ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii
 

LEAUA & ASOCIATII

Crenguța Leaua, Managing Partner
Contact:
Mobil: +40 72575255
E-mail: crenguta.leaua@leaua.ro

Activitate profesională
:
    Crenguta Leaua este specializată în arbitraj comercial internațional, având o amplă experiență în soluționarea litigiilor prin metode alternative față de justiția statală ( arbitraj, mediere, conciliere, early neutral evaluation, dispute adjudication board).  Experiența sa ca avocat include reprezentarea în fața mai multor curți de arbitraj din România și străinătate – Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI),  Curtea Internațională de Arbitraj ICC Paris,  Centrul de Arbitraj și Mediere de pe lângă Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO/OMPI), Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Austriei (VIAC),  Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Ungariei,  Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României etc.

    Este de asemenea arbitru, cu o experiență în peste 50  de arbitraje interne și 40 arbitraje instituționalizate sau ad hoc. Este membră a listei de arbitri a Centrului de Arbitraj și Mediere de pe lângă Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO/OMPI), a Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Austriei (VIAC),  a Curți de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei, a Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României  și  a fost numită arbitru în mai multe litigii ICC Paris și Institutul Danez de Arbitraj de la Copenhaga. Este membră a London Court of Internațional Arbitration ( LCIA), a Chartered Institute of Arbitration ( CArb) și a Asociației Elvețiene de Arbitraj  (ASA).

   Este vicepreședinte a Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României din 2008, reprezentantă a Comitetului Național Român în Comisia de Arbitraj a ICC Paris, membră a ICC Task Force cu privire la dreptul penal și arbitrajul și membră a International Bar Association ( IBA) , Subcomitetul însărcinat cu monitorizarea dezvoltărilor privind IBA Guidelines on Conflicts of Interest in International Arbitration .

  Din 2007 până în prezent este menționată de  “Who is Who in international commercial arbitration”, care reunește doar un număr restrâns de practicieni în arbitraj din toate țările lumii.

   Expertiza din diverse alte domenii de drept material  includ dreptul comerțului internațional,  dreptul societar, dreptul construcțiilor ( contracte FIDIC), dreptul asigurărilor, dreptul aviației, diverse forme de finanțare bancară, prin instituții nebancare sau prin accesarea fondurilor europene pre și post aderare  și dreptul proprietății intelectuale.

   Este autor sau coautor a  3 cărți și peste 40 de articole științifice, precum și a peste 20 de comunicări în diverse conferințe internaționale sau interne în probleme de arbitraj comercial internațional, drept societar, dreptul proprietății intelectuale, dreptul construcțiilor, și membră în mai multe echipe de cercetare în domeniul dreptului comparat în România și străinătate.

    Este lector universitar in Dreptul afacerilor la Academia de Studii Economice din București.

  Vorbeşte fluent limba engleză și franceza, cunoaște bine limba italiană și are noțiuni de limbă germană.

Educaţie:
-   Absolventă a Facultății de Drept a Universității Ecologice din București și Licenţiată în drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
-    Licențiată în drept a Facultății de Drept a Universității Lucian Blaga din Sibiu.
-    Doctor în drept „magna cum laude”  la Universitatea București, cu tema „Procedurile speciale privind înființarea, funcționarea și modificarea societăților comerciale”.
-    Pregătire juridică continuă în domeniul dreptului arbitrajului comercial internațional la Paris, Geneva, Beijing, Koln, Viena, Madrid, Londra, Washington.
-    Absolventă a cursului de formare de mediatori, promovând examenul susținut în faţa Consiliului de Mediere.

Experienţă profesională relevantă (selecţie):
-  Apărarea Statului român în două litigii de arbitraj privind investițiile străine aflate pe rolul Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI).
-   Asistență juridică și reprezentare în mai multe litigii de arbitraj comercial internațional la ICC Paris în probleme de drept al construcțiilor cu privire la lucrări de infrastructură cu valori de până la 40 milioane eur.
-   Reprezentare în fața ICC Paris într-un litigiu de arbitraj în legătură cu un combinat siderurgic național.
-    Asistenţă juridică unei importante societăţi din domeniul comerțului exterior în mai multe arbitraje comerciale internaţionale la ICC Paris, în probleme de drept societar și răspundere contractuală.
-    Reprezentarea unor societăți din România și Elveția în fața Centrului de Arbitraj și Mediere de pe lângă Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO/OMPI), într-un litigiu decurgând dintr-un contract complex de cercetare –dezvoltare cu privire la o invenție cu aplicații în domeniul energiei.
-    Asistență juridică în mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană cu privire la lucrări de infrastructură, în cadrul programelor de finanțare pre și post-aderare.  Reprezentare în mai multe litigii privind contracte FIDIC ce au fost încheiate în legătură cu aceste lucrări de infrastructură.
-    Diverse opinii juridice în probleme de drept al construcțiilor, drept societar,  drept comercial, dreptul aviației, finanțări europene pre și post-aderare.
-    Coordonator a mai multor echipe de avocați ce acordă consultanță în proiecte complexe de fuziuni și achiziții în domeniul real estate, comunicații, aviație,  energie convențională și regenerabilă.


 
CELE MAI COMENTATE
VIZUALIZATE
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
Doi avocați români, evidențiați drept Global Market Leaders de ghidul juridic internațional Chambers | Cosmina Maria Simion și Ana-Maria Baciu, pentru al treilea an consecutiv printre cei mai buni profesioniști la nivel global în domeniul Gaming and Gambling. ”Prin promovarea transparenței și a comportamentului etic, ne străduim să contribuim la o creșterea aliniată la reglementări a acestei industrii”, spun coordonatoarele firmei Simion & Baciu
Popovici Nițu Stoica & Asociații, alături de Simona Halep în decizia istorică a Curții de Arbitraj Sportiv. Partenerul Bogdan C. Stoica a condus echipa care a acordat consultanță cu privire la toate aspectele legate de caz
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...