ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce firme de avocatura au ales cei mai buni absolventi de Drept din promotia 2014. Planurile de viitor ale ‘campionilor’

11 Februarie 2015   |   Stefania Enache

Povestile celor patru tineri dovedesc faptul ca se poate face performanta in Romania. Important este sa-ti doresti acest lucru si sa depui efort pentru a ajunge acolo unde ti-ai propus.

 
 
Daniel Petrache, Ionut Florin Cofaru, Ionut Gabriel Visinescu si Elena Laura Lupu sunt cei mai buni absolventi ai Facultatii de Drept din Bucuresti- promotia 2014. La putin timp dupa ce si-au incheiat studiile de licenta, tinerii sunt deja implicati in proiecte noi, mergand pe un traseu profesional pe care si l-au ales cu multa atentie. Sunt cei mai buni din generatia lor, dar acest atribut nu le face misiunea mai usoara. Ei trebuie sa munceasca in continuare pentru indeplinirea planurilor profesionale pe care si le-au creionat de pe bancile liceului.

Daniel Petrache a terminat Facultatea  de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti cu media 10. Este mandru de rezultatele obtinute, dar spune ca titulatura de sef de promotie este “mai degraba o corvoada decat un beneficiu, dat fiind ca seteaza un nivel ridicat al asteptarilor din partea celorlalti. Iar acest titlu onorific certifica un parcurs academic foarte bun, un bagaj solid de cunostinte juridice, nu si faptul ca ai tot ce iti trebuie pentru a fi un avocat de succes. Pentru ca profesia de avocat necesita o gama mult mai larga de calitati, dincolo de indispensabilele notiuni teoretice. Din aceasta perspectiva, pentru mine procesul de invatare este abia la inceput si trebuie sa muncesc la fel de mult in continuare pentru a ma dezvolta, pentru a deveni bun in ceea ce fac”.


Daniel este absolventul unuia dintre cele mai bune licee din Romania: Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”. Atunci cand a optat pentru admiterea la Drept s-a bazat mai mult pe intuitie decat pe informatii concrete. Dar nu regreta alegerea facuta, iar daca ar trebui sa o ia de la capat ar urma aceiasi pasi. ”Trecerea de la liceu la facultate a fost presarata cu foarte mult entuziasm. Imi aduc aminte cum in prima saptamana de facultate am avut 40 de ore de curs si seminar - incluzandu-le pe cele de la Colegiul Juridic Franco-Roman -, insa bucuria descoperirii atenua orice strop de oboseala. Anul I a fost atat de alert incat nu am avut ragazul sa privesc inapoi si sa si sa fac comparatii intre liceu si facultate. Dar si fiecare an de studentie care a urmat a avut propriile particularitati si momente frumoase”, povesteste tanarul.

De la inceput a stiut sa profite  de fiecare oportunitate intalnita, iar atunci cand a aflat de un program de  consiliere in cariera, derulat de facultatea unde era student, nu a ezitat sa participe. ”Multumita acelui program am avut sansa de a ajunge sa fac practica intr-o societate mare de avocatura imediat dupa terminarea anului I de facultate. Oportunitatea de a lua contact atat de rapid cu lumea avocaturii a avut efectul de a imi intari convingerea in privinta carierei pe care imi doresc sa o urmez. Mai apoi, am ajuns in biroul DLA Piper Romania, unde ma aflu si acum”, arata Daniel.

Tanarul este o fire pragmatica si evita sa isi faca planuri pe termen lung. „Momentan fac parte din echipa DLA Piper Romania, departamentul de IP, Media & Technology si sunt inscris la Masterul de Arbitraj International. Ezit sa imi fac planuri pe termen mediu si lung prin prisma numeroaselor variabile independente de vointa noastra si de aceea imi este imposibil sa estimez unde ma voi afla peste un an, cu atat mai mult peste cinci”, sustine Daniel.

„Rezultatele bune confera oportunitati”


Galeria celor mai buni il include si pe  Ionut Florin Cofaru, absolventul care a terminat facultatea cu nota  9,905. Astazi, tanarul lucreaza ca avocat in cadrul SCA Razvan Dinca & Asociatii. El isi continua pregatirea pe doua planuri: urmeaza un program de master in Drept Privat, iar prin activitatea profesionala desfasurata incearca sa castige cat mai multa experienta ca avocat.

