ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Wolf Theiss a asistat Banca Comercială Română în lansarea primei emisiuni de euroobligaţiuni verzi, în valoare de 700 mil. €. Echipa implicată în tranzacție a fost condusă de Claudia Chiper (Partener) și Andreea Tudorache (Senior Associate)

25 Mai 2023   |   BizLawyer

Obligațiunile au fost plasate de Erste Group Bank AG, BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V. și J.P. Morgan SE în calitate de co-manageri principali, iar BCR, în calitate de co-manager, le-a plasat clienților profesionali internaționali și locali și contrapărților eligibile.

Claudia Chiper (Partener) si Andreea Tudorache (Senior Associate) - Wolf Theiss

 
 
Wolf Theiss a acţionat în calitate de consultant juridic pentru Banca Comercială Română S.A. în cadrul primei sale emisiuni de euroobligațiuni verzi nepreferenţiale de tip senior, în valoare de 700 milioane euro, cu rată de dobândă fixă-variabilă cu scadenţă în 2027, în baza Programului său de tip multi-emitent EMTN. Echipa Debt Capital Market (DCM) a Wolf Theiss implicată în această tranzacție a fost condusă de Claudia Chiper (Partener) și Andreea Tudorache (Senior Associate), iar Claus Schneider (Partener) și Sebastian Prakljacic (Associate) au contribuit la realizarea cu succes a tranzacției.


La data de 19 mai 2023, Banca Comercială Română S.A. a încheiat cu succes prima sa emisiune pe piețele internaționale de capital de euroobligațiuni verzi nepreferențiale de tip senior în valoare de 700 milioane euro. Aceasta marchează cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative de pe piața românească și prima emisiune internațională de euroobligațiuni verzi a unei bănci românești.

Obligațiunile au o maturitate de patru ani și pot fi răscumpărate după trei ani de la emisiune. Valoarea nominală este de 100.000 de euro pe titlu. Obligațiunile sunt destinate să fie eligibile în scopuri MREL (cerința minimă pentru fonduri proprii și pasive eligibile) şi vor fi listate pe piața reglementată a Bursei de Valori București și pe piața oficială a Bursei de Valori din Viena.

Obligațiunile au fost plasate de Erste Group Bank AG, BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V. și J.P. Morgan SE în calitate de co-manageri principali, iar BCR, în calitate de co-manager, le-a plasat clienților profesionali internaționali și locali și contrapărților eligibile.

"Ne bucurăm că am putut fi alături de Banca Comercială Română S.A. în tranzacția primei sale emisiuni de euroobligaţiuni verzi, aceasta făcând parte din strategia băncii de implementare a unor criterii de mediu, sociale şi de guvernanță (ESG) în operaţiunile sale, cu scopul de a realiza o dezvoltare economică durabilă şi de a încuraja comportamentul responsabil față de mediu. Suntem recunoscători pentru încrederea acordată şi mulţumim pe această cale întregii echipe din cadrul Băncii Comerciale Române pentru excelenta colaborare avută în realizarea acestui proiect de succes", a declarat Andreea Tudorache (Senior Associate), membră a echipei DCM Wolf Theiss.

IFC a investit 100 milioane de euro în emisiunea de obligaţiuni verzi

Emisiunea de obligaţiuni lansată de BCR a marcat debutul băncii pe pieţele internaţionale de capital şi constă în euroobligaţiuni senior nepreferenţiale, 4NC3, care au o maturitate de 4 ani, cu posibilitatea răscumpărării anticipate după 3 ani. obligaţiunile se califică pentru cerinţele minime de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) ale Uniunii Europene (UE), unul dintre instrumentele cheie pentru creşterea rezilienţei băncilor, introdus de Comisia Europeană în 2016 şi aplicat de Banca Naţională a României.

Emisiunea este, totodată, prima emisiune internaţională de euroobligaţiuni verzi a unei bănci din România, potrivit unui comunicat al BCR primit la redacție. În plus, se înscrie în demersurile băncii de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, prin încurajarea comportamentelor responsabile faţă de mediu, printr-o mai bună guvernanţă şi creşterea gradului de implicare socială.
 
Până la momentul acestei emisiuni, în ultimii trei ani, BCR a emis obligaţiuni în valoare de 4,1 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenţi activi de la Bursa de Valori Bucureşti. Se estimează că emisiunea va primi un rating de Baa2 din partea Moody's (în linie cu ratingul acordat Programului Multi Emitent de Obligaţiuni pentru astfel de emisiuni) şi BBB+ din partea Fitch.

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, a investit 100 de milioane de euro în emisiunea de obligaţiuni verzi a Băncii Comerciale Române (BCR), pentru a contribui la extinderea finanţării pentru combaterea schimbărilor climatice, consolidând în acelaşi timp sistemul bancar şi piaţa de capital din România, a informat instituția.

Client de lungă durată din 2003, IFC a încheiat un parteneriat cu BCR pentru a sprijini acordarea de împrumuturi întreprinderilor mici şi mijlocii şi pentru a creşte finanţarea agroindustrială şi finanţarea locuinţelor, inclusiv a creditelor ipotecare ecologice.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 283 / 7542
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Addleshaw Goddard a recrutat-o pe românca Ioana Knoll-Tudor pe poziția de partener. Ea are misiunea de a lansa practica de arbitraj internațional a biroului din Paris și de a consolida practica globală de arbitraj internațional a firmei
Filip & Company își consolidează practica de Real estate prin cooptarea Ioanei Grigoriu în poziția de counsel
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Înscrierile se fac până pe 9 octombrie
MergerMarket - Deal Drivers: EMEA HY 2023 | Ce a fost mai rău a trecut, sunt semne de revenire a creșterii în piața de M&A din regiunea EMEA, după ce factorii de risc au scăpat de sub controlul dealmakerilor în primul semestru. TMT și I&C vor fi reginele tranzacțiilor în următoarele 12 luni. Evoluția pe domenii și cele mai active firmele de avocați din fiecare sector
LegiTeam: MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi | Restructurare & Insolvență | Litigii
Ce sume au primit firmele de avocați implicate în arbitrajul ICSID inițiat de Gabriel Resources după ce a pierdut proiectul aurifer Roșia Montană și cu cât au fost plătiți arbitrii. White & Case LLP și TZA s-au luptat timp de 8 ani cu LDDP și Lalive, iar acum se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de aprox. 4,4 miliarde usd
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
Avocații i.Lo | Legal Design obțin o soluție de referință într-o procedură de achiziție publică a unui contract cu o valoare estimată totală de peste 6 milioane Euro
NNDKP, desemnată Firma Anului în România în Dispute Fiscale de către International Tax Review. Distincția confirmă încă o dată rezultatele excepționale obținute de consultanții fiscali și de avocații NNDKP din cadrul CELF pe parcursul ultimului an
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...