ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Majorarea salariilor profesorilor trebuie corelată cu un curriculum adecvat (Coaliţia pentru Educaţie)

25 August 2015   |   Ioana Duta

Potrivit studiilor PISA, aproximativ 40% dintre adolescenţi sunt analfabeţi funcţional, ceea ce plasează România în coada Europei.

 
 
Majorarea salariilor profesorilor riscă să nu producă rezultate în sistem, dacă nu este corelată cu un curriculum adecvat, cu un program coerent de formare continuă şi evaluare pentru cadrele didactice, care să le ajute să se adapteze cerinţelor actuale, susţine Federaţia 'Coaliţia pentru Educaţie', într-un comunicat.

'În urma contextului negocierilor dintre Guvern şi sindicatele din învăţământ pentru majorarea salariilor profesorilor, Federaţia ^Coaliţia pentru Educaţie' solicită ca această decizie să fie însoţită de măsuri care să conducă la dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi la creşterea calităţii educaţiei. Este de aşteptat ca Guvernul şi sindicatele să-şi asume angajamente clare legate de rezultate concrete, cum ar fi eliminarea industriei meditaţiilor private şi reducerea semnificativă a analfabetismului funcţional. Potrivit studiilor PISA, aproximativ 40% dintre adolescenţi sunt analfabeţi funcţional, ceea ce plasează România în coada Europei', se arată în comunicatul citat.


Coaliţia consideră, totodată, că profesorii trebuie să beneficieze de un program prin care să fie încurajaţi să-şi împlinească potenţialul, pentru a se ajunge ca sistemul educaţional românesc să fie cu adevărat centrat pe elev.

'Analizând cifrele publicate pentru anii 2013 şi 2014, constatăm că o majorare de 45% a cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale înseamnă 0,5% din PIB. Dacă ne-am fi asumat, ca parte din procesul de reformă a resurselor umane din educaţie, modificarea sistemului de salarizare cu suportul a 0,5% din PIB, în anii trecuţi, am fi ajuns la alocarea pentru educaţie a 3,3% (2013), respectiv 3,6% (2014) din PIB, faţă de ţinta de 6%. Dacă e să fim pragmatici, reforma strategică a societăţii româneşti, ce ţine de cea mai importantă resursă - oamenii din educaţie - ar costa mai puţin decât ne vine să credem', se mai spune în comunicat.

Coaliţia pentru Educaţie este o federaţie lansată în iunie 2015 de ONG-uri din domeniu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 7580 / 11640
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  EY România a oferit asistență financiară și juridică producătorului Nordic Petfood, în procesul de vânzare a activităților sale de producție și distribuție
  Reff & Associates - Senior Associate | Corporate and M&A
  Reff & Associates - Associate | Corporate and M&A
  Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
  Avocații Suciu Popa spun că un program de conformare poate fi o oportunitate de prevenție și reducere a expunerii. Ghidul de conformare elaborat de Consiliul Concurenței reprezintă un punct de start pentru firmele care doresc să devină responsabile în acest domeniu
  LegiTeam: Bohâlțeanu & Asociații recrutează avocați stagiari
  Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
  Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
  LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
  LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
  LegiTeam: Maravela|Asociaţii is looking for a consultancy associate
  Alexandru George Lazăr, partener IntLaw (Spania) și profesor al Universitații Pompeu Fabra, din Barcelona: Sunt în permanentă legătură cu România. Sper ca în viitorul apropiat să se concretizeze colaborări strategice cu case de avocatură românești
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...