Ionut Cofaru vine din Sibiu. De altfel, el a absolvit Colegiul National “Gheorghe Lazar” din acest oras, la o clasa cu profil matematica-informatica. A avut dintotdeauna o pasiune pentru dezbatere, pentru oratorie, dorind sa-si faca auzit punctul de vedere. Asa s-a nascut si ideea de a sustine examen de admitere la Facultatea de Drept. ”Nu pot sa spun ca am stiut din clasa a IX-a ca voi urma aceasta facultate, intotdeauna au existat mai multe variante, luand in considerare inclusiv posibilitatea de a studia in afara tarii. Decizia de a da la Drept am luat-o la sfarsitul clasei a XI-a, iar de atunci am ramas consecvent”, precizeaza Ionut.

Povestea lui este interesanta si dintr-un alt punct de vedere: pentru a studia Dreptul, Ionut si-a parasit locurile de bastina si a venit intr-un oras necunoscut lui. “Trecerea de la liceu la facultate a fost una destul de brusca, dar frumoasa. In liceu o mare parte din materii nu au prezentat un real interes pentru mine, sentiment care a disparut odata ce m-am asezat pe bancile facultatii, moment in care am realizat ca invat lucruri care imi plac, ca invat lucruri care vor sta la baza formarii mele profesionale. Fiind din Sibiu, primii ani de studentie au fost anii in care am cunoscut un alt stil de viata, departe de confortul de acasa, departe de familie si de toate lucrurile cu care eram obisnuit. Tot primii ani de studentie au fost anii in care am cunoscut foarte multe persoane, in care am aflat atat de multe lucruri noi, dar, cel mai important, au fost anii in care am realizat ca am pasit pe drumul bun cand am luat decizia de a da la Facultatea de Drept si ca doresc sa continui pe acest drum”, explica tanarul.

Statutul de “provincial”  l-a afectat, in sensul ca desi a avut posibilitatea de a face practica intr-o firma mare de avocatura, nu a putut profita de aceasta sansa  deoarece in timpul verii nu ramanea in Bucuresti, iar pe parcursul anului scolar timpul nu i-a permis sa se imparta intre studiu si munca.

Ionut este constient de faptul ca  parcursul sau de pana acum este unul care il poate ajuta foarte mult in cariera. “Rezultatele bune confera oportunitati, iti confera acces la posibilitati de angajare. De aici mai departe insa conteaza foarte mult modul in care profiti de avantajele pe care ti le confera calitatea de absolvent bun al Facultatii de Drept, calitate care iti deschide multe usi, dar care nu te impinge inauntru”, arata tanarul.

A renuntat la o cariera de inginer


Cand era adolescent, Ionut Visinescu si-a dorit o cariera de inginer. Visul lui s-a tradus si prin optiunea pe care a facut-o in clasa a VIII-a: profilul de matematica-informatica intensiv engleza la cel mai renumit liceu din Buzau – Colegiul “Bogdan Petriceicu Hasdeu”. ”Doar ca am realizat rapid ca fizica si matematica sunt cam complicate pentru mine si ca stiintele socio-umane sunt mult mai atractive. Mi-am dorit sa sustin admiterea la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti din clasa a XI-a. Tot atunci m-am gandit pentru prima data cum ar fi daca dupa facultate as reusi sa intru la Institutul National al Magistraturii, desi nu stiam exact ce presupune acest lucru. Marturisesc ca la acel moment parea un deziderat greu de atins si opinia asta am avut-o pana in octombrie anul acesta”, povesteste tanarul.

Alegerea facuta a fost una de succes, fapt dovedit si de nota 9,903, obtinuta la absolvirea Facultatii de Drept.

Munca lui Ionut continua. Tanarul ne-a povestit ca “dupa licenta au urmat doua luni crunte de ‘cantonament’ in vederea examenului de admitere la INM, iar intre timp si admiterea la master. Am ales masterul de Stiinte Penale din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Imi e greu sa spun unde ma vad peste 5 ani. Am mai fost intrebat si voi da acelasi raspuns respectiv ca imi doresc ca peste 5 ani sa am macar jumatate din entuziasmul de acum. Daca voi reusi asta, atunci peste 5 ani voi fi intr-un loc potrivit pentru mine”.

