ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Întâlnirea anuală CMS Women in Business: „Investiția în educație și promovarea modelelor de succes feminin - soluții pentru reducerea dezechilibrelor de gen în industria IT”

23 Martie 2021   |   BizLawyer

De la stereotipuri, discriminare de gen, la transformarea digitală accelerată de criza Covid-19 și rolul tehnologiei în educație

 
 
Firma internațională de avocatură CMS a organizat miercuri, 17 martie, ediția din acest an a evenimentului CMS Women in Business, o întâlnire dedicată în principal doamnelor, colaboratoare și partenere de afaceri. Devenit deja o tradiție CMS, evenimentul se dorește a fi o platformă deschisă de dezbatere și schimb de idei promovând diversitatea, egalitatea de gen și inovația pentru schimbare, într-un cadru informal, colaborativ.

Organizată pentru prima dată online, din rațiuni de prevenție anti-coronavirus, întâlnirea din acest an s-a aliniat campaniei International Women’s Day #ChooseToChallenge, care încurajează implicarea personală pentru inovație și schimbare, și a avut ca temă centrală provocările pe care femeile care au ales o profesie în domeniul tehnologiei (IT&C) trebuie să le surmonteze în activitatea lor.


Printre subiectele discutate s-au regăsit stereotipurile cu care profesionistele din acest domeniu al tehnologiei se confruntă, situațiile de discriminare de gen întâlnite în companiile de IT&C, unde majoritatea angajaților sunt bărbați, leadership-ul feminin în România, dar și stadiul transformării digitale din economia locală și internațională, accelerate în ultimul an de criza Covid-19, precum și rolul pe care tehnologia l-a căpătat tot mai pregnant în ultima perioadă în educație.

Invitatele speciale din acest an în cadrul CMS Women in Business au fost doamnele Elisabeta Moraru, CEO Google România și Andra Sonea, Head of Solution Architecture la FintechOS. Ele s-au referit la provocările profesionale și la modul în care o femeie poate face performanță la cel mai înalt nivel într-o industrie încă dominată bărbați.

„CMS este un pionier, la nivel global, în ceea ce privește diversitatea, egalitatea de șanse, acțiunea afirmativă, multiculturalismul. Din această perspectivă suntem încântați să putem găzdui, ca în fiecare an, această întâlnire cu vechi și noi colaboratoare și partenere de afaceri, cu care împărțim aceleași valori și viziunea unui mediu profesional și de afaceri deschis, inclusiv, meritocratic”, a afirmat Rodica Manea, Partener CMS România și coordonatoarea evenimentului CMS Women in Business în România, alături de Cristina Reichmann, Partener și Cristina Popescu, Senior Counsel.

„Studiile arată că fetele sunt influențate în alegerea unei profesii sau cariere în principal de mamele lor. Ne confruntăm așadar în primul rând cu un factor cultural, femeile fiind ele însele influențate de stereotipuri. Pe de altă parte, situația materială este un factor care influențează direct educația și șansa la o profesie sau carieră. Progresul și evoluția însă nu pot veni decât ca urmare a unui proces de educație și de auto-educație”, a afirmat Elisabeta Moraru, CEO Google România.

„Femeile sunt subreprezentate în industria IT, este o problemă structurală. Realitatea tristă este că, de multe ori ești singura femeie din încăpere, în timpul întâlnirilor de afaceri. De aceea e nevoie ca noi să sprijinim și să încurajăm activ femeile care își doresc să reușească în profesie. Încrederea în sine este esențială pentru succesul în carieră”, a afirmat Andra Sonea, Head of Solution Architecture la FintechOS.

Participantele au subliniat rolul tehnologiei în educație, afirmând că acesta nu este a priori nici pozitiv, nici negativ, ci acela pe care cei care o folosesc îl imprimă, prin conținut. Oportunitățile pe care tehnologia le oferă sunt nenumărate, însă este datoria noastră să ajutăm și să educăm tânăra generație să transforme informațiile în cunoaștere. La nivel global, sărăcia rămâne o barieră importantă în calea accesului democratic la tehnologie.

Dezbaterile CMS Women in Business au aratat că, în ciuda faptului că România este mai bine clasată în ceea ce privește reprezentarea femeilor în industria IT (față de UK spre exemplu), există un dezechilibru sistemic major. Este nevoie de o demistificare a narațiunilor privind incapacitatea femeilor de a avea un rol de prim plan în societate și în activități considerate tradițional masculine, de un demers educativ susținut pentru combaterea stereotipurilor. Stereotipurile încep odată cu noi, încă din copilărie. Vorbitoarele au evidențiat nevoia de o avea o legislație națională care să promoveze eficient diversitatea și incluziunea și au concluzionat că soluția reducerii dezechilibrelor de gen constă în investiția în educație și în promovarea modelelor de succes și a leadership-ului feminin.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 157 / 241
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...