ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bihor: Ministrul Mediului spune că va propune modificarea legii insolvenţei pentru închiderea unor depozite de deşeuri

07 August 2018   |   Ioana Duta

"Soluţii nu avem. Pentru că nu găsim din punct de vedere legal cum să intrăm noi în posesia acestor terenuri şi să le ecologizăm şi să cheltuim bani. De unde să luăm banii?"

 
 
 Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a declarat marţi, la Oradea, că va propune modificarea legii insolvenţei pentru a se putea găsi soluţii pentru închiderea unor depozite de deşeuri industriale periculoase ai căror proprietari, majoritatea societăţi private, au intrat în insolvenţă, fiind astfel neglijate obligaţiile de mediu. 
 

"Va trebui să facem o analiză clară a tuturor societăţilor care sunt în această situaţie. Majoritatea sunt private. E o problemă venită din trecut, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie o obişnuinţă şi pentru viitor. Trebuie să găsim soluţii. Există un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului, cu Ministerul Justiţiei, Ministerul de Finanţe şi Administraţia Fondului de Mediu pentru identificarea soluţiilor, astfel încât să vedem pe lege, cum poate statul să închidă, în cazul în care aceste societăţi intră în faliment, să intre în posesia acestor depozite, să le ecologize şi terenul aferent să intre în proprietatea statului", a declarat ministrul Mediului. 
 
Ministrul Mediului a subliniat că în prezent nu sunt soluţii pentru închiderea acestor depozite decât presiunea asupra societăţilor private de a pune în aplicare obligaţiile de mediu din autorizaţia integrată de mediu. Gavrilescu a adăugat că despre modificarea în acest sens a legii insolvenţei s-a discutat deja în Guvern. 
 
"Soluţii nu avem. Pentru că nu găsim din punct de vedere legal cum să intrăm noi în posesia acestor terenuri şi să le ecologizăm şi să cheltuim bani. De unde să luăm banii? Şi care e procedura? Asta vă spun, că nu putem. Nu puteţi să ne cereţi, ca într-un timp foarte scurt, să facem ceva nefăcut de alţii de ani de zile. Este o problemă extrem de arzătoare. Foarte importantă şi foarte grea", a spus ministrul. 
 
Graţiela Gavrilescu a arătat şi că din partea celor care au executat silit aceste societăţi intrate în insolvenţă nu a existat nicio preocupare pentru respectarea obligaţiilor de mediu prevăzute de lege. 
 
"Sunt societăţi care aveau în autorizaţia integrată de mediu o listă întreagă de obligaţii pe care trebuiau să le ducă la îndeplinire, pe care nici nu le-au băgat în seamă, au intrat în insolvenţă, iar executorul silit nici măcar nu s-a uitat la obligaţiile de mediu, l-a interesat doar să vândă fierul vechi. O să plătim noi, toţi românii, ca să putem să închidem aceste depozite. O să propun să se modifice, cât mai repede, această lege a insolvenţei", a subliniat ministrul Mediului. 
 
Graţiela Gavrilescu a arătat că, încă din prima zi a mandatului de ministru, a solicitat lista acestor depozite de deşeuri industriale periculoase pentru care este iniţiată procedura de infringement la adresa României de către Bruxelles. Printre cele 39 de astfel de depozite existente în prezent în această situaţie în ţară se află şi cel de la Derna, din judeţul Bihor, unde sunt mai multe bataluri cu acid. 
 
"Deci încă 38 de primării care s-ar putea trezi ca proprietari ai unor astfel de depozite. Dacă nu găsim imediat şi repede o soluţie, chiar o să avem o problemă. Este de fapt o greşeală a noastră, a tuturor, din 1990 încoace. Pentru că dacă urmăream îndeaproape închiderea acestor depozite, nu ne trezeam în această situaţie. Sau trebuia să facem şi noi ca alte state ale Uniunii Europene, să închidem întâi acele depozite şi pe urmă să privatizăm", a mai afirmat Graţiela Gavrilescu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 25 / 11639
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
  LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
  LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
  LegiTeam: Maravela|Asociaţii is looking for a consultancy associate
  Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
  Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
  Alexandru George Lazăr, partener IntLaw (Spania) și profesor al Universitații Pompeu Fabra, din Barcelona: Sunt în permanentă legătură cu România. Sper ca în viitorul apropiat să se concretizeze colaborări strategice cu case de avocatură românești
  Gabriela Dinu se alătură echipei de Dreptul Muncii a NNDKP
  Concurenţa a autorizat preluarea unor creanțe și bunuri imobile ale Alpha Bank de către Deutsche Bank, Anacap Financial Europe și APS Investments. Avocați de top în tranzacția de 360 mil. E
  Grupul german PHOENIX preia oficial Farmexim SA și lanțul de farmacii HelpNet Farma. Ce avocați au lucrat în tranzacția estimată la peste 100 mil. €
  Tranzacția de 73 mil. € prin care CMI preia posturile de radio din CEE ale grupului Lagardère a ajuns la final. O echipă multijurisdicțională Clifford Chance a asistat cumpărătorul | Vânzătorul a lucrat cu avocații Wolf Theiss
  Wolf Theiss își consolidează echipa de TMT și Protecția Datelor în România
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...