Venirea in Bucuresti a insemnat pentru Ionut o alta etapa in viata: a intalnit oameni si situatii noi. “Chiar daca mi-am schimbat locatia si colegii, in cazul meu exigentele au ramas la acelasi nivel pe care l-am cunoscut si in Colegiul B.P.Hasdeu. Din anul I de facultate am cele mai frumoase amintiri. Trecerea la viata de camin s-a dovedit a fi cea mai buna alegere pentru acel moment gratie persoanelor pe care le-am cunoscut si cu care am pastrat legaturi de prietenie. Daca as putea sa o iau de la capat as face exact aceleasi optiuni”, mentioneaza tanarul.

Vorbind despre anii de facultate, Ionut Visinescu spune ca a avut parte de foarte multe stagii de practica. “In anul I am castigat in urma unui proces simulat de pledoarii de drept constitutional un internship de 2 luni la Institutul National al Magistraturii, acesta fiind momentul in care mi-am gasit motivatia si am putut afla totul despre INM. In anul  III am avut onoarea de a efectua un stagiu de lunga durata la Academia Romana, Institutul de Cercetari Juridice ‘Acad. Andrei Radulescu’- Centrul de Studii de Drept European sub indrumarea domnului prof. univ. dr. Mihai Sandru. Tot in anul III am obtinut un internship la societatea de avocatura PeliFilip. Atmosfera de aici a fost una exceptionala, departe de cum imi imaginam eu atmosfera dintr-o firma de avocatura. Am cunoscut oameni minunati si extrem de bine pregatiti de la care am avut foarte multe lucruri de invatat. Cel mai mult in pregatirea mea pentru INM m-a ajutat faptul ca am vazut la PeliFilip ce inseamna sa fii perfectionist si cred ca ma va ajuta in viitor faptul ca am vazut cu adevarat ce inseamna o echipa. Efectul stagiului de practica desfasurat la PeliFilip a fost acela ca mi-a fost foarte greu sa raman la decizia de a da la INM si de a nu ma reorienta catre Baroul Bucuresti. Am decis sa merg pe un drum pe care mi-l imaginasem cu mult inainte, insa stagiul de practica m-a ajutat foarte mult sa inteleg cu ce greutati se confrunta un avocat zi de zi”, explica Ionut.

Media obtinuta la finalizarea studiilor de licenta reprezinta o carte de vizita, dar  Ionut Visinescu crede ca este “departe de a fi cel mai important criteriu pentru un angajator. Consider ca notele sunt relevante, dar nu spun totul despre o persoana. In vederea angajarii, caracterul unei persoane ar trebui sa fie la fel de important ca si cunostintele pentru ca mediul de lucru este un factor ce contribuie foarte mult la rezultate. Cei care fac un mediu de lucru mai prielnic sau mai vitreg sunt chiar angajatii care ajung sa formeze sau nu o echipa. Ca atare un angajator ar trebui sa tina cont de multe aspecte si nu doar de notele sau rezultatele unei persoane care uneori mai depind si de conjunctura”, spune acesta.

A fost mereu in linia intai


Elena Laura Lupu a reusit sa sparga suprematia masculina din galeria celor mai buni absolventi ai Facultatii de Drept. Cu nota 9,885, tanara este una dintre studentele cu rezultate de exceptie care promite un parcurs profesional unic intr-o lume in care reusesc doar cei care muncesc. A fost obisnuita de mica sa joace in linia intai, iar acest lucru a transformat-o intr-o luptatoare.

