ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valeriu Stoica, Founding Partner STOICA & Asociaţii: Clienţii caută azi servicii integrate ce presupun consultanţă şi litigii, care să aibă în vedere nu doar un domeniu al dreptului, ci toate acele domenii legate de o anumită industrie. Avocaţii vor avea succes numai în măsura în care această dublă cerinţă este satisfăcută

10 Aprilie 2017   |   G. S.

* Interviu cu Valeriu Stoica, Founding Partner STOICA & Asociaţii

Valeriu Stoica, Founding Partner STOICA & Asociaţii

 
 
Integrarea serviciilor avocatiale este o necesitate pe care o impune piata acestor servicii oferite de avocati, spune Valeriu Stoica, Founding Partner STOICA & Asociaţii, intr-un interviu acordat BizLawyer. In opinia sa, clientii cer astazi servicii avocatiale integrate, care presupun atat consultanta, cat si litigii, servicii care sa aiba in vedere nu doar un domeniu sau altul al dreptului, ci toate acele domenii legate de o anumita industrie. In acest context, pentru a avea succes, avocatii trebuie sa cunoasca foarte bine specificul economic unui anumit domeniu, indiferent ca este vorba de energia, farma, telecom, imobiliar samd si, pe de alta parte, sa stie toate implicatiile acelui domeniu. "Integrarea serviciilor avocatiale este o necesitate pe care o impune piata serviciilor avocatiale. Fara indoiala, asta nu inseamna ca nu vor continua sa fie si avocati ”generalisti”, pentru ca exista si piata serviciilor avocatiale pentru persoanele fizice si este firesc ca profesia de avocat sa aibe un segment solid, important, pentru a raspunde si acestor necesitati", a explicat Valeriu Stoica in interviul acordat BizLawyer. 


Co-fondatorul societatii civile de avocati STOICA & Asociatii s-a referit si la asa-zisa imunitate pe care ar dori-o avocatii, prin anumite modificari ale legii profesiei de avocat. Domnia-sa a subliniat ca nu este vorba numai de imunitate, este vorba de garantia libertatii exercitarii unei profesii libere, mai ales tinand seama de provocarile care exista in momentul de fata, in multiple domenii.  Mai multe despre activitatea societatii de avocati STOICA & Asociatii in 2016, avocati, proiecte, dar si planuri de viitor, puteti afla din interviul pe care Valeriu Stoica, Founding Partner STOICA & Asociaţii, l-a acordat publicatiei noastre.

* * * * * * * * *

Biz
Lawyer: Domnule Stoica, v-as ruga sa ne spuneti cum a fost anul 2016 pentru societatea de avocati STOICA & Asociatii. Care ar fi cele mai importante repere ale activitatii pentru anul ce se incheie?

Valeriu Stoica: A fost un an foarte bun, un an de consolidare a politicii organizationale. Orice structura profesionala isi pastreaza continuitatea in masura in care are o cultura organizationala proprie, iar pentru noi aceasta cultura inseamna in primul rand cele trei elemente care se afla in deviza noastra: fidelitate, integritate si curaj. In jurul acestor valori am cladit si am consoldiat intreaga cultura organizationala a societatii de avocati STOICA & Asociatii. Prin asta ne-am fidelizat clientii si am dezvoltat activitatile de servicii avocatiale in aceasta perioada.

- Ne puteti spune care au fost proiectele cheie ale firmei, cele mai importante dosare din 2016? Cine le-a coordonat? Ce tip de probleme juridice au dat de furca clientilor dumneavoastra? In ce domenii?

Am avut proiecte foarte importante in industria energiei, industria farma, in industria serviciilor bancare si financiare. Am avut, de asemenea, proiecte foarte importante in domeniul telecom si in domeniul dezvoltarii imobiliare si urbanistice. Toti partenerii au fost activi intr-unul sau altul dintre acestea, sau chiar in mai multe domenii. Daca ne referim la un alt criteriu, nu cel al industriilor, ci acela al specializarii profesionale, am avut proiecte foarte importante in domeniul concurentei, in arbitrajul international si intern, in materia contenciosului administrativ, fara a mai vorbi de multe alte dosare care tin de contractele interne intre profesionisti si de anumite relatii de proprietate.

- Va propun sa le luam pe rand. Anul trecut au fost tensiuni mari in industria bancara, conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau in alta moneda, clauze considerate abuzive si pe final de an darea in plata si falimentul persoanelor fizice. Ce tip de clienti ati avut in aceste spete? V-as ruga sa ne spuneti in ce proiecte i-ati reprezentat si cu ce rezultate?

Intr-adevar in acest domeniu al industriei bancare si al serviciilor financiare au fost anul trecut tensiuni multiple. Ele sunt rezultatul faptului ca multa vreme nu a existat o abordare echilibrata, inteleapta, a raporturilor dintre profesionisti si consumatori in acest domeniu. Si aici, daca vorbim in mod obiectiv, trebuie sa remarcam faptul ca nici bancile nu au avut o abordare flexibila a relatiilor cu consumatorii; mai ales dupa criza economica din anii 2008-2009, in multe cazuri s-ar putea spune ca politicile bancilor au fost un pic inertiale si nu s-au adaptat transformarilor petrecute in aceasta perioada, in primul rand ca urmare a crizei economice. Din aceasta cauza, tensiunile s-au acumulat si, la un moment dat, au riscat sa explodeze. Mai trebuie spus ca exista si o tentatie de abordare politica, daca nu politicianista, a relatiei care exista intre profesionisti si consumatori pe piata serviciilor bancare si financiare. Daca tinem seama si de aceasta tentativa de a politiza tensiunile care au existat si exista in acest domeniu, atunci ne dam seama de dificultatea pastrarii echilibrului, de dificultatea pastrarii unei abordari juridice profesioniste a acestei probleme. Si, ca sa dau exemple, in Parlament au fost, cum bine stiti, initiative de natura sa creeze mari probleme in industria serviciilor bancare si financiare. Este vorba de cele trei proiecte, unele din ele deja adoptate, altele in curs de adoptare sau in curs de discutie la Curtea Constitutionala. Amintesc, in primul rand, de un proiect mai vechi, dar care a fost foarte mult vehiculat in aceasta perioada, referitor la reglementarea referitoare la clauzele abuzive. Apoi vorbim de legea care a intrat in vigoare anul trecut, „a darii in plata”, si de legea referitoare la conversia creditelor in franci elvetieni.

Foarte importanta este nevoia unei abordari echilibrate a raportului dintre consumatori si profesionisti in acest domeniu. Dreptatea nu este in totalitate de partea consumatorilor, sau de partea profesionistilor. Daca nu avem aceasta abordare echilibrata, exista riscul de a mari tensiunile care exista deja pe aceasta piata. Consumatorii trebuie sa inteleaga un lucru elementar: nu pot sa aiba credite, daca nu exista banci puternice. Iar intr-o economie de piata, fara credite, chiar pentru consumatori, nu numai pentru profesionisti, este foarte greu sa iti satisfaci nevoile din ce in ce mai mari. Pe de alta parte, bancile trebuie sa inteleaga, la randul lor, ca fara consumatori, fara cei care imprumuta, nu pot exista. Mai mult decat atat, cei care depun economii la banci nu au cum sa aiba dobanzi, daca nu functioneaza foarte bine piata serviciilor bancare si financiare. Faptul ca avem in momentul de fata dobanzi foarte mici la depuneri, aproape de zero, este si semnul ca, din pacate, aceasta industrie – dependenta de economie in ansamblul ei – se afla ea insasi in dificultate. Daca aceasta dificultate este sporita de acumularea tensiunilor dintre consumatori si profesionisti, dintre debitori si creditorii bancari, nu vom face altceva decat sa cream si mai mari probleme, in primul rand pentru consumatori. Aceasta abordare echilibrata presupune ca bancile, pe de o parte, sa isi adecveze politicile in aceasta industrie in raport cu situatia reala a economiei si cu situatia reala a debitorilor si, pe de alta parte, debitorii nu trebuie sa se lase furati de abordarile populiste.

Asa cum spuneam, exista tendinta ca, in acest domeniu, sa se recurga la o abordare politica sau politicianista. Sunt oameni care vad in dificultatea debitorilor din aceasta zona o buna piata electorala. Cred ca, daca ne referim la abordarea juridica – si ma refer in primul rand la abordarea pe care noi o avem, ca avocati – atunci trebuie sa ramanem strict in reperele profesionale ale acestei probleme. Este motivul pentru care, in procesele aflate in fata instantelor de judecata si in sustinerea echipelor la Curtea Constitutionala, ne limitam la aspectele juridice si la aspectele economice, abordate insa dintr-o perspectiva obiectiva.

- Sa intelegem ca societatea de avocati STOICA & Asociatii reprezinta bancile in aceste conflicte juridice cu consumatorii.

Da, pana la urma este nevoie de o optiune si nu poti fi si intr-o parte si in alta. Avand de multa vreme banci foarte importante in portofoliul de clienti, as spune cele mai importante banci din Romania, in aceste dispute juridice generate de problema clauzelor abuzive, de legea darii in plata si de legea conversiei creditelor in franci elvetieni, nu puteam sa avem alta optiune decat cea de a presta serviciile noastre acestor clienti vechi. Nu inseamna insa ca avem o abordare exclusiv partizana. Cum spuneam mai devreme, chiar ne sfatuim clientii, aceste banci foarte importante, sa aiba o abordare flexibila a relatiilor cu debitorii, cu consumatorii, din doua perspective. Este vorba de debitorii aflati in dificultate, dar este vorba si de adaptarea produselor acestor profesionisti pentru viitor, astfel incat sa evite pericolele si dificultatile care au aparut din cauza unor abordari mai putin flexibile.

-  Sa trecem la un alt domeniu. In industria farma, in cursul ultimilor doi ani am scris adesea despre victoriile juridice obtinute de STOICA & Asociatii in privinta taxei clawback, unde ati fost deschizatori de drumuri. Ce alte tipuri de probleme juridice au mai reclamat clientii dumneavoastra? Cum ii ajutati in aceste spete? Care sunt avocatii pe care i-ati evidentia pe aceasta arie de practica?

Mai intai, pentru ca ati vorbit de problema clawback, am fost deschizatori de drumuri in construirea unei reprezentari corecte asupra aspectelor juridice pe care aceasta taxa le ridica. Am oferit un produs de servicii juridice pentru cei mai importanti clienti din industria farma. Sunt bucuros sa spun ca aceste contributii, pe care noi le-am avut in domeniul farma, au determinat si o modificare a opticii autoritatilor si a legiuitorului astfel incat, in momentul de fata, practic s-a ajuns la un echilibru in modul de reglementare a acestei taxe. Speranta mea este ca in viitor ea nu va mai alimenta conflictele care au fost pana in momentul de fata. In industria farma avem mai multe produse, oferim mai multe servicii avocatiale. Ma refer, in primul rand, la raporturile dintre producatorii din industria farma si distribuitori. Doua aspecte sunt foarte importante: modul in care se redacteaza si se executa contractele de distributie dintre marii producatori de medicamente si distribuitori, dar si modul in care, in legatura cu aceste contracte si cu activitatile legate de producatori si distribuitori, apar aspecte de concurenta. Incercam, pe de o parte, prin serviciile pe care le oferim, sa prevenim aceste eventuale aspecte de concurenta nelegala si, pe de alta parte, daca apar dificultati, incercam sa oferim solutiile care sa duca la rezolvarea problemelor din acest domeniu.

- Ar putea exista modificari ale legislatiei in acest domeniu in viitor si daca da, cam unde s-ar face reglajul?

Dupa cum bine stiti, aici exista interese multiple. Ca in orice industrie, dincolo de interesele comune, exista si interese diferentiate in raport cu diferite segmente ale industriei. Aici exista o prima segmentare a acestor interese in raport cu producatorii de medicamente generice si producatorii de inovative. Apoi exista anumite probleme ce apar in relatiile dintre toti acesti producatori si autoritatile din domeniu, fie ca este vorba de Ministerul Sanatatii sau de autoritatile care au atributii in ceea ce priveste medicamentele. Important este ca, tinand seama de problemele care au aparut in ultimii ani, Ministerul Sanatatii, Casa de Asigurari de Sanatate si, pana la urma, Guvernul Romaniei si Parlamentul, sa gaseasca acele solutii legislative si solutii din legislatia secundara care sa rezolve problemele care au aparut intre timp.

- Concurenta a ramas probabil una dintre ariile de practica ce au asigurat in 2016 un volum mare de activitate pentru avocatii firmei. Exista niste proiecte cheie pe aceasta arie? Ce tip de consultanta ati acordat, in ce tip de proiecte?

As putea spune ca in momentul de fata societatea STOICA & Asociatii are una dintre cele mai puternice echipe in materia concurentei. Si cand zic asta ma gandesc atat la diversitatea serviciilor pe care le prestam, cat si la performantele acestei echipe.

Acordam, mai intai, servicii in domeniul consultantei privind contractele care se incheie intre producatori si distribuitori si intre distribuitori si unitatile de retail. Este primul moment in care, daca redactarea contractelor este bine facuta, se pot preveni eventualele investigatii sau eventualele sanctiuni din partea Consiliului Concurentei. Daca apar asemenea evenimente, atunci acordam consultanta din momentul in care incepe investigatia si pana in momentul in care aceasta se termina, indiferent daca se inchide sau daca exista un raport cu propunere de sanctionare. Acordam consultanta in cadrul audierilor care au loc la Consiliul Concurentei si, daca exista, pana la urma, o sanctiune pe care Consiliul de Concurenta o adopta, contraventionala, mergem mai departe in instanta si acordam asistenta in litigiile generate la Curtea de Apel si la ICCJ. Oferim, asadar, un pachet complet de servicii de consultanta si de reprezentare in litigii in domeniul concurentei. Este motivul pentru care spuneam mai devreme ca societatea de avocati STOICA & Asociatii are una dintre cele mai puternice echipe in acest domeniu. Mai ales ca, spre deosebire de alte societati de avocati care sunt specializate fie in consultanta, fie in domeniul litigiilor, noi avem o abordare tot timpul interdisciplinara, corelata. Fiecare echipa din cabinetul acesta de avocati poate oferi in egala masura servicii de consultanta si servicii de reprezentare in litigii, pentru ca noi ne gandim de la bun inceput ca o asemenea dubla specializare este posibila. Pana la urma, nu este o ruptura intre consultanta si litigii, specializarea se face nu numai intre consultanta si litigii, ea se face pe domeniile industriilor.

In aceste piete de servicii avocatiale specializate sub aspectul industriilor, este important sa stii si chestiuni de consultanta si, in acelasi timp, trebuie sa faci legatura intre consultanta si litigii, in momentul in care acestea apar. In plus, avem aceasta specializare legata de domeniile dreptului si, daca vorbim de concurenta, de arbitraj, daca vorbim de contencios administrativ si asa mai departe, facem legatura intre domeniile de specializare juridica si domeniile de specializare in raport cu industria specifica, cu piata serviciilor avocatiale legate de anumite industrii specifice.

- Va propun sa mai ramanem un pic la concurenta… Tinand cont de profilul important de litigator pe care il are STOICA & Asociatii ne puteti spune cam care ar fi rata de succes in instanta?

Totul depinde de cum definim succesul. Pentru ca, daca succesul inseamna a castiga ceva, inseamna ca avem succes suta la suta. Daca succes inseamna a castiga totul, atunci rata de succes este mai mica. Insa ceea ce pot sa spun este ca in orice proiect de consultanta sau de litigii la care lucram avem intotdeauna un castig pentru clientii nostri.

- Daca tot am ajuns la Litigii/Arbitraj, ne puteti spune cum a fost anul trecut, comparand volumul de munca si incasarile cu cele din anul anterior? Ne puteti oferi cateva exemple de in care  ati obtinut victorii pentru clientii reprezentati? In oglinda, a existat vreun mare esec in 2016? 

Noi avem mai multi avocati si parteneri, cu multa experienta, care lucreaza in domeniile arbitrajului international si arbitrajului intern. Uneori suntem avocati, alteori suntem arbitrii, iar in multe cazuri suntem experti in litigiile arbitrale internationale. Din aceasta perspectiva, pot spune ca anul 2016 a fost un an foarte bun, cu succese importante, daca ma refer la partea de servicii avocatiale in acest domeniu. Am castigat un proces cu o miza foarte mare, pentru o societate importanta din domeniul siderurgiei din Romania. A fost un proces arbitral la ICC, cu o autoritate din Romania, cu extrem de multe probleme de drept, cu probleme economice, in care a fost nevoie de o abordare tehnica, economica si de o abordare juridica, in acelasi timp. Si sunt foarte bucuros ca, in final, a fost un mare succes. Dar, dincolo de aceste victorii, important este prestigiul pe care l-am castigat in domeniul arbitrajului international in aceasta perioada. Nu numai ca avocati, ci si in calitate de experti; in ultimul timp avem multe solicitari pentru a emite opinii juridice legate de dreptul romanesc in foarte multe litigii internationale, cu miza foarte mare.

- Este stiut ca partenerii fondatori ai societatii de avocatiSTOICA & Asociatii sunt mentionati in fiecare an de directoarele internationale la varful ierarhiei profesionale in practica de Dispute Resolution. Aveti in echipa „sange proaspat”, pregatiti oameni tineri, ii antrenati pentru a pastra nealterat ADN-ul de litigator al societatii STOICA & Asociatii?

Eu cred ca exista o impartire artificiala intre domeniul consultantei si domeniul litigiilor. Secretul nostru, reputatia noastra in domeniul litigiilor, au o baza foarte puternica in domeniul consultantei. Ceea ce multi nu inteleg este ca suntem foarte buni in litigii, suntem foarte buni litigatori, dupa cum spuneati dumneavoastra, pentru ca suntem foarte buni specialisti in consultanta. Este adevarat ca uneori sunt proiecte de consultanta care nu duc la litigii, ceea ce este foarte bine, dar orice litigiu presupune o faza de consultanta. De altfel, sunt tari in care aceste doua domenii sunt separate, exista consultanta juridica separata de faza de litigii, dar litigiile nu se pot rezolva decat daca se face apel la firma de consultanta. In Marea Britanie exista aceasta diviziune intre avocatii de bara si avocatii de consultanta. Dar avocatii de bara sunt obligati sa lucreze cu avocatii de consultanta pentru ca orice litigiu, mai ales cand este vorba de litigii complexe, presupune mai intai lamurirea in prealabil a unor chestiuni juridice si economice in egala masura, iar toate astea presupun consultanta.

Asadar, faima noastra in domeniu litigiilor are aceasta baza foarte puternica in faptul ca prestam foarte bune servicii de consultanta. Dar daca ne referim la consultanta strict separata de litigii, oferim in continuare - dupa cum am oferit in ultimii ani - consultanta in materie de due dilligence, in vederea unor achizitii sau in vederea unor fuziuni. Anul trecut am acordat asemenea servicii de consultanta si am in vedere atat proiecte de achizitii, cat si proiecte de finantare care presupun un sistem de garantii foarte complex. Chiar acum desfasuram un proiect pentru a constitui aceasta structura de garantii pentru o operatiune de finantare complexa.

Avem un cabinet foarte bun, cu oameni tineri, si va pot da cateva exemple: Oana Zama, Valentina Preda, Andreea Micu, Adina Popescu, Bogdan Popescu, Alin Ioan Axente, Daniel Aragea, Mihai Stanescu sunt oameni foarte buni atat in consultanta, cat si in litigii. Andrei Buga este din ce in ce mai mult prezent in consultanta si litigiile legate de dreptul muncii. Sunt oameni foarte buni care vin din urma, se afirma in cadrul societatii noastre si, implicit, se afirma pe piata serviciilor avocatiale.

- Aveti proiecte si in sfera Dreptului penal al afacerilor? Va propuneti sa accelerati si pe aceasta arie in care mai toate firmele mari au anuntat ca si-au creat departamente, ori si-au consolidat echipele?

Nu ne propunem, am realizat deja. Am fost obligati sa facem lucrul acesta pentru ca, avand clienti foarte importanti, societati comerciale cu activitati complexe, am avut solicitari din partea acestora dintr-o dubla perspectiva. Fie ca a fost vorba de calitatea de parte vatamata sau de parte civila in procesele penale pe care le au acele societati, fie ca vorbim chiar de situatii in care anumite societati formeaza obiectul unor investigatii penale, sau anumiti salariati ori chiar manageri din cadrul unor societati formeaza obiectul unor investigatii penale. Sunt investigatii din punct de vedere penal si atunci suntem obligati sa acordam consultanta acestor clienti si in materie penala. In ultimii ani aceste solicitari fiind destul de importante, am fost „presati” sa organizam un departament de drept penal care functioneaza in momentul de fata.

- Si in domeniul proprietatii intelectuale stiu ca aveti o echipa redutabila. Care au fost aici cele mai importante proiecte?

Noi avem unul dintre cei mai buni specialisti in domeniul proprietatii intelectuale – este vorba de Dragos Bogdan – si alaturi de el lucreaza avocati foarte buni: ma refer la Bogdan Popescu si la Mihai Stanescu. Din pacate, in ultimii ani, in domeniul proprietatii intelectuale exista, mai ales sub aspectul patentelor, o activitate mai redusa. Este si o consecinta a pierderii economice, marile companii au acordat mai putina atentie acestui aspect si au avut bugete mai reduse pentru chestiunile legate de patente, de brevete. In schimb au fost mai numeroase litigiile privind marcile si desenele industriale. In domeniul marcilor sau desenelor industriale avem in momentul de fata clienti care ne solicita atat pe partea de consultanta, cat si de litigii. Exista insa speranta ca marile companii vor incepe sa acorde bugete mai mari pentru aspectele de brevete, marci, desene industriale, astfel incat sa isi apere mai bine interesele. Nu exista inca o foarte buna intelegere a importantei pe care proprietatea industriala, proprietatea intelectuala in general, trebuie sa o aiba intr- o economie de piata puternica.

Care sunt perspectivele de dezvoltare a activitatii STOICA & Asociatii in 2017? Vor exista modificari in structura de conducere a societatii? Vor fi evenimente notabile, planuite inca de pe acum?

Noi am avut tot timpul o politica de constructie institutionala bazata pe continuitate, pe prudenta, dar si pe curaj. Am consolidat tot timpul formarea profesionala a avocatilor din cabinet. Avem un program permanent pentru aceasta formare profesionala, suntem convinsi ca de calitatea profesionala a avocatilor nostri depinde si evolutia noastra in perioada urmatoare. Nu am fost adeptii salturilor spectaculoase, punand caramida peste caramida si, ca urmare, dezvoltarea institutionala este bazata pe promovarea oamenilor in cadrul cabinetului. Avem o strategie care incurajeaza aceasta promovare din momentul in care tinerii stagiari vin la societatea de avocati STOICA & Asociatii si pana in momentul in care ajung parteneri. Experienta mi-a aratat ca, tocmai pentru ca avem o cultura organizationala proprie, este foarte greu ca cineva din afara sa ni se alature ca partener. Am avut si experiente de genul acesta, reusite, dar politica noastra de personal se bazeaza, in principal, pe recrutarea celor mai buni studenti din facultatile de drept si, dupa aceea, pe preocuparea de a-i forma profesional si a-i promova in cadrul ierarhiei noastre profesionale, de la stagiar pana la nivelul de partener. Acesta politica se vede si in managementul societatii noastre de avocati, partenerii avand un rol foarte important in domeniul in care lucreaza. Avem periodic sedinte ale partenerilor care hotarasc in legatura cu cele mai importante chestiuni de management privind societatea de avocati STOICA & Asociatii. Cream o echipa si credem ca spiritul de echipa este fundamental pentru orice victorie profesionala.

- Cum vede un avocat cu experienta dumneavoastra avocatura azi? Ma refer la profesie, pe de-o parte, dar si la piata serviciilor avocatiale, pe de alta. Ce s-a schimbat in bine sau in rau, ce s-ar putea intampla anul anul acesta? Sa ne amintim ca Legea avocatilor a fost modificata si se pregateste un cod deontologic…

Ar fi multe lucruri de spus aici, pentru ca sunt doua abordari diferite, pe care le-ati subliniat. Este vorba mai intai de perspectiva profesiei si apoi de perspectiva pietei serviciilor avocatiale.

Din prima perspectiva, reamintesc ceea ce spun ori de cate ori am ocazia, ca profesia de avocat, ca profesie liberala, este fundamentala intr-o societate democratica si intr-o economie de piata. O societate care se bazeaza pe economia de piata si pe democratia constitutionala nu poate functiona cum trebuie fara o puternica structura profesionala a avocaturii. Eu cred ca disjunctia care se face uneori intre economia de piata si cadrul legal in care ea functioneaza este de rau augur. Nu putem avea initiativa libera de succes, nu putem avea performanta economica, cata vreme cadrul legal nu este adecvat exigentelor democratiei constitutionale. Si, din aceasta perspectiva, repet ca este important rolul legiuitorului. La fel de important este si rolul structurilor profesionale.

S-a discutat in ultimul an foarte mult despre asa-zisa imunitate pe care ar dori-o avocatii, prin anumite modificari ale legii profesiei de avocat. Nu este vorba numai de imunitate, este vorba de garantia libertatii exercitarii unei profesii libere, mai ales tinand seama de provocarile care exista in momentul de fata, in multiple domenii. Este adevarat insa ca, pentru a pretinde si pentru a se bucura, de asemenea, de garantii egale ale libertatii exercitarii profesiei, avocatii trebuie sa isi consolideze structurile profesionale sub aspectul regulilor deontologice. Ati vorbit mai devreme de aparitia unui cod deontologic, este o idee foarte buna… Am constatat in ultimul timp ca structurile profesiei -  barourile si Uniunea Barourilor din Romania se preocupa din ce in ce mai multe aceste aspecte deontologice. Pentru ca, daca dorim ca societatea romaneasca sa nu mai priveasca cu suspiciune garantiile legale ale libertatii profesiei, atunci ar trebui ca aceste structuri interne ale profesiei sa fie active ori de cate ori garantiile legale nu ar fi folosite de avocati in sensul pentru care ele au fost prevazute. Si atunci aceste acuzatii care apar uneori in presa, sau din partea unor organizatii civice, privind exagerata garantare a libertatii profesionale a avocatului, o sa dispara. Repet, aceste garantii sunt necesare, profesia de avocat este o profesie care are nevoie de o garantare a libertatii exercitarii ei, mai ales in situatii foarte dificile; nu poate functiona bine democratia constitutionala daca aceste garantii nu sunt acordate profesiei de avocat. Pe de alta parte, pentru a evita folosirea abuziva a acestor garantii legale, profesia de avocat trebuie sa isi consolideze propriul control asupra modului in care avocatii respecta regulile deontologice si atunci lucrurile acestea nu vor mai genera probleme. 

Daca ne referim la celalalt aspect, exigentele pietei serviciilor avocatiale, o sa observam ca in ultimul timp, cum sugeream mai devreme, clientii cer servicii avocatiale integrate, care sa presupuna si consultanta si litigii, servicii care sa aiba in vedere nu doar un domeniu sau altul al dreptului, ci toate acele domenii legate de o anumita industrie. Si asta face ca avocatii societatilor importante sa aibe succes numai in masura in care aceasta dubla cerinta este satisfacuta. Sa stii foarte bine specificul economic unui anumit domeniu, indiferent ca este vorba de energia, de farma, telecom, imobiliar si, pe de alta parte, sa stii toate implicatiile acelui domeniu, fie ca este vorba de proprietate, de concurenta, ca este vorba de dreptul muncii si asa mai departe. Integrarea serviciilor avocatiale este o necesitate pe care o impune piata serviciilor avocatiale. Fara indoiala, asta nu inseamna ca nu vor continua sa fie si avocati ”generalisti”, pentru ca exista si piata serviciilor avocatiale pentru persoanele fizice si este firesc ca profesia de avocat sa aibe un segment solid, important, pentru a raspunde si acestor necesitati. Sunt chestiuni legate de viata noastra cotidiana, de la nastere, casatorie pana in ultima faza a vietii, care presupun implicatii juridice si orice om, la un moment, dat simte nevoia unei consultatii, sau simte nevoie reprezentarii sale de catre un avocat. Ca in mai toata lumea, faptul ca se dezvolta puternice structuri profesionale, societati mari de avocati, nu inseamna ca o sa dispara ceea ce numim avocatul generalist; cum in medicina sunt medici de familie, pe piata avocaturii vor exista si avocati de familie.
 
- Care sunt planurile dumneavoastra de viitor? Veti ramane la fel de implicat in activitatea avocatiala, sau veti aloca mai mult timp Domeniului Vila Dobruşa ori altor proiecte personale, ce nu au legatura cu profesia?

Dupa cum bine stiti, am trei proiecte profesionale pe care le voi continua nu numai in 2017, dar si in urmatorii ani. Sunt profesor la facultate si imi continui activitatea didactica. Voi ramane in continuare foarte activ in cadrul structurii profesionale STOICA & Asociatii, este un pariu pe care l-am facut de multa vreme. Cum bine stiti, am fost activ in politica in zona liberala si, la un moment dat, am spus ca nu este suficient sa impartasesti idei si valori liberale, trebuie sa demonstrezi ca actionezi in conformitate cu aceste idei si valori, iar asta inseamna, in principal, sa ai initiativa privata si sa construiesti structuri profesionale. Societatea de avocati este o urmare a unui asemenea pariu si eu cred ca este un pariu castigat. In al treilea rand, raman activ in zona cercetarii stiintifice in domeniul dreptului.

Pe langa aceste trei proiecte profesionale legate de domeniul juridic, in ultimul timp a devenit din ce in ce mai acaparatoare si mai puternica pasiunea pentru domeniul vinului. Numele meu si al sotiei mele sunt legate in momentul de fata si de aceasta zona. Nu spun „industria vinului” pentru ca noi nu o vedem ca pe o industrie, ci ca pe un domeniu cultural. Credem ca vinul face parte din identitatea culturala a Romaniei, pasiunea aceasta – care este si raspunsul pe care il dam unei traditii de familie – inseamna printre altele si promovarea culturii din Romania. Domeniul Vila Dobrusa a devenit complementar cu ceea ce facem ca avocati, suntem interfata dintre aceste doua zone si se pare ca este pentru viitor o foarte buna modalitate de sprijin reciproc.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4306 / 11514
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bloomberg M&A Legal Advisory Rankings: Dentons, CMS și Clifford Chance domină topul firmelor de avocați implicate în tranzacții de M&A în Europa de Est. CMS, locul 8 în clasamentul global și locul 2 în topul european
Noile prevederi din legislația achizițiilor publice au eliminat din formalismul și birocrația inițială, spun avocații Suciu Popa. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
Meet The Team: Echipa CMS România, implicată în cele mai mari tranzacții din ultima perioadă. O structură bine sudată, în care avocații se simt ‘într-o familie’, deși uneori ‘suferă zâmbind’ sub presiunea marilor proiecte
Avocații Cliza Law Office merg cu accelerația la podea în 2018. Consolidarea departamentului de drept penal este un pariu câștigat, urmează extinderea și primul birou CLO deschis în altă jurisdicție
Schoenherr aduce un produs nou pe piața locală de NPL. Performanta echipă de Banking & Finance, coodonată de partenerul Matei Florea, prezentă în mai toate proiectele sofisticate din domeniul financiar-bancar
LegiTeam: BOHÂLȚEANU & ASOCIAȚII recrutează
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Echipa de Litigii de la Clifford Chance Badea a impus în România o abordare a disputelor specifică dreptului anglo-saxon. Avocații văd în continuare un număr sporit de litigii în domeniul bancar, imobiliare, construcții, energie, precum și în toate industriile implicate în proiecte de achiziții publice
Mihai Mareș, singurul contributor român al ghidului ”European Investigations Guide”, realizat de Hogan Lovells în 34 de jurisdicții
PNSA a promovat la nivelul clienților firmei cultura programelor de conformare. Mihaela Ion, Partener: Apariția Ghidului, un pas înainte. Programele noastre de conformare cu legislația concurențială reflectă deja cerințele desprinse din Ghidul Consiliului
Cum lucrează și ce proiecte are ONV LAW în practica de Dispute Resolution. Avocații se așteaptă ca numărul litigiilor să crească, iar lista să includă în special domenii precum insolvență, real estate, fiscal și dreptul muncii
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for one junior | middle level associate to join the Corporate M&A team in Bucharest office
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...