ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii
 

LEAUA & ASOCIATII

Alexandru Codescu, Partner
Contact:
Mobil: +40 721 358 774
E-mail: alexandru.codescu@leaua.ro

Activitate profesională:

  Alexandru Codescu este specializat în administrarea unor litigii de mare anvergură în domeniul dreptului construcţiilor, în special în dispute în baza unor contracte FIDIC, precum în acordarea de consultanţă juridică în aceste domenii atât autorităţilor contractante, dar și societăților comerciale.
  Alexandru Codescu are o vastă experienţă în litigii arbitrale internaționale, practica sa în arbitrajul organizat de Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț ICC Paris, atât ca avocat, cât și ca membru al echipelor de experți pe lege română, fiind întregită de experiența ca avocat în arbitrajul organizat de alte instituții, precum Centrul Internațional de Arbitraj al Camerei Federale de Comerț din Austria (VIAC).
  Aria de activitate și experiența sa includ consultanța referitoare la contracte finanţate din fonduri europene, consilierea și reprezentarea autorităților în audierile și procedurile de conciliere în faţa Comisiei Europene în cadrul măsurilor cu finanțare din fonduri europene. De asemenea a acordat consultanţă în privința unor contracte pentru importante proiecte de construcţii-montaj civile si industriale precum și pentru achiziția și montarea unor utilaje și linii de producție în domeniul industriei materialelor de construcție.
  Ariile sale de activitate cuprind dreptul comercial (inclusiv drept societar), drepturi reale, dreptul mediului, achiziţii publice si concesiuni, contencios administrativ, dreptul concurentei.
  Alexandru Codescu este membru al listei de arbitri al Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Prahova.
  Este autor a mai multe articole științifice în domeniului dreptului comercial și al dreptului construcțiilor.

Vorbeşte fluent limbile engleză și franceză.

Educaţie:
-   Licenţiat în drept - Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept
-   Licenţiat în istorie - Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie
-   Pregătire juridică continuă în domeniul dreptului construcțiilor (București, Paris, Bruxelles)

Experienţă profesională relevantă (selecţie):
-   Membru al echipelor de experți pe legea română în mai multe arbitraje organizate de Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț ICC Paris, în importante proiecte de construcții în infrastructură rutieră.
-  Experiență ca avocat în peste zece dosare arbitrale de mare anvergură aflate pe rolul Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț ICC Paris și pe rolul Centrului Internațional de Arbitraj al Camerei Federale de Comerț din Austria (VIAC).
-  Membru în echipa de avocați ce a acordat asistență juridică statului român într-un dosar  arbitraj privind investițiile la ICSID.
-  Asistență juridică în mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană cu privire la lucrări de infrastructură, în cadrul programelor de finanțare pre și post-aderare.  Reprezentare în mai multe litigii privind contracte FIDIC ce au fost încheiate în legătură cu aceste lucrări de infrastructură.
-  Asistență juridică în proceduri de conciliere desfășurate în fața Comisiei Europene.
-  Asistență juridică și reprezentare în litigii arbitrale sau în fața instanțelor de judecată, precum și în cadrul unor proceduri de conciliere sau proceduri administrative, pentru mai multe societăți comerciale, în diverse domenii de activitate.
-   Asistență juridică și reprezentare în litigii, precum și consultanță unor importante societăți comerciale care activează în domeniul construcțiilor civile, hidrotehnice și industriale, consultanței în construcții, producției de materiale de construcție, inclusiv unor companii de prim rang la nivel mondial.

 
CELE MAI COMENTATE
VIZUALIZATE
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...