ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăncilă: România va trata prioritar negocierile privind cadrul financiar multianual 2021-2027 pe perioada preşedinţiei la Consiliul UE

11 Septembrie 2018   |   Ioana Duta

"Vreau să menţionez că 28 de universităţi româneşti au acorduri cu 21 de universităţi slovace, prin care dezvoltă programe de cercetare universitară şi programe de studiu, existând lectorate în limba slovacă şi de limba română în capitalele noastre".

 
 
 România va acorda, pe durata mandatului la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027, a declarat premierul Viorica Dăncilă, marţi, la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de omologul său slovac, Peter Pellegrini. 
 

"În ceea ce priveşte agenda europeană, am acordat o atenţie specială subiectelor care se vor afla prioritar în programul preşedinţiei române la Consiliul UE. Am evidenţiat în special faptul că politica de coeziune are o valoare atât simbolică pentru avansarea Uniunii, cât şi una concretă, generatoare de valoare adăugată certă, în direcţia asigurării convergenţei şi reducerii diferenţelor de dezvoltare. Atât Slovacia, cât şi România, în calitate de beneficiare ale acestei politici, sunt dovada clară a importanţei acestei politici în plan european. În acest context, am subliniat faptul că România va acorda, pe durata mandatului la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027", a declarat Viorica Dăncilă. 
 
Premierul român a adăugat că, în ceea ce priveşte securitatea internă a UE, a evidenţiat faptul că obiectivul consolidării siguranţei va reprezenta unul dintre pilonii pe care vor fi definite priorităţile României pe durata mandatului la Consiliul UE. 
 
"Ne propunem să acordăm o atenţie deosebită eforturilor de asigurare a unui cadru consolidat de securitate internă în Uniunea Europeană, în beneficiul cetăţenilor europeni şi de sprijinire a restaurării funcţionalităţii spaţiului Schengen. Aceasta va fi încă o oportunitate pentru noi de a demonstra valoarea adăugată a României în realizarea obiectivelor în materie de securitate. Am exprimat disponibilitatea de a coopera îndeaproape cu partea slovacă pe parcursul exercitării preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, mai ales în perspectiva deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019", a afirmat Dăncilă. 
 
Premierul a menţionat şi temele bilaterale abordate în cadrul convorbirilor purtate cu omologul slovac. 
 
"Am discutat cu domnul prim-ministru slovac despre consolidarea relaţiilor şi cooperării bilaterale, inclusiv la nivel sectorial. O atenţie specială am acordat-o dialogului pe probleme strategice, şi anume domeniilor apărare, cu accent pe misiunile la care militarii români şi slovaci participă, dar şi pe domeniul energiei. Am examinat iniţiative relevante privind securitatea energetică, interconectivitatea reţelelor de transport şi coridoarelor de tranzit, reiterând sprijinul României pentru proiectul BRUA, dar şi pentru alte formate de cooperare regională, care ar putea aduce valoare adăugată în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării", a declarat Dăncilă. 
 
Ea a adăugat că în cadrul dialogului a fost apreciată evoluţia relaţiilor economice şi accentuată importanţa consolidării schimburilor comerciale bilaterale şi a dinamizării procesului investiţional dintre cele două state. 
 
"Am menţionat, de asemenea, activitatea celor 628 de firme slovace în România", a declarat Dăncilă. 
 
Premierul român a adăugat că "munca, afacerile sociale şi afacerile interne" reprezintă, de asemenea, domenii de interes. 
 
"De altfel, astăzi a fost semnat de către ministerele de resort un protocol de cooperare bilaterală în domeniul inspecţiei muncii de care urmează să beneficieze lucrătorii români angajaţi pe piaţa muncii din Slovacia. Doresc să remarc nivelul deosebit al cooperării noastre în domeniul afacerilor interne. Se remarcă, de exemplu, schimbul de informaţii operative şi cooperarea în combaterea traficului internaţional de droguri", a afirmat Dăncilă. 
 
Prim-ministrul român s-a referit la cooperarea cu partea slovacă în materie de educaţie şi în domeniul cultural. 
 
"Vreau să menţionez că 28 de universităţi româneşti au acorduri cu 21 de universităţi slovace, prin care dezvoltă programe de cercetare universitară şi programe de studiu, existând lectorate în limba slovacă şi de limba română în capitalele noastre. Extindem astăzi această cooperare prin semnarea programului de cooperare bilaterală în domeniul educaţiei la nivel ministerial", a spus Dăncilă. 
 
În cadrul întrevederii s-a discutat şi aprofundarea dialogului şi cooperării privind comunitatea românească din Slovacia şi minoritatea slovacă din România. 
 
"Prezenţa acestora reprezintă punţi de legătură importante în dezvoltarea relaţiilor dintre popoarele noastre. De asemenea, am adresat aprecieri prim ministrului slovac pentru modul în care autorităţile locale şi centrale din Slovacia preţuiesc şi comemorează memoria militarilor români care s-au jertfit şi au luptat pentru eliberarea teritoriului slovac în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", a mai declarat Dăncilă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 62 / 11844
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Victorie importantă pentru Maspex România, reprezentată de RTPR Allen & Overy, într-un litigiu cu Ministerul Energiei
  Cristi Minculescu și colegii săi fac un pas important pentru recâștigarea dreptului de utilizare a mărcii ”IRIS”. Avocații de la Milcev Burbea SCA au obținut soluția favorabilă
  LegiTeam: ZRP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
  Ce schimbări trebuie să facă actorii pieței financiare pentru a nu plăti o amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Elementele de noutate, explicate de Alexandra Ovedenie, coordonatorul practicii de Banking, Finance & Capital Markets la Radu și Asociații SPRL
  Cum lucrează avocații specializați în Dreptul Muncii de la Suciu | The Employment Law Firm. Tendințele pieței, analizate de Andreea Suciu, Managing Partener
  LegiTeam: Experienced Lawyer (Environmental Law) - Reff & Associates
  Avocații Zamfirescu Racoți & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații câștigă pentru România arbitrajul ICSID cu Alpiq
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Lawyer | Banking & Finance
  Wolf Theiss, alături de Revetas în achiziționarea proiectului Marina în România. Ce avocați au lucrat la această tranzacție
  Acțiunea fraților Sukyas, care cer României 909 mil. €, respinsă în prima instanță de un tribunal din SUA | Procesul continuă. Ce onorarii primesc firmele de avocați care apără statul
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced lawyers (Litigation practice)
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Junior Lawyer (White-Collar Crime)
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...