ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INACO:România are un deficit de resurse umane pe piaţa IT, întrucât şcoala nu produce suficient de mulţi specialişti

20 Iulie 2017   |   Ioana Duta

"În paralel, nu vom putea evita o discuţie angajată pentru legiferarea inteligenţei artificiale până nu este prea târziu, pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în domeniul Privacy & Security, după ani de zile de reguli 'gri' care au permis o serie de abuzuri".

 
 
România are un deficit de resurse umane pe piaţa IT pentru că şcoala autohtonă nu produce suficient de mulţi specialişti, atrage atenţia Irina Vijoli, Technology Insider & Business Innovator Consultant la Microsoft şi nou membru al comunităţii INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

Potrivit unui comunicat de presă al think-tank-ului INACO, transmis joi, industria românească de IT este la răscruce şi nu poate rămâne captivă în outsourcing.

"Este singura opţiune ca să ne diferenţiem şi să ne asigurăm un loc relevant într-o economie globalizată care încorporează din ce în ce mai multă tehnologie, evoluează constant şi rapid, cu o creştere continuă a exigenţelor pentru menţinerea inovaţiei şi a competitivităţii. În paralel, nu vom putea evita o discuţie angajată pentru legiferarea inteligenţei artificiale până nu este prea târziu, pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în domeniul Privacy & Security, după ani de zile de reguli 'gri' care au permis o serie de abuzuri. Acestea sunt raţiunile pentru care comunitatea de profesionişti INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate s-a întărit prin intrarea Irinei Vijoli, Technology Insider & Business Innovator Consultant la Microsoft", susţine preşedintele INACO, Andreea Paul.


În acest context, Vijoli a subliniat că perspectivele IT-ului românesc sunt 'în lumini şi umbre'.

"Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii a publicat în aprilie, anul acesta, raportul 'Software and IT Services in Romania'. Acesta arată că cifra de afaceri a sectorului de software şi servicii IT a crescut cu 11,3% în 2016, comparativ cu 2015, şi va depăşi în 2017 pragul de 4 miliarde de euro. Semn bun, am zice la prima citire. Să vedem dacă este aşa într-adevăr: cifra de afaceri de 3,6 miliarde de euro înregistrată în 2016 este datorată în primul rând exporturilor de software şi servicii, a căror valoare a crescut cu 18,7% faţă de 2015. Creştere la export, aparent o altă veste bună: înseamnă că suntem capabili să producem valoare, pe care clienţi din străinătate doresc să o consume şi să o plătească. Mergem mai departe şi aflăm însă că exportul de software şi servicii IT reprezintă 74% din cifra de afaceri a sectorului, pe fondul unei scăderi neaşteptate a pieţei interne, ajunsă anul trecut la doar 935 milioane de euro', a explicat Irina Vijoli.

Aceasta a adăugat că cifrele existente arată că mare parte a produselor IT de export sunt lipsite de partea creativă şi inovativă.

'Livrăm 'la cerere' pe nişte specificaţii gândite de clienţi externi - project management, scriere de cod software, testare etc. totul prestabilit, de multe ori şi pe tehnologiile alese de afară. De ce? Pentru că acesta este modelul care de câţiva ani buni a generat profituri semnificative şi a permis dezvoltarea companiilor de IT. Statisticile spun că suntem prima ţară la outsourcing din Europa Centrală şi de Est şi ne situăm pe locul 6 la nivel mondial. În România, salariile specialiştilor IT sunt încă suficient de mici ca să justifice acest parcurs. Au început însă să planeze dubii pe termen mediu şi lung. Vorbim despre decizii pragmatice: dacă nivelul salarial va ajunge prea sus, vom asista la o reorientare către alte pieţe care pot furniza mai ieftin specialişti la cerere. Republica Moldova şi Ucraina sunt doar două exemple', susţine expertul IT.