„Eu mereu am fost un elev ‘cu coronita’. Am luat premiul I din clasa I, pana in clasa a XII-a. La examenul de capacitate de la finalul clasei a VIII-a, am obtinut cea mai mare medie din judetul Sibiu, 9,96. Am absolvit Colegiul National ‘Gh. Lazar’ din Sibiu in anul 2010, sefa de promotie, cu media 9,98. In timpul liceului m-au pasionat indeosebi matematica si fizica. Trei ani la rand am obtinut premiul intai pe judet la Concursul National de Matematica Aplicata ‘Adolf Haimovici’, ceea ce mi-a permis sa particip la faza nationala de la Iasi, unde am obtinut premiul III, respectiv doua prime mentiuni. Avand incredere in fortele proprii si fiind convinsa ca pot face orice imi propun, am amanat decizia legata de facultatea pe care urma sa o urmez. In schimb, mi-am dedicat eforturile spre a obtine certificatele de limba straina: la limba engleza ‘Cambridge’ (clasa a XI-a), respectiv la limba germana ‘Sprachdiplom’ (clasa a XII-a); ambele le-am obtinut la cel mai avansat nivel. Abia in luna martie 2010, la terminarea sustinerii examenului de limba germana, am inceput sa ma gandesc la alegerea viitoarei profesii. Asteptarile din partea profesorilor mei au fost ca eu sa ma indrept spre Facultatea de Matematica, Inginerie, Politehnica sau Medicina. Insa visul meu a fost Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti. Am inceput pregatirea si am reusit sa obtin a treia medie la examenul de admitere. Ceea ce mi-a indrumat pasii spre aceasta facultate a fost dorinta de a accede in magistratura, pentru a avea sansa de a face ceea ce este drept, pentru a imi aduce intr-un mod cat mai onorabil contributia la mai bunul mers al societatii noastre”, povesteste Laura.

Venirea in Capitala  a reprezentat o noua provocare. ”Mi-a fost greu la inceput, am simtit diferenta de stil de predare fata de liceu; de asemenea volumul de informatie era mai mare. Insa nu mi-a luat mult sa ma acomodez. M-am bucurat ca este greu, si m-am simtit norocoasa ca am sansa sa studiez Dreptul la cea mai buna facultate de drept din tara”, arata tanara.

Astazi, cand se uita in spate si analizeaza drumul pe care l-a parcurs pana in acest moment, constientizeaza ca a facut cea mai buna alegere posibila, statutul de studenta la Facultatea de Drept din Bucuresti oferindu-i sansa de a lucra  in medii diferite.

”In primii ani de studentie, pe langa dreptul civil - pentru care am manifestat de la inceput un interes deosebit -  m-au atras si diplomatia si dreptul international public, asa incat in primul an de facultate am efectuat un stagiu de practica la Ministerul Afacerilor Externe, iar in al doilea an de facultate, la Administratia Prezidentiala. In continuare, in anul al treilea am participat la concursul de drept international public ‘Philip C. Jessup’. Acest concurs presupune un proces simulat in fata Curtii Internationale de Justitie: studentii, reprezentanti ai unor state fictive, pledeaza in fata Curtii, cautand sa isi sustina cat mai convingator argumentele. Sub indrumarea domnului lector univ. dr. Ion Galea, eu si colegii mei ne-am calificat la faza internationala de la Washington D.C., unde am obtinut cea mai buna performanta a Romaniei de pana acum, locul 1 din lume pentru cele mai bune memorii scrise. Participarea la acest concurs m-a facut sa imi indrept atentia spre avocatura. In consecinta, am efectuat un stagiu de practica la societatea de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, in cadrul programului ‘Scoala de Vara’ organizat de aceasta firma.  Acest exercitiu a fost unul deosebit de util, care mi-a permis sa ma familiarizez cu activitatea intr-o firma mare de avocatura. In acest fel, mi-am intregit imaginea de ansamblu pe care mi-o construisem despre avocatura de business”, povesteste Laura.

Tanara are planuri mari pentru cariera sa. In acest moment isi continua studiile la Universitatea din Bucuresti, in cadrul masterului de Drept privat aprofundat. „In ceea ce priveste viitoarea mea profesie, in continuare urmeaza sa aleg intre magistratura si avocatura. Ceea ce stiu sigur este ca, indiferent de alegerea mea, mi-ar placea sa urmez si o cariera universitara”, puncteaza Laura. Experientele traite pana in acest moment  o ajuta sa realizeze faptul ca „notele mari sunt doar unul dintre lucrurile de care un viitor angajator tine seama. Conteaza, poate chiar mai mult, personalitatea, abilitatile sociale, deschiderea, abilitatea de a lucra in echipa. De asemenea, pentru unii angajatori este importanta implicarea si in activitati extra-curriculare, precum participarea la sesiuni de comunicari stiintifice, procese simulate sau concursuri internationale. Aceasta demonstreaza ca, in ciuda unui program incarcat la facultate, ai ales mai mult  –  ti-ai dorit sa obtii ceva in plus fata de colegii tai si, mai mult, ai si reusit”.

