 / 36113
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: GNP Guia Naghi & Partners recrutează tineri avocați | Consultanță
Radu și Asociații SPRL devine Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
GDPR, după primii 3 ani | Avocații NNDKP spun că operatorii economici alocă mai multe resurse, inclusiv financiare și de personal, pentru respectarea regulilor de protecția datelor. Solicitările cele mai dificile, dar în același timp și cele mai frumoase, sunt cele care vin cu noi situații de fapt, la care autorii Regulamentului nici nu s-au gândit probabil
LegiTeam: Voicu & Filipescu is currently looking for junior lawyers
Ce trebuie să știe absolvenții care vor să prindă un loc în echipa Popescu & Asociații, firmă prețuită de clienți și premiată de directoarele internaționale | Mulți dintre stagiarii din trecut sunt avocații de bază de astăzi, au mini-echipe pe care le coordonează și lucrează în mandate de rezonanță. Octavian Popescu, Partener: Suntem bucuroși să putem împărtăși cu viitorii profesioniști principiile și mai ales realitățile care stau la baza succesului în avocatură, că avem oportunitatea de a deveni mentori și de a-i inspira să fie cei mai buni
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...