Vijoli consideră că la ora actuală 's-a creat un deficit de resurse umane pentru că şcoala nu produce destui specialişti', iar 'cei foarte buni aleg să plece din ţară în multinaţionale de top care îi recrutează pe poziţii creative şi de cercetare-dezvoltare sau intră în centrele de suport locale ale respectivelor multinaţionale, în joburi mai puţin creative, însă bine retribuite'.

'Nivelul de cunoştinţe al specialistului IT român nu e întotdeauna conform cu cerinţele din piaţă, necesită training suplimentar (tradus în costuri suplimentare pentru angajatori) fără posibilitatea reală de fidelizare a unui astfel de colaborator. Câtă vreme există, însă, cerere în piaţă, desigur că mobilitatea forţei de muncă nu poate fi împiedicată. Şi asta ridică probleme serioase companiilor de outsourcing, a căror creştere este direct legată de capacitatea de a găsi oameni noi şi bine pregătiţi pe care să îi implice în proiecte noi. Aceasta fiind situaţia, multe companii din IT-ul românesc îşi pun serios problema de a investi pentru crearea de produse software proprii, unii capitalizând experienţa din proiectele internaţionale, alţii mizând pe specialişti din domeniile pentru care vor să scrie soft cooptaţi în echipă sau în parteneriate cu companii externe (...)', afirmă Irina Vijoli.

Reprezentantul INACO menţionează, totodată, că în România o sursă importantă de inovaţie în IT se găseşte în zona start-up-urilor. Astfel, în prezent, peste 3.500 de astfel de afaceri îşi testează ideile pe piaţa autohtonă cu scopul de a merge în final pe pieţele externe cu soluţii 'Made in Romania'.

'Ecosistemul este destul de efervescent, concentrate însă doar în Bucureşti şi Cluj. Cuprinde peste 20 de hub-uri şi acceleratoare care au menirea de a facilita accesul la finanţare şi la programe de mentoring care să permită definirea unor modele de business viabile (...) Raportul Digital Transformation Scoreboard, publicat de Comisia Europeană la începutul anului, confirmă: România se află pe locul doi după Marea Britanie în ceea ce priveşte cultura antreprenorială, performanţă care, cel puţin în IT, se datorează şi implementării cu succes în anii trecuţi a unor măsuri favorabile pentru business - de exemplu, Legea Business Angels adoptată în 2015', apreciază Vijoli.

În viziunea INACO, echilibrarea balanţei între outsourcing şi proprietate intelectuală reprezintă singura opţiune prin care România se poarte diferenţia într-o economie globalizată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3173 / 11964
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Biriș Goran promovează un nou Partener, un nou Senior Tax Manager și devine primul colaborator din România al Lawyers Associated Worldwide
Mandat de creștere substanțială pentru biroul CMS din București | Firma de avocatură are drept obiectiv o creștere de 50% în următorii 4 ani, ce urmează a se realiza prin mărirea echipei. Gabriel Sidere, Managing Partner, vorbește despre planurile firmei în România
A doua fază a arbitrajului ICSID Alpiq vs Romania: Comitetul ad-hoc a fost constituit, reclamanta i-a angajat și pe avocații care îi asistă pe frații Micula în conflictul cu statul român
Nouă avocați români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders
Instituțiile statului sunt implicate în mii de litigii în instanțele naționale și în zeci de dosare arbitrale. Sumele bugetate și onorariile plătite pentru consultanță și reprezentare juridică
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for a Junior Attorney
GDPR, după primul an | Mai mult de 60% din proiectele în care avocații Mușat & Asociații au activat pe partea de protecție a datelor au vizat multiple jurisdicții. Iulian Popescu, Deputy Managing Partner: Ne propunem să investim în continuare în domenii de drept emergente ce vizează tehnologii precum IoT, MssA, Blockchain, agregând cunoștințele juridice cu cele tehnice
Alina Leoveanu, unul dintre cei mai buni experți români în arbitraje internaționale, intră în echipa Mayer Brown. Va lucra cu avocații care l-au asistat pe Hassan Awdi în arbitrajul ICSID împotriva României
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...