Povestile celor patru tineri dovedesc faptul ca se poate face performanta in Romania. Important este sa-ti doresti acest lucru si sa depui efort pentru a ajunge acolo unde ti-ai propus. Tinerii care anul acesta au reusit sa termine Facultatea de Drept cu cele mai bune rezultate isi doresc sa se realizeze profesional la ei in tara.

Invata de la cei mai buni


Daniel Petrache (foto): „Niciun moment nu am perceput facultatea ca pe o povara si am primit cu interes noile informatii pe care trebuia sa le asimilez. Sfatul meu pentru un student de anul I este sa se implice in cat mai multe proiecte in viata studenteasca, sa nu se rezume la cursuri si seminare. Sa faca voluntariat sau orice alta activitate ce ii permite sa isi sculpteze caracterul, sa participe la concursuri studentesti, sa caute in permanenta sa fie mai bun. Si, cel mai important, sa puna pasiune in ceea ce face, sa fie dedicat activitatilor in care se angreneaza. Daca va munci cu placere, cu entuziasm, nu va percepe nicio secunda facultatea ca pe o corvoada si in mod cert rasplata eforturilor sale nu va intarzia sa apara.”

Ionut Florin Cofaru (foto): „Pe mine m-au ajutat foarte mult planificarea timpului si abordarea materiei pe masura ce aceasta era predata. Cel mai mult m-a ajutat insa incercarea de a intelege rationamente, mecanisme, institutii, intrucat in acest mod am ajuns sa stapanesc bine materia. Nu stiu daca sunt in postura de a da sfaturi, tinerii studenti au posibilitatea de a afla pe pielea lor ce este mai bine pentru ei, intrucat experienta proprie este intotdeauna cea mai utila. Daca isi planifica bine timpul, daca reusesc sa inteleaga institutiile pe care le invata, daca nu o sa aiba prejudecati cu privire la dificultatea examenelor, cu siguranta se vor descurca foarte bine.”


Ionut Visinescu
(foto): „Intr-adevar, Facultatea de Drept este una foarte grea, insa nu e singura. Sunt multe facultati grele, insa atunci cand faci lucrurile cu pasiune si din placere nu ai cum sa dai gres. Pe langa pasiune este necesara si multa munca si ambitie. Pe cei mai tineri i-as sfatui sa ia seama de ceea ce spunea Confucius – ‘Alege-ti o meserie (n.n facultate) pe care sa o iubesti si nu vei lucra o zi din viata ta’.”


Elena Laura Lupu (foto): “Orice rezultat vine direct proportional cu munca pe care ai depus-o. Studiul individual aprofundat este cheia pentru succes in aceasta privinta. In acelasi timp, oameni suntem cu totii, efortul pe care il depunem este unul intelectual, iar mintea noastra are nevoie de relaxare. Prin urmare, dincolo de studiu, nu trebuie neglijate nici iesirile in oras: la teatru, la opera sau cu prietenii. Nu trebuie uitat ca la baza oricarui profesionist, sta mai intai de toate omul, iar primul nu poate obtine performanta, daca l-am neglijat pe al doilea.”

Ce ar trebui schimbat in sistemul de invatamant superior


Reprezentanti ai generatiei lor, cei patru tineri sunt de parere ca se simte nevoia unor schimbari in sistemul de invatamant superior  din Romania. Elena Laura Lupu crede ca in acest moment “exista o supra-saturare a pietei muncii, datorita faptului ca exista foarte multi absolventi de facultate (indiferent de domeniu).  A existat si exista in continuare o disputa intre cei care sustin o deschidere cat mai mare, pentru a permite cator mai multi absolventi de liceu continuarea studiilor in invatamantul superior, pe de o parte, si cei in favoarea sistemului occidental, pe de alta parte, unde cei care termina o facultate sunt mai putini si, implicit, cred eu, mai bine pregatiti”. Tanara spune ca, fara a se plasa strict de partea vreuneia dintre cele doua tabere, o schimbare ar trebui facuta in acest sens. ”Oricum, trierea are loc, ulterior, pe piata muncii, orice angajator fiind in cautarea profesionistilor din domeniu. Insa aceasta este o explicatie pentru faptul ca multi absolventi de facultate ajung sa profeseze in cu totul alte domenii decat cel pentru care au primit pregatire”.

