ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Concurenței a avut o activitate intensă anul trecut. Ce ne așteaptă în 2018?

18 Februarie 2018   |   Cătălin Suliman, partener PeliFilip

Prezentăm în cele de mai jos unele tendințe și zone de urmărit în anul 2018. Proiecțiile de mai jos se bazează pe o analiză a activității Consiliului Concurenței din ultimii 3 ani.

Cătălin Suliman, partener PeliFilip

 
 
1.     Introducere
Continuăm seria articolelor ce încearcă să anticipeze dezvoltările în zona de concurență. Consiliul Concurenței rămâne una dintre cele mai puternice autorități, cu experiență bogată și renume format inclusiv prin sancțiunile mari aplicate în ultima perioadă. Se pot observa atât investigații influențate de acțiuni similare realizate de Comisia Europeană sau de către alte autorități de concurență, dar și acțiuni cu un pronunțat specific local. În plus, anul trecut a existat o investigație în care Consiliul Concurenței a apelat la sprijinul unei alte autorități de concurență în analizarea unei posibile practici anticoncurențiale.

Prezentăm în cele de mai jos unele tendințe și zone de urmărit în anul 2018. Proiecțiile de mai jos se bazează pe o analiză a activității Consiliului Concurenței din ultimii 3 ani.  


2. Prognoze
A.  Investigații de încălcare a legii concurenței
Există o tendință de creștere a numărului de investigații dacă ne raportăm la ultima perioadă de activitate.

Astfel:
-    În 2015 –  au fost declanșate 13 investigații noi.
-    În 2016 – au fost declanșate 13 investigații noi.
-    În 2017 – au fost declanșate 19 investigații noi.

La finalul anului 2017, autoritatea de concurență avea în derulare un număr de 36 de investigații, cu una mai mult față de anul anterior. De asemenea, în anul 2017, Consiliul Concurenței a finalizat un număr, aproape record, de 18 investigații în diverse sectoare de activitate. Activitatea Consiliului Concurenței a fost una mai accelerată în a doua jumătate a anului 2017, în special în luna Decembrie.

La ce să ne așteptăm în anul 2018: Ne așteptăm la o menținere sau ușoară creștere a numărului de sesizări și plângeri. Reputația de care se bucură autoritatea și procedurile finalizate recent vor continua să atragă interesul pentru plângeri și sesizări, o parte dintre acestea transformându-se în investigații noi. Ținând cont de faptul că anul 2017 a fost unul cu o creștere de aproximativ 50 % a numărului de investigații noi (prin raportare la anul anterior) este de așteptat ca în anul 2018 să avem o scădere a investigațiilor noi, resursele autorității fiind folosite în finalizarea procedurilor în curs. Estimăm faptul că se va încerca o reducere a termenului de finalizare al unei investigații ceea ce va genera finalizarea mai multor cazuri în anul 2018.

B. Investigații sectoriale
Investigațiile sectoriale au fost și rămân mijlocul cel mai eficient de a cunoaște o piață de către autoritatea de concurență. Mecanismul folosit destul de des de Comisia Europeană a fost preluat și la nivel național existând o tendință de creștere a numărului de investigații sectoriale.
-    În anul 2015 nu a fost declanșată vreo investigație sectorială;
-    În anul 2016 - au fost declanșate 5 anchete sectoriale noi privind: piaţa exploatării resurselor de ape minerale naturale din România, piaţa drepturilor de autor şi drepturile conexe, piaţa serviciilor bancare de retail, sectorul producţiei şi comercializării cimentului din România, comerţul electronic - componenta referitoare la strategiile de marketing;
-    În anul 2017 – au fost declanșate 4 anchete sectoriale privind: comercializarea cu amănuntul a carburanților, comercializarea sării pentru deszăpezire, serviciile de iluminat public, respectiv serviciile de alimentare cu apă și canalizare.

La ce să ne așteptăm în anul 2018: În anul 2018 ne așteptăm la păstrarea tendințelor de cunoaștere a unor segmente de piață în special cele care privesc tehnologii noi sau inovații. De asemenea, ne așteptăm ca sectorul IT precum și cel privind serviciile financiare să rămână în atenția autorității de concurență. Investigațiile sectoriale în curs pot genera investigații noi privind posibile încălcări ale legii concurenței.

