ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Volatilitatea din piaţa de capital a adus investitori noi la Bursă (firme de brokeraj)

02 Decembrie 2020   |   Agerpres

De asemenea, este vital pentru companii să diversifice sursele de finanţare şi să-şi stabilească o strategie clară care să le permită atingerea obiectivelor.

 
 
Volatilitatea din piaţa de capital a adus investitori noi la Bursă, însă pentru a creşte numărul de investitori din piaţă este esenţial să fie sprijinite cât mai multe companii să se dezvolte pentru a deveni atractive, susţin specialiştii pieţei de capital.
 
De asemenea, este vital pentru companii să diversifice sursele de finanţare şi să-şi stabilească o strategie clară care să le permită atingerea obiectivelor.
 
"Este foarte important să avem un dialog cu companiile şi să le familiarizăm cu mecanismele pieţei de capital pentru ca antreprenorii să înţeleagă pe deplin avantajele acesteia. Am văzut din ce în ce mai multe companii mici şi mijlocii care accesează piaţa de capital şi sper ca acest trend să continue. Prioritatea numărul unu a Bursei de Valori Bucureşti este dezvoltarea comunităţii locale de investitori astfel încât să avem o participare mult mai mare a populaţiei din România la piaţa de capital", a menţionat Adrian Tănase, la evenimentul online "Atragerea de capital prin bursă şi drumul către reuşită", organizat de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) în parteneriat cu USH Pro Business.
 
La rândul său, Daniela Şerban, Preşedinte şi Co-fondator al ARIR a subliniat că "avem companii cu potenţial în România, companii antreprenoriale care pot ajunge globale dacă au acces la surse de finanţare".
 
"Susţinem dezvoltare pieţei de capital şi cred ca extinderea comunităţii companiilor listate la bursă este esenţială pentru a îndeplini acest obiectiv. Companiile au nevoie să îşi diversifice sursele de finanţare şi oportunităţile pe care piaţa de capital le oferă sunt foarte mari. Avem companii cu potenţial în România, companii antreprenoriale care pot ajunge globale dacă au acces la surse de finanţare. Ele vor fi motorul care poate sprijini revenirea economiei", a menţionat Daniela Şerban.
 
Totodată, Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners, a precizat că "anul 2020 a fost unul diferit şi special". "Ne-a ajutat foarte mult volatilitatea din piaţă, care a adus investitori noi, în ciuda momentelor de scădere ale bursei . Am remarcat un interes şi din partea investitorilor de retail care au intrat în piaţa de capital în număr mai mare. Ne aşteptăm ca în 2021 volatilitatea să continue în piaţă. Pentru companii este important să înceapă să facă un prim pas pentru a înţelege oportunităţile din piaţa de capital", a spus Daniela Secară.
 
În acelaşi timp, Mihaela Stoica, Director General, Intercapital Invest consideră că "soluţia finanţării prin intermediul pieţei de capital trebuie să fie efectul unei întrebări pe care ne-o punem atunci când stabilim strategia de finanţare pentru companie."
 
"Un business în creştere este mereu în căutare de capital care poate fi atras fie din surse proprii, fie prin credit bancar sau prin intermediul pieţei de capital. Structura finanţării unei companii influenţează în mod direct performanţele sale economice şi financiare, iar diversificarea surselor de finanţare devine obligatorie atunci când compania încearcă să îşi dezvolte afacerile", a adăugat Mihaela Stoica.
 
Pe de altă parte, Matei Dumitrescu, Vicepreşedinte TechAngels & Partener Roca X consideră că "visul multora dintre start-up-uri este să se listeze la bursă."
 
"Start-up-urile au nevoie de cineva alături, de un mentor, care să îi ajute să treacă peste criză, să le valideze strategia şi să îi asiste cu obţinerea finanţării. Traseul unui start-up trebuie să urmeze mai multe runde de investiţie şi la fiecare etapă, start-up-ul trebuie să mai facă câte un pas pentru a demonstra că poate livra conform strategiei pe care şi-a asumat-o. Piaţa din România prezintă perspective foarte bune pentru că avem start-up-uri fondate de creiere foarte bine pregătite şi avem un potenţial foarte bun în IT", a spus Matei Dumitrescu.
 
Totodată, Costin Lianu, Director General USH Pro Business consideră că asistăm la un fenomen îngrijorător de scădere a numărului de IMM-uri în Romania şi este nevoie de comunicare, de discuţii, de implicare şi de politici publice totodată pentru a creşte numărul de antreprenori.
 
"Am remarcat o reţinere a IMM-urilor în accesarea de fonduri de pe piaţa de capital şi în acceptarea riscurilor şi rigorilor pe care aceasta le impune, iar pentru a sparge acest zid este nevoie de o mai bună comunicare. Suntem preocupaţi de modul în care se pot finanţa companiile mici şi mijlocii şi totodată de digitalizarea companiilor româneşti. Asistăm la un fenomen îngrijorător de scădere a numărului de IMM-uri în Romania şi este nevoie de comunicare, de discuţii, de implicare şi de politici publice totodată pentru a creşte numărul de antreprenori", a adăugat Costin Lianu.
 
ARIR este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă. A fost înfiinţată în noiembrie 2018 şi are ca membri companii listate, companii cu potenţial de a deveni companii listate, administratori de fonduri, profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management - suc. Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania,Transgaz, Biofarm şi MedLife s-au alăturat ca Membri Asociaţi, INNOVA Project Consulting, ENVISIA, RTPR, Intercapital Invest şi eVote ca Membri Afiliaţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4747 / 7941
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Concursul de Procese Simulate de Drept Civil Filip & Company și-a desemnat câștigătorii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...