La randul sau, Ionut Cofaru sustine ca „ar fi utila o abordare mai practica a multelor aspecte teoretice studiate in facultate. De asemenea, consider ca ar fi util sa se puna accentul pe participarea studentilor la concursuri, conferinte si sa se incurajeze realizarea activitatii de cercetare si de redactare de articole”.

De asemenea, Ionut Visinescu atrage atentia ca sistemului de invatamant superior din Romania ii lipsesc dotarile tehnice si entuziasmul. ”Suntem obisnuiti sa vedem mereu partea goala a paharului. Exista si anumite ‘calitati’ ale sistemului de invatamant superior. Cred ca studentii care sunt licentiati in Drept sunt bine sau foarte bine pregatiti din punct de vedere teoretic. Daca schimbam optica si ne gandim ce se intampla din punct de vedere practic, lucrurile nu mai stau chiar la fel. E destul de grav cand termini o facultate de 4 ani, stii teoria foarte bine, insa din punct de vedere practic ai atat de multe de invatat incat ti-ar mai trebui inca 4 ani de ‘studiu’”, mai spune tanarul.

Rolul jucat de firmele de avocatura


Un rol important in realizarea schimbarilor dorite il joaca si mediul privat. Facultatea de Drept din Bucuresti reprezinta dovada faptului ca firmele se pot implica in mod activ in formarea noilor generatii de profesionisti.

“Marile societati de avocatura sunt in mod evident interesate de noile generatii de avocati, data fiind nevoia perpetua de resurse umane si faptul ca sunt practic principalii beneficiari ai unui act educational de calitate. De altfel, anumite societati se implica si material in sustinerea comunitatii academice, fapt pe care eu il privesc ca pe o modalitate de a intoarce o parte din ce ai primit institutiei si oamenilor care au pus bazele formarii tale profesionale. Totusi, cred ca este loc de mai bine in aceasta privinta. Spre pilda, marile case de avocatura s-ar putea implica activ in crearea de programe de master cu inclinatie spre latura practica a dreptului, in domeniile ce reprezinta un procent consistent din cifra de afaceri a acestora. In acest fel, gradul de atractivitate si prestigiul facultatii ar creste, studentii ar putea sa inceapa inca de pe bancile facultatii procesul de perfectionare intr-o anumita ramura a Dreptului, iar societatile de avocatura ar putea recruta studenti ce au dobandit deja cantitatea necesara de notiuni pentru a activa intr-un anumit domeniu. Altfel spus, toata lumea ar avea de castigat de pe urma unei astfel de implicari. Cel putin la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, invatamantul superior juridic din Romania este pe calea cea buna, prin prisma existentei unei echipe de conducere profesioniste si dedicate, dar si prin cadrele didactice ce trateaza cu profesionalism si devotament vocatia de dascal. As puncta totusi un aspect de imbunatatit, si anume necesitatea modificarii planului de invatamant in sensul corelarii acestuia cu realitatile practice actuale. Exista anumite discipline ce ar trebui prioritizate si ma voi rezuma la un singur exemplu, Drepturile omului, materie optionala la acest moment, dar care, cred eu, ar trebui sa se numere printre disciplinele de studiu obligatorii. Din cate stiu, membrii Consiliului Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, cadre didactice si studenti deopotriva, au deja in vedere acest aspect si sunt convins ca vor ajunge, ca intotdeauna, la o decizie care sa favorizeze in primul rand, interesul studentilor”, sustine Daniel Petrache.

Am simtit in timpul facultatii ca sunt anumite societati de avocatura care se implica in pregatirea viitorilor profesionisti ai dreptului. Majoritatea ofera anumite stagii de practica pentru studentii din anul 3 in vederea unei eventuale recrutari. Cred ca e o situatie de win-win. Pe de o parte firma de avocatura are sansa sa isi vada lucrand posibilul viitor angajat, in afara unui interviu. Pe de alta parte, studentul are ocazia de a vedea mediul de lucru din acea firma. In acest mod stie exact la ce sa se astepte atunci cand va face parte din acea societate de avocatura.  Problema este ca sunt putine firme de avocatura care doresc sa se implice in acest mod raportat la numarul mare de studenti. De aceea nu e de condamnat atitudinea unor firme de avocatura de a selecta studentii dupa criterii care tin cont de notele obtinute in facultate. E o modalitate de departajare. Partea buna este ca acele societati de avocatura care decid sa se implice in acest”- Ionut Visinescu.

In general, firmele mari de avocatura si-au facut simtita prezenta in facultate. Organizarea unor concursuri de eseuri, acordarea de burse, sustinerea unor prezentari a societatii in fata studentilor, invitarea studentilor la sediul firmei in cadrul unei ‘zile a portilor deschise’ sau organizarea de training-uri  sunt cateva dintre modalitatile de promovare la care au recurs marile societati de avocatura. Alte societati de avocatura ofera stagii de practica pentru studenti, in urma unui proces de selectie la care participa si asociatiile studentesti. Rezulta ca am simtit implicarea societatilor de avocatura inclusiv in cursul facultatii, acestea fiind constant interesate in recrutarea celor mai buni studenti, care sa aduca un plus de valoare activitatii firmei”- Elena Laura Lupu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 

Comentarii

 

1-1 din 1

1
 
Doru
07 ianuarie, 2015 - 06:42

Cu tot respectul pentru absolventii enumerati de dumneavoastra in cuprinsul articolului, dar cel mai bun "absolvent de Drept" (promotia 2014) este Max Druta, absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, dublu castigator al Hexagonului Facultatilor de Drept - proba de dept civil, acum avocat stagiar la S.C.P.A. Bercea & Asociatii.

Recomanda | 1 user a recomandat acest comentariu

 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 17 / 26
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Echipa MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații se extinde. Cristina Crețu, in-house cu o vastă experiență, și Mihaela Nyerges, avocat specializat în Energie și M&A, s-au alăturat firmei
În ciuda situației „speciale” în care s-a lucrat, avocații Reff & Asociații au fost implicați în toate tipurile de dispute de business. Date fiind viteza cu care s-au adoptat actele normative, precum și lipsa de claritate a acestora, clienții au fost foarte interesați de perspectiva litigioasă a acțiunilor pe care urmau să le întreprindă sau a consecințelor în cazul unei lipse de reacție
Suciu Popa câștigă pentru Hidroelectrica un litigiu care consolidează o creanță de peste 22,2 mil. RON
Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ
Bondoc & Asociații își consolidează echipa prin două promovări și o nouă adiție
Cătălin Oroviceanu (ex-KPMG Law) s-a alăturat firmei de private equity Sarmis Capital. El a devenit partener în fondul înființat de Cezar Scarlat, cu care a colaborat la Abris Capital
Bondoc și Asociații anulează o decizie a CNSC și menține atribuirea unui contract de achiziție publică în valoare totală de peste 70 mil. €
MPR Partners anunță despărțirea de partenerul Ioan Roman. Echipa nu se modifică, firma se va numi MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații
Ţuca Zbârcea & Asociaţii obține deblocarea licitației de 176 mil. € pentru achiziția a 100 de tramvaie în București
KPMG Legal România își continuă dezvoltarea strategică în aria serviciilor de consultanță în Tehnologie, IP și Protecția datelor. Flavius Florea se alătură firmei în calitate de Senior Managing Associate
Digitalizarea instanțelor, urmată de implementarea ședințelor de judecată online, reprezintă un veritabil progres, așteptat de multă vreme, spun litigatorii SAA. Roxana Catea, Managing Associate: Normalitatea în litigii, astfel cum o percepeam anterior pandemiei, nu credem că va reveni, ceea ce nu este în detrimentul justițiabililor
Litigatorii firmei Popescu & Asociații gestionează un mandat complex, cu peste 5.000 de dosare, pentru unul din liderii europeni în recuperarea de creanțe pentru bănci și furnizori instituționali. Octavian Popescu, Partener: Experiența ultimelor două luni ne-a arătat că este posibil să fim eficienți și să funcționăm la capacitate maximă chiar și în condiții de criză
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...