C. Sancțiuni
Sistemul sancționator aplicabil în România în materie de concurență permite sancțiuni de până la 10 % din cifra de afaceri din anul anterior sancțiunii. În anul 2016, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în sumă de 68.438.985,74 lei (15,20 milioane de euro). În anul 2017, cuantumul amenzilor aplicat de către Consiliul Concurenței a crescut substanțial, ridicându-se la 123,110,219 lei (27,35 milioane euro).

La ce să ne așteptăm în anul 2018: Anul 2017 a confirmat așteptările noastre privind o creștere a valorii sancțiunilor impuse. Este de așteptat ca valoarea acestora să continue să crească în anul 2018 în special ținând cont de faptul că unele investigații de amploare se apropie de final. În plus, există o tendință de creștere a procentului de amendă aplicat societăților investigate, aspect care ar putea afecta semnificativ piețele unde vor fi aplicate sancțiuni (de exemplu, unele societăți vor fi în imposibilitate de plată sau altele vor stopa investiții importante pentru a putea face față sancțiunilor). 

D.  Concentrările economice
Anul 2017 a fost unul foarte bun pentru operațiunile de fuziuni si achiziții. Consiliul Concurenței a analizat 63 de concentrări economice (față de 59 în anul 2016 și numai 35 în anul 2015). Consiliul Concurenței a analizat 60 de concentrări economice, dintre care patru au fost autorizate cu condiții.

La ce să ne așteptăm în anul 2018: Este de așteptat ca numărul de operațiuni analizate de către Consiliul Concurenței să se mențină în anul 2018. Această tendință este preconizată ca urmare a interesului unor investitori cu privire la anumite segmente ale economiei (în special domeniul financiar, cel farmaceutic, medical și IT&C), precum și existența unor tendințe firești de consolidare pe piață (astfel de tendințe manifestându-se și în trecut, spre exemplu pe piața de producție și comercializare de produse lactate sau în domeniul serviciilor medicale private).

E. Inspecții inopinate
În anul 2017, Consiliul Concurenței a efectuat 22 de inspecții inopinate la 135 de sedii și puncte de lucru în creștere cu aproximativ 80 % față de anul precedent (când au fost efectuate 13 inspecții inopinate). În premieră, Consiliul Concurenței a efectuat o inspecție inopinată pe teritoriul unui alt stat membru UE (Marea Britanie), cu sprijinul autorității de concurență din Marea Britanie, Competition and Markets Authority, în cadrul investigației privind posibila înțelegere pe piața asigurărilor de aviație.

La ce să ne așteptăm în anul 2018: Deși este dificil de estimat dacă numărul inspecțiilor inopinate va crește, este de așteptat ca acestea să rămână un mijloc important de colectare de informații de către autoritatea de concurență. De asemenea, complexitatea acestor proceduri necesită pregătire specială, abordarea inspecțiilor inopinate rămânând un subiect important în orice program de conformare cu regulile de concurență.

F. Atacarea deciziilor Consiliului Concurenței
Dacă în anul 2016 s-a înregistrat o reducere ușoară de 4,5% față de anul 2015 a dosarelor în care autoritatea de concurență a avut calitate procesuală, în anul 2017 s-a înregistrat o creștere ușoară de aproximativ 9% (189 de dosare, față de 173) față de anul 2016 a dosarelor în care autoritatea de concurență a avut calitate procesuală.

La ce să ne așteptăm în anul 2018: Această tendință este de așteptat să continue și în anul 2018 ca urmare a finalizării unui număr ridicat de investigații și aplicării de sancțiuni. Numărul de dosare va continua să fie influențat de numărul de cazuri în care părțile investigate au apelat la procedura recunoașterii încălcării (procedură care rămâne una de succes la nivelul autorității române). Este de așteptat să avem unele decizii ce privesc cuantumul amenzilor și în ce măsură sancțiunile aplicate respectă principiul proporționalității.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2069 / 13538
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
„The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
LegiTeam: PeliFilip recrutează avocați pentru departamentul de Real-estate
bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Molex SUA, în consolidarea prezenței sale pe piața din România. Colaborare cu Jones Day
PeliFilip a reprezentat cu succes Hidroelectrica într-un litigiu complex de dreptul muncii
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului, la început de an. Plutonul fruntașilor și-a schimbat structura, iar tendința a fost de micșorare a efectivelor, în